De cold case van onbekend Babylijkje - Baarle-Nassau - 09-08-1998
Zondag 9 augustus 1998 deed een voorbijganger op de Bredaseweg in Baarle-Nassau een verschrikkelijke ontdekking. In een vuilniszak naast het fietspad vond hij een kleine kartonnen doos met daarin een babylijkje. De man, een bewoner van het dak- en thuislozenhuis De Gaarshof, raakte in paniek waarop er twee fietsers stopten om op zijn aanwijzen ook in de vuilniszak te kijken. Het geschrokken drietal liep daarna naar de ingang van camping Rustoord, zo'n tweehonderd meter verderop. Daar werd politie en de ambulancedienst gewaarschuwd.
Baby bleek voldragen meisje
Het gevonden baby'tje bleek een pasgeboren voldragen meisje te wezen met een blanke huidskleur. Het was na sectie in het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk duidelijk geworden dat het meisje was overleden door gebrek aan voeding en zuurstof. De patholoog-anatoom had vastgesteld dat de baby twee dagen had geleefd en dat ze geen verwondingen had. De sectie toonde tevens aan dat de bevalling niet onder medische begeleiding was geweest. De exacte geboortedatum was niet duidelijk, maar de politie ging er vanuit dat het baby'tje op 7 augustus was geboren. Er was namelijk een briefje bij het stoffelijk overschot gestopt waarop stond dat het kindje op deze datum geboren was. Op het papiertje werd ook verzocht goed voor het kindje te zorgen.
Aanknopingspunten
De kartonnen doos waar het meisje in lag was vermoedelijk afkomstig uit supermarkt Super de Boer, aan de Kerkstraat in Baarle-Nassau. Op de betreffende doos stond 'suikerwaren'. Het kindje in de doos was niet gekleed, en lag tussen een beige gekleurd shirt van het merk Watsons, en een blauwe handdoek.
Politieonderzoek
De politie ging na de vondst meteen opzoek naar de moeder van het overleden baby'tje. Het vijftienkoppige rechercheteam onderzocht o.a. welke kledingzaken het merk Watsons verkochten. Ze kwamen al snel tot de conclusie dat het knoop-shirt waarschijnlijk enkele jaren geleden al moest zijn gekocht. Eigenaren van kledingzaken gaven aan het shirt te herkennen, maar dat het al lang uit de collectie was. Hoewel er weinig aanknopingspunten waren, had de politie nog altijd het geschreven briefje achter de hand. Mocht er een moeder worden gevonden, kon haar handschrift worden vergeleken met dat van het briefje.
Ondertussen meldden zich twee campinggasten op het bureau. De moeder en dochter vertelden de recherche dat zij op de bewuste middag in augustus een 'vreemde vrouw' op het kampeerterrein van Rustoord hadden zien rondlopen. Er werd een compositietekening gemaakt van een nogal forse vrouw met een aparte blik in haar ogen. De politie omschreef haar als 'niet een van de knapste'. Tv-programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak, en liet de tekening zien aan haar kijkers. Hierop kwamen enkele tientallen tips binnen bij de politie. Diverse mensen dachten de vrouw vaag te kennen, of zeiden een dame te kennen die eerst dik was en daarna niet meer. De gouden tip zat er niet bij en de politie kwam geen stap verder. De zoektocht zou steeds moeilijker worden.
Begrafenis meisje zonder naam
Om een waardige begrafenis te kunnen bekostigen voor de gestorven baby werd er vanuit verschillende initiatieven geld ingezameld. Er kwamen veel giften binnen in bijvoorbeeld een kroeg in Breda, camping Rustoord, en ook bij de pastoor. In totaal bijna zevenduizend Gulden. Op 14 augustus werd het meisje, dat de naam ''N.N. 9 augustus 1998' had gekregen, begraven op de kinderbegraafplaats achter de kerk in Chaam. Bij de plechtigheid waren aanwezig: twee wethouders van Baarle-Nassau, een Belgische politieagent, de grafdelver, twee jonge vrouwen, de begrafenisondernemer en vier agenten van het district Breda.
Op 24 november werd de grafsteen bij het graf geplaatst. Vanuit heel het land hadden steenhouwers aangeboden de steen te maken. Naast het graf werd een houten bloem geplant, een vergeet-me-nietje. Het graf wordt onderhouden door een echtpaar uit Baarle-Nassau.
Informatie en tips
Omdat de aanknopingspunten op waren, was het rechercheteam uiteindelijk genoodzaakt om te stoppen met het onderzoek. Het hield echter niet in dat zij de hoop hadden opgegeven. In 2020 werd de zaak op de cold case kalender gezet, in de hoop op nieuwe tips of aanwijzingen. Het leverde tot nu toe geen bruikbare tips op, maar de politie hoopt dat er iemand rondloopt die meer weet. Zelfs na zoveel jaren is het mogelijk om de zaak op te lossen. Daar is wel de hulp bij nodig van het volk.
Weet u iets over het meisje dat nooit een naam kreeg? Wellicht herinnert u zich een zwangere vrouw, die ineens niet meer zwanger was, en ook geen baby'tje had. Laat het alstublieft weten.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.