Cold case: Germain Steven Mboyo Bombole - Antwerpen - 21-02-2014

Op 20 februari 2014 trokken Germain "Steven" Mboyo Bombole en enkele klasgenoten naar het centrum van Antwerpen om te vieren dat er nog maar honderd schooldagen te gaan waren. Rond 1 uur ’s nachts besloot de groep café/discotheek D'Anvers binnen te gaan. De portier weigerde Steven echter de toegang omdat hij een joggingsbroek droeg. Hij mocht alleen naar binnen als hij een gewone (spijker)broek aantrok.

Gelukkig had een van zijn klasgenoten nog een jeans in de auto liggen. Samen liepen ze terug naar de wagen, waar Steven zich omkleedde, waarna ze opnieuw naar de discotheek gingen. Dit keer mocht hij wel naar binnen.

De avond verliep aanvankelijk gezellig, totdat er plotseling een opstootje ontstond. Een van de jongens kreeg een flinke klap en moest zelfs gewond worden afgevoerd. Dit ontnuchterende incident maakte abrupt een einde aan het feest, waarna de groep besloot naar huis te gaan. Niemand wist op dat moment dat het ergste nog moest komen.

Over Steven Mboyo Bombole
Steven was een 24-jarige student van Congolese afkomst. Hij groeide op in een groot, liefdevol gezin met vijf oudere broers en zussen. Als ‘benjamin’ van de familie was hij maar liefst negen jaar jonger dan zijn op één na jongste broer, Hubert. Rond 2006 emigreerde het gezin vanuit de havenstad Rotterdam naar België, waar ze zich vestigden in Hoboken, een zuidelijk district van Antwerpen. Steven werd door zijn familie omschreven als een lieve, rustige jongen met een groot talent voor tekenen. Al van jongs af aan stond zijn leven in het teken van kunst – een passie die hij tot zijn toekomst wilde maken. Als hij niet aan het tekenen was, bracht hij graag tijd door met zijn familie of speelde hij basketbal. Steven was geen frequente feestganger; hij werd eerder omschreven als een huismus. Hij studeerde aan het Sint-Maria Instituut in de Lovelingstraat in Antwerpen. Vrienden van hem lieten onder een Facebookbericht weten dat Steven iemand was die geen vlieg kwaad deed en altijd voor iedereen klaar stond. 

Vermist in Antwerpen
Zoals gezegd besloot Stevens groep na de vechtpartij in discotheek D'Anvers om het feest te beëindigen en naar huis te gaan. Terwijl ze langzaam richting het Falconplein liepen, week een van de jongens af om naar zijn auto te gaan. Steven, die eerder een broek van hem had geleend, liep met hem mee om de jeans terug te wisselen voor zijn joggingsbroek. De rest van de groep bleef op hem wachten. Toen Steven om onbekende reden niet terugkwam, besloten zijn vrienden uiteindelijk zonder hem verder te gaan.

Steven had die avond gezegd dat hij mogelijk na het stappen direct door zou gaan naar school, aangezien de lessen al om 09:00 uur begonnen en het weleens laat kon worden. Die ochtend verscheen hij echter niet op school, en ook thuis was hij niet aangekomen. Op dat moment moet zijn familie hebben beseft dat er iets mis was en dat hem mogelijk iets was overkomen. De politie werd ingelicht.

De Belgische Federale Politie onderzocht de vermissing van Steven en begon direct met het verzamelen en analyseren van bewakingsbeelden. Uit deze camerabeelden bleek dat Steven om 04:20 uur samen met zijn groep vrienden richting het Falconplein liep. Vervolgens ging hij met een klasgenoot mee naar diens auto om de geleende jeans om te wisselen voor zijn joggingsbroek. Ondertussen bleef de rest van de groep op het Falconplein wachten.

Bij zijn terugkeer op het Falconplein leek Steven zijn vrienden echter niet meer te zien, ondanks dat zij zich op korte afstand van hem bevonden. Hierdoor verloor hij het contact met de groep en liep hij alleen verder in de richting van de Italiëlei. 

Op videobeelden was vervolgens te zien dat Steven enige tijd achter een groepje van twee mannen en twee vrouwen aan wandelde. Hij volgde hen op korte afstand in de richting van de Paardenmarkt. De laatste camerabeelden van Steven werden op 04:37 uur gemaakt aan de Varkensmarkt. 

Omdat onduidelijk was wat er op of na de Paardenmarkt met Steven was gebeurd, analyseerde de politie zijn telefoongegevens. Uit deze analyse bleek dat een gsm-mast bij de Noorderbrug om 05:28 uur voor het laatst een signaal van zijn mobiele telefoon had opgevangen. Deze mast bevond zich op ongeveer twee kilometer van de Paardenmarkt en dekte een groot gebied rond het water. De politie vond het opmerkelijk dat Steven zich in die omgeving zou hebben bevonden, aangezien het een afgelegen gebied was waar men normaal gesproken niet zonder reden kwam. Toch bleef het een raadsel wat er precies met hem was gebeurd.

Naarmate de dagen verstreken, groeide de vrees dat Steven iets ernstigs was overkomen. De Brouwersvliet, waaronder dit gebied viel, stond bekend als een plek waar je 's nachts op je hoede moest zijn. Er vonden regelmatig vechtpartijen, diefstallen en inbraken plaats, en sommige buurtbewoners beschouwden het gebied in de late uurtjes zelfs als een 'no-gozone'.

Wat vooral bij de politie meespeelde, was dat enkele maanden eerder een andere jongeman in dezelfde omgeving was verdwenen: Hodei Egiluz Diaz. Hij was op 18 oktober 2013 na een avond stappen vermist geraakt, rond hetzelfde tijdstip als Steven. Dit riep de vraag op of de twee zaken met elkaar in verband stonden, wat leidde tot een gerichter onderzoek om deze hypothese te bevestigen of te ontkrachten. Pas in 2016 werd Hodei’s lichaam teruggevonden in de Schelde. Zijn doodsoorzaak bleek verdrinking, mogelijk nadat hij in dronken toestand in het water was gevallen. Ten tijde van Stevens verdwijning was echter nog volstrekt onduidelijk wat er met hem was gebeurd. 

Lichaam gevonden
Op 12 maart 2014 kwam de zoektocht naar Steven op de meest tragische manier ten einde. Een binnenschipper ontdekte het lichaam van een man dat dreef in het Vijfde Havendok, in het havengebied van Antwerpen, ter hoogte van kaai 369. Dit bleek al gauw het stoffelijk overschot van Steven te zijn. De locatie lag ongeveer twee kilometer van de gsm-mast die als laatste een signaal van zijn telefoon had opgevangen. De vondst leidde tot een grootschalig onderzoek door een team van rechercheurs. Voor Stevens familie kwam het nieuws als een enorme schok en riep het direct talloze vragen op.

Vragen over bijvoorbeeld de oorzaak van zijn overlijden. Aanvankelijk werden er geen sporen van geweld gevonden, maar na de autopsie sloot de politie een misdrijf niet uit: er waren aanwijzingen voor geweld. Voor Stevens familie was het duidelijk: hij was door iemand om het leven gebracht. In de hoop op nieuwe aanknopingspunten riep de Belgische politie het publiek op om informatie te delen van mensen die Steven die avond hadden gezien of iets wisten over zijn verdwijning. Het opsporingsprogramma FAROEK besteedde uitgebreid aandacht aan de zaak, waarbij onder anderen Stevens moeder, zus en broers de kijkers om hulp vroegen. Of deze uitzending bruikbare tips heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

Tips en Informatie 
Tot groot verdriet van de familie en vrienden van Steven is er na ruim tien jaar tijd nog steeds geen duidelijkheid over zijn dood. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt een misdrijf te zijn, en dat betekend dat er ergens een nog onbekende dader rondloopt. Stichting Coldcasezaken hoopt dat er mensen zijn die hier iets over weten, en dat er via ons een tip wordt gedeeld die de zaak weer kan heropenen.

Weet u iets over de dood van Steven Mboyo? Twijfel dan niet en laat het ons nu weten via het onderstaande contactformulier. Als u wilt kunt u daarbij anoniem blijven, vink dan het vakje aan. Wij zorgen ervoor dat uw bericht op de juiste plek bij de politie terecht komt en zullen de tip ook onafhankelijk zelf onderzoeken. Wacht niet langer en kom in contact.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. hln.be, nieuwsblad.be, gva.be, Faroek etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.