De cold case van Onbekende Man - Boterdiep Groningen - 19-11-2002
In de nacht van dinsdag 19 november 2002 zag een woonbootbewoner iets drijven in de gracht van het Boterdiep, vlak bij de splitsing met het Van Starkenborghkanaal. Omdat het donker was kon de bewoner aanvankelijk niet goed thuisbrengen wat er precies in het water dreef. Hoewel hij het op een soort kussen vond lijken, constateerde hij enkele momenten later dat het om een dood lichaam ging.
De politie werd erbij gehaald en bracht de overblijfselen aan land. Het bleek te gaan om een overleden man die ernstig was verminkt. Zijn lichaam mistte beide benen en een arm en was in verre staat van ontbinding. Het was voor de politie op dat moment onduidelijk of het om een misdrijf ging en hield daarom ook rekening met andere scenario's zoals zelfmoord.
Duikers troffen later de benen en een arm van de overleden man aan in het water van het Boterdiep en het Van Starkenborgh-kanaal. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde vast dat het stoffelijk overschot enkele weken in het water moest hebben gelegen. Er werden geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf, en de kans bestond dat het lichaam van de man ernstig zou zijn beschadigd door een aanvaring met een bootje, of door contact met een scheepschroef.
Omschrijving slachtoffer
De politie meldde in een verklaring dat het om een donkere man ging, vermoedelijk uit Noord-Afrika, en dat hij waarschijnlijk ouder dan 30 jaar was en kort kroeshaar had. Het slachtoffer had een volledig intact gebit en nog nooit een tandheelkundige ingreep ondergaan.
Verder droeg hij een sweater van het merk 'Besco', waarop een logo met een volgende opschrift: ''Bewegen door de lucht - Lucht door bewegen''. Uit onderzoek bleek dat deze shirts in 1998 door het bedrijf 'Roche' ter beschikking waren gesteld aan deelnemers van de Cystic Fibrosis Sportdagen.
Was u zo'n deelnemer en heeft u foto/video materiaal? Stuur dan een mail naar info@coldcasezaken.nl
Cold case zaak
Omdat de identiteit van de man niet te achterhalen bleek besteedde de politie in de loop der jaren nog een aantal malen aandacht aan de zaak, en zette deze o.a. in 2019 op de dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd diverse jaren gepubliceerd en uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken in de hoop op nieuwe tips. In dit geval zorgde de hernieuwde aandacht en de publicatie helaas niet voor een doorbraak.
Informatie en Tips
De onbekende man werd in een naamloos graf begraven op begraafplaats Selwerderhof in Groningen. Herkend u de man op de foto, komt de 'Besco' sweater u bekent voor, of denkt u andere interessante informatie te hebben over de zaak? Neemt u dan alstublieft nu contact op met onze redactie. Twijfel niet.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.