De cold case vermissing van Alie Spruit Roelofsen - Haastrecht - 23-01-1988

Op 23 januari 1988 sloeg de 32-jarige Alie Spruit-Roelofsen rond 22:00 uur de buitendeur achter haar dicht nadat ze ruzie had gehad met haar echtgenoot Henk. Het was niet de eerste keer geweest dat ze even moest afkoelen buitenshuis. Hoewel het buiten guur weer was, het waaide en regende, stapte Alie op haar lichtgroene damesfiets en verdween ze in de avond. Het enige wat ze meenam was haar handtas met haar rijbewijs. De moeder van vijf jonge kinderen kwam nooit meer thuis. Alie is na ruim dertig jaar nog altijd vermist. 

Over Alie Spruit Roelofsen
Alie werd geboren in het jaar 1956 in Utrecht en kwam uit een groot gezin met elf kinderen. Haar ouders runden een boerderij.
Mensen die haar goed kenden beschreven haar vooral als een lieve zorgzame vrouw. Ze koos als jong volwassene voor de opleiding ziekenverzorging in Oudewater, waar ze overigens jarenlang werkte. Alie verhuisde naar een zusterflat, waar ze haar toekomstige man leerde kennen. Henk Spruit. De twee kregen een goede band, gingen samenwonen in een boerderij nabij Utrecht en trouwden uiteindelijk om zelf ook een groot gezin te stichten. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, waaronder een tweeling. Henk runde een boerderijbedrijf met o.a. vee dieren. Alie kreeg na een bevalling mogelijk last van een postnatale depressie. Volgens een aantal bronnen ging het huwelijk van de twee niet altijd over rozen. Toch was ze volgens haar familie dol op haar kinderen. Ze was zelfs een keer eerder van een weekendje-weg naar huis teruggekeerd omdat ze haar kroost zo erg miste. 

Politieonderzoek
Omdat Alie wel eens eerder boos was weggegaan verwachtte Henk dat ze op enig punt wel weer zou terugkeren naar huis. Toen ze twee dagen later, op maandag nog steeds niet was teruggekeerd ging de echtgenoot naar de politie om de vermissing te melden. Volgens eigen zeggen had hij zelf niet actief naar zijn vrouw kunnen zoeken en twee dagen met de aangifte gewacht omdat hij het dat weekend vanwege de afwezigheid van Alie erg druk had gehad met de vijf kinderen, waarvan de jongste nog maar acht maanden oud was. Daarnaast zou hij zich ook nog hebben moeten bezighouden met hun veebedrijf.

Het verhaal van Henk over de ruzie werd door de recherche nauwkeurig op papier gezet en er werd door agenten met buurt-bewoners gesproken in de hoop op aanwijzingen. Ook werd er met een vliegtuig van bovenaf (warmte)beelden gemaakt in de hoop een spoor van Alie te vinden. De politie vroeg zich af of de vrouw wellicht zelf een einde aan haar leven had gemaakt, of dat ze per ongeluk ergens in het water terecht was gekomen. Een deel van de Hollandse IJssel werd gedregd, maar zonder resultaat. Volgens familieleden was Alie overigens niet het type vrouw dat zelfmoord zou plegen. Daarvoor was ze veel te gek op haar kinderen. Ze had ook nooit signalen afgegeven over een mogelijke suïcide aan bijvoorbeeld haar zus, waar ze altijd alles mee deelde. Het scenario dat Alie ergens anders een nieuw leven was gaan opbouwen lag om diezelfde redenen ook niet voor de hand. 

In huidige vermissingszaken controleert de politie zo'n beetje standaard de datagegevens van de telefoon van de vermiste persoon. Aan de hand daarvan kan worden gezien in welke omgeving de vermiste zich heeft bevonden voordat het telefoonsignaal uitviel. In 1988 beschikte men nog niet over mobieltjes, en dat maakte vermissingen nog een stuk moeilijker. 

De jaren gingen voorbij en het onderzoek wilde niet vlotten. Tv programma Tros Vermist besteedde in 2007 en 2008 aandacht aan de vermissingszaak, maar het leverde geen belangrijke tips op. Het onderzoek werd koud.

Boek over Alie uitgebracht
In november 2008 kwam oud-rechercheur Joost Visbeen uit Gouda met een roman die gebaseerd was op de vermissing van Alie. De titel: Het mysterie van de verdwenen boerin. In het boek stelde Visbeen dat echtgenoot Henk waarschijnlijk iets te maken had met de verdwijning van zijn vrouw. Volgens de oud-rechercheur zou Henk een paar dagen na de vermissing al diverse spullen van Alie hebben weg gedaan en hebben verscheurd. Ook zou hij volgens Joost tegen iemand hebben gezegd dat 'Alie toch niet meer terugkomt'. Door de publicatie van zijn boek kreeg de oud-politieman diverse tips binnen van mensen. De informatie stuurde hij vervolgens altijd door naar de politie. 

Heropening onderzoek
De familie van Alie deed op 18 januari 2013 een oproep in tv programma Tros Vermist in een poging duidelijkheid te krijgen over de verdwijning. Het programma zelf loofde voor drie maanden lang een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die zou leiden naar de oplossing. Niet veel later werd door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat het onderzoek naar de vermissing werd heropend. Er zou nieuwe interessante informatie naar boven zijn gekomen. Wat de nieuwe info was wilde de politie niet kwijt. 

Grote zoekactie boerderij Spruit Roelofsen
In juli van 2013 kondigde het cold case team een onderzoek aan bij de oude boerderij van Henk en Alie aan de Provincialeweg Oost in Haastrecht. Henk had inmiddels een nieuwe vriendin en was met haar in een boerderij verderop samen gaan wonen. Met het onderzoek in en rondom de woning leek het erop dat de recherche de echtgenoot van Alie verdacht van enige betrokkenheid. Er werd o.a. met een grondradar gezocht om de bodem rond de boerderij en de opstallen te onderzoeken op bodemverstoringen. Daarnaast werden afgedekte wateren, gierputten en kruipruimtes intensief doorzocht. Er werd bovendien in huis grondig gezocht naar bloedsporen. 

Vanwege de vele geruchten die in de loop der jaren de rondte hadden gedaan werden er ook diverse mensen gehoord in de hoop op nieuwe aanwijzingen. De verhoren zorgden echter niet voor nieuwe tips. Ook de grote zoekactie in en rondom de oude woning leverde niets op. Henk reageerde daar opgetogen over, hij had ondanks de meest verschrikkelijke roddels altijd ontkend iets met de verdwijning te maken te hebben. Er werden nooit enige aanwijzingen gevonden van zijn betrokkenheid. 

De politie had de hoop op een oplossing in de zaak echter nog niet opgegeven en publiceerde een verouderingsfoto van Alie. Zie onderstaande foto.

Zoektocht naar Alie gaat door
Dat de hoop niet moest worden opgegeven werd duidelijk toen de politie na het verkrijgen van een nieuwe serieuze tip opnieuw een onderzoek begon. Op 18 novem-ber 2015 ging een team van duikers een plas bij Haastrecht in om vermoedelijk op zoek te gaan naar menselijke resten. Er werd ook een grondradar ingezet bij de actie.

Het duikersteam kwam echter zonder resultaat weer naar boven, en ook de grondradar stuitte niet op verdachte grondverstoringen. Desondanks bleef deze plek de aandacht houden van het cold case team. Want het was bekend dat de provincie de plas bij Haastrecht in 2016 zou gaan uitbaggeren. Een woordvoerder meldde dat de recherche op dat moment aanwezig zou zijn om nauwgezet te volgen wat er allemaal boven water kwam. Het leverde vermoedelijk niets op, want er werd door de politie nooit meer gesproken over de werkzaamheden in de plas bij Haastrecht.

Een gemiste kans
De politie en het cold case team kregen tijdens hun onderzoek in 2015/16 een bijzondere tip binnen. Ene Cor de R., een plaatselijke bekendheid vanwege zijn optredens als country & western-artiest, vertelde de recherche dat hij op 23 januari 1988 een fietsende vrouw was tegengekomen tijdens een autoritje. De vrouw zou volgens Cor kletsnat tegen de wind in fietsen, en hij had haar daarom een lift aangeboden. Daar had ze wel oren naar gehad, en de fiets werd in de achterbak gelegd. Samen reden ze naar het station van Gouda, waar de onbekende vrouw door Cor werd afgezet. 

De politie vond het aanvankelijk een interessant verhaal en verhoorde Cor de R. als getuige. Zijn verhaal bleek echter op verschillende punten niet helemaal te kloppen, en de R. verloor daardoor de interesse van de recherche. Op een later punt besloten zij Cor toch nog een keer opnieuw te ondervragen, maar kwamen ze er achter dat dit niet meer kon. Cor de R was namelijk inmid-dels overleden.  

Zoekacties familie van Alie
Alie kwam uit een grote familie, en alle familieleden gingen op hun eigen manier om met de vermissing van hun Alie. Bij sommige deed het zoveel pijn om alles opnieuw te beleven dat zij liever probeerden door te gaan met hun leven. Anderen wilden juist door-zoeken tot de laatste steen boven was, en dat doet de zus van Alie -Maria Roelofsen- bijvoorbeeld nog steeds. Een paar jaar geleden heeft ze nog posters opgehangen door heel Haastrecht. Tot haar verbazing wilde een bakker toen niet meewerken, zo valt te lezen in de krant. 

Signalement Alie Roelofs
Alie is 1,60m lang en had ten tijde van haar vermissing een normaal postuur. 
Ze was gekleed in een blauwe spijkerbroek, een lichtblauwe pluche trui en had een rode winterjas aan. Ze droeg groene laarsjes.


Informatie en tips 
Met de publicatie van deze pagina hopen wij de zoektocht naar Alie een klein duwtje in de rug te geven. Het helpt als mensen de Facebookpost delen! De familie verdient na al die jaren eindelijk antwoorden, en natuurlijk verdient Alie ook gerechtigheid, wat er ook met haar gebeurd is. Weet u wat Alie is overkomen? Of heeft u wel eens iets gehoord van iemand? Laat het dan alstublieft nu weten. Belangrijk: u bent niet strafbaar als u jarenlang informatie achterhoudt. Twijfel dus niet en kom in contact. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.