De cold case vermissing van Arne Hermsen - Heijen - 13-02-2015
Op 13 februari 2015 raakte de 31-jarige Arne Hermsen uit Gennep spoorloos vermist nadat hij zijn werk in Heijen zo''n vijf uur te vroeg had verlaten, hij zou eigenlijk tot 22:00 uur werken. Volgens zijn collega's was Arne op dat moment overstuur en is hij rond 17:00 uur te voet vertrokken. In plaats van naar huis te zijn gegaan bleek de Genneper richting Duitsland te zijn gelopen, waarvan de grens op zo'n zeven kilometer verderop lag.
Onderzoek wees later uit dat de bankpas van Arne de dag na zijn vermissing was gebruikt om geld op te nemen in het Duitse grensdorpje Goch. Dit zou het laatste mogelijke levensteken zijn geweest.
Over Arne Hermsen
Arne werd op 15 april 1983 geboren en groeide op in Gennep, een gemeente in het noorden van provincie Limburg en op zo'n tien minuten afstand van de Duitse grens. Volgens een vriend van hem was Arne iemand die nogal filosofisch was ingesteld, en die zich niet erg thuis voelde in de huidige samenleving.
Arne zonderde zich volgens zijn moeder vaak af en hield zich in haar optiek veel bezig Bijbelteksten. Collega's van hem zeiden af te weten van een mogelijk vriendinnetje. Wellicht had hij dus een relatie, want ook zijn moeder zei na de vermissing wel eens gehoord te hebben over zijn mogelijke verkering. Hoewel er over de verdwijning tamelijk veel in de media is geschreven is er verder maar weinig bekend over Arne als persoon.
Aangesloten bij Orde van Transformanten?
De vermissing van Arne werd al snel gelinkt aan een sektarisch kerkgenootschap genaamd de Orde van Transformanten, dat in het jaar 2000 werd opgericht door Robert Baart en huisde in Klooster Graefenthal in Goch. Deze gemeenschap, die zo'n honderd leden telde, werd over het algemeen beschouwt als sekte.
Stichting Signi Zoekhonden, een organisatie die zich o.a. inzet om vermiste personen terug te vinden, zette zich na de vermissing ook in om Arne te vinden. In hun zoektocht maakten vrijwilligers van de stichting gebruik van goedgetrainde speurhonden die het geurspoor van de vermiste Arne vanaf de pinautomaat in Goch volgden tot aan de hekken van Klooster Graefenthal. Het vermoede dat Arne zich had aangesloten bij de religieuze sekte groeide daardoor aanzienlijk. Ook zijn moeder liet weten deze mogelijkheid als reëel te zien wegens het bezighouden met Bijbelse teksten van haar zoon. In de wanhoop Arne terug te vinden klopte de vrouw aan bij het klooster en vroeg zij de commune aldaar om hulp. Medewerkers van het klooster lieten weten de man niet te hebben gezien maar hingen wel een poster van de vermissing op aan een prikbord bij de ingang van het terrein. Het leverde voor zo ver bekend geen tip op.
Inval in het klooster
In oktober 2020, jaren later dus, viel de Duitse politie het klooster binnen en arresteerde daarbij de 58 jarige Robert B., die werd verdacht van talloze ernstige gevallen van seksueel misbruik van kinderen en twee verkrachtingen in Goch. Ook werd hij beticht van het ontvoeren van een medewerkster (25) van het klooster en het toebrengen van lichamelijk letsel aan een ander lid. Vanwege de opschudding vroeg het Nederlandse cold case team van de politie de Duitse recherche om ook de vermissing van Arne Hermsen mee te nemen in hun onderzoek naar de sekte. Er kwam echter geen doorbraak in deze zaak. Directeur van Klooster Graefenthal, Camiel Engelen, liet weten dat Arne nooit in het klooster had gewoond of gewerkt en dat hij ook geen lid was van de orde. Robert B. zat uiteindelijk drie jaar vast in de gevangenis.
Vermissing duurt voort
In de jaren die volgde schreef de moeder van Arne meerdere malen een emotionele oproep aan haar zoon om haar een teken van leven te geven. Daarin schreef ze o.a. hem niets kwalijk te nemen maar wel heel erg te verlangen naar een antwoord, het liefst per handgeschreven brief, zodat ze zeker wist dat het van hem afkwam. "Je hoeft niet persé naar huis te komen, maar laat weten of je gelukkig en in orde bent.'' - Tot op heden is haar wens niet vervult.
Bedreigingen aan Arne?
Een aantal jaren na de verdwijning kwam overigens naar voren dat Arne weleens vlak voor zijn vermissing bedreigd zou kunnen zijn door jongens of vrienden van het meisje waar hij een relatie mee zou hebben gehad. In hoeverre dit klopt is tot op heden niet bekend. Of er gedegen onderzoek is gedaan naar deze theorie weten wij ook niet. We zouden hier graag informatie over ontvangen. Weet u meer over deze bedreigingen, laat het ons a.u.b. weten via het contactformulier.
Informatie en Tips
De vermissing van Arne Hermsen is nog altijd onopgelost en er zijn in de jaren die volgde alleen maar méér vragen bijgekomen die schreeuwen om een antwoord. Leeft hij nog? En zoja, waar bevindt hij zich dan? Of is hij niet meer onder ons, en wat heeft zijn dood dan veroorzaakt? Zijn familie, waar onder natuurlijk ook zijn moeder, hopen nog altijd dat er mensen zijn die iets weten over de mysterieuze verdwijning.
Wij hopen dit ook, en willen mensen vragen om met ons in contact te komen als zij ook maar iets over de zaak denken te weten. Ieder detail kan belangrijk zijn en een nieuw licht werpen op de zaak. Twijfel dus niet en laat het ons nu weten via het (anonieme) onderstaande tipformulier. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plek beland bij het betreffende cold case team van de politie. Bent u Arne? Natuurlijk hopen we dan dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw moeder.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.