De cold case van Babylijkje - Den Bosch - 25-01-1994
Dinsdag 25 januari 1994 deden twee NS medewerkers een verschrikkelijke ontdekking. Terwijl zij bezig waren met een inspectie bij een spoorwegviaduct, viel het oog van de collega's op een plastic tas van de V&D, verscholen in de rietkraag van het kanaal. De inhoud van de tas deed hen de haren overeind staan. In de tas bleek het ontzielde lichaampje te zitten van een voldragen baby.
De politie wist al gauw te melden dat het om een blank jongetje ging, dat vermoedelijk pas net was geboren. Het babylijkje was niet gekleed.
Er werd uitgebreid onderzoek gedaan in de hoop achter de identiteit van het jongetje te komen. Zo werd er een getuigenoproep gedaan en een buurtonderzoek verricht. Omdat de plek waar het baby'tje was gevonden aan de route lag met daarop twee asielzoekerscentra, richtte de recherche haar pijlen ook op de bewoners daarvan.
Aanhouding verdacht echtpaar
Op 9 februari 1994 hield de politie een 31-jarige vrouw en haar 30-jarige echtgenoot aan, op verdenking van betrokkenheid bij de lugubere vondst van twee weken eerder. Beiden kwamen oorspronkelijk uit Bosnië en Herzegovina, en verbleven tijdelijk in opvangcentrum 'de Willem I kazerne in Den Bosch. De twee kwamen in het vizier nadat verschillende getuigen verklaard hadden dat de vrouw in verwachting was geweest, en dat ze een tijd later niet meer zwanger was en ook geen kindje had. Het echtpaar ontkende echter iets met de zaak te maken te hebben, en hoewel de politie eerst nog bijna zeker wist dat ze de ouders gevonden hadden, kwamen de twee al snel weer op vrije voeten.
Toch was het erg opvallend, want de vindplaats van het babylijkje, lag vlakbij het vroegere kantoor van het elektriciteitsbedrijf PNEM, maar ook bij de Koning Willem I Kazerne - juist de plek waar de voormalig verdachten in die tijd verbleven.
Tips en informatie
Het onderzoek raakte na uitgebreid onderzoek langzaam tot stilstand. De identiteit van het jongetje is nooit vast komen te staan, en die van zijn ouders ook niet. Toch geeft de politie de zoektocht niet zomaar op. Zo is de zaak op de cold case kalender van 2019 geplaatst in de hoop op nieuwe aanknopingspunten. Tot nu toe heeft het niet tot een doorbraak mogen leiden.
Daarom hoopt het cold case team dat er mensen zijn die zich nog kunnen herinneren dat er een hoogzwangere vrouw ineens niet meer zwanger was, en ook geen baby'tje had. Het zou kunnen dat de moeder zich in de omgeving van Den Bosch bevond, maar het is niet onmogelijk dat zij het jongetje verder van huis heeft gedumpt. Als u zich iets kunt heugen over zo'n geval, neemt u dan alstublieft contact op. Zelfs als u denkt dat het waarschijnlijk niks is.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.