Stichting Coldcasezaken lost vijf jaar oude zaak in België op.

De Nederlandse Stichting Coldcasezaken meld vandaag, 21 januari 2025 een belangrijke doorbraak in een vijf jaar oude vermissingszaak in België. Op 20 februari 2020 kwam een onbekende jongeman om het leven bij een aanrijding met een vrachtwagen in Damme, op nog geen tien kilometer van de Nederlandse grens. Jarenlang bleef zijn identiteit een mysterie, ondanks uitgebreide inspanningen van de Belgische politie. Nu, vijf jaar later, heeft Stichting Coldcasezaken de jongen kunnen identificeren als een 18-jarige Egyptische jongeman.

Doorbraak na vijf jaar
Op 27 september 2024 meldde de stichting aan de Belgische federale politie dat zij, na een intensief en gedetailleerd onderzoek onder leiding van Meyer, eindelijk de identiteit van het slachtoffer hadden achterhaald. "Het onderzoek richtte zich op een Frans document met twee verschillende namen dat bij de jongen werd gevonden," legt Sander Meyer, directeur van Stichting Coldcasezaken, uit. "We vermoedden dat de jongen, zoals veel migranten, zijn identiteit had vervalst om problemen te vermijden. Uiteindelijk leidde een variant van de tweede naam ons naar een Facebookprofiel van een jongeman uit Egypte." Dit profiel bleek cruciaal. Een zorgvuldig vergelijking met de postmortemfoto die op de opsporingspagina van de politie stond, bracht een subtiele, maar beslissende gelijkenis aan het licht.

Emotionele ontknoping
Meyer vervolgt: "Na het vinden van het Facebookprofiel werd verder gezocht via andere platformen. Uiteindelijk kwamen we uit bij een jonge vrouw van wie ik vermoedde dat ze het slachtoffer kende. Met behulp van een vertaalapp werd contact met haar opgenomen, en na een gesprek in het Arabisch bleek tot ieders grote verbazing dat zij de zus van de jongeman was. Zij en haar familie waren al vijf jaar lang wanhopig op zoek naar hem. "Het moment dat we hen konden vertellen dat hun zoektocht voorbij was, was zowel hartverscheurend als opluchtend." De identificatie werd uiteindelijk bevestigd na een langdurig en ingewikkeld DNA-testproces, dat na jaren van onzekerheid eindelijk voor duidelijkheid zorgde. De familie kan nu beginnen met het rouwproces. "Hoewel het verdrietig is, ben ik blij dat ze nu de kans hebben om waardig afscheid te nemen," aldus directeur Meyer. "We moeten niet vergeten dat veel andere families levenslang in onzekerheid blijven." 

Stichting Coldcasezaken spreekt haar diepste medeleven uit naar de familie van het slachtoffer en wenst hen veel sterkte in het verwerkingsproces. Wij zullen altijd klaarstaan om hen te ondersteunen bij de bureaucratische stappen die nog genomen moeten worden, en bieden onze hulp aan waar dat nodig is.

Een mijlpaal voor Stichting Coldcasezaken
Deze zaak markeert een belangrijke mijlpaal voor Stichting Coldcasezaken. “In Nederland en Europa is onze stichting toonaangevend en innoverend als het gaat om een particuliere organisatie die zich bezig houdt met cold cases en vermiste personen. Deze doorbraak is van grote betekenis," benadrukt Meyer. "Het geeft ons hoop dat we in de toekomst nog meer families kunnen helpen. Elke doorbraak is van ongekende waarde voor nabestaanden.

Met de beperkte middelen die er zijn, doen wij als stichting alles wat binnen onze mogelijkheden ligt. De donaties die Stichting Coldcasezaken soms mag ontvangen hebben zeker bijgedragen in het succes van ons platform en nieuwe donateurs / partners zijn zeker welkom."



Uit respect voor nabestaanden zijn persoonsgegeven geanonimiseerd. Stichting Coldcasezaken is aangemerkt en beschermd als digitaal erfgoed door de Koninklijke Bibliotheek. Informatie zoals teksten en afbeeldingen van de website www.coldcasezaken.nl en gerelateerde websites vallen onder het intellectueel eigendom van de stichting. Gebruik van dit artikel is toegestaan met vermelding van de naam van Stichting Coldcasezaken als bron. Als bijlage ter gebruik bij dit persbericht een afbeelding van voorzitter Sander Meyer, welke door u rechtenvrij voor dit doel is te gebruiken.