De cold case van "Bolle" Chris Boelsen - Rotterdam - 08-01-1989

Op 7 januari 1989 ging gokbaas Chris Boelsen de woning binnen van de heer W.K., een van zijn 'lopers'. Chris was een bekend figuur in de Rotterdamse illegale gokwereld, en had zo'n acht mensen lopen die in opdracht van hem geld bij zijn klanten ophaalden of winst uitkeerden. Chris, die ook wel 'Bolle Chris' werd genoemd, had die avond de meeste van zijn lopers al ontmoet, en W.K was de laatste loper waarmee hij de zaakjes nog even zou regelen. Zo rond middernacht stond Chris weer buiten. Hij zou zo'n 10.000 gulden cash bij zich hebben.

Terwijl Boelsen richting zijn auto liep werd hij ineens van dichtbij neergeschoten. W.K hoorde de knallen vanuit zijn woning en snelde naar buiten. Daar vond hij Chris, zittend tegen een regenpijp, hij was zwaargewond. Eenmaal in de ambulance overleed Chris Boelsen aan zijn verwondingen. Een onbekend persoon had de gokmagnaat van het leven beroofd.

Onderzoek van de politie
Er werd meteen grootschalig onderzoek gedaan door de politie. Tijdens de speurtocht naar de dader werden veel mensen door de recherche verhoord, en er werden ook telefoongesprekken afgetapt. Al gauw kwamen diverse buurtbewoners met bemoedigende getuigenissen. Een aantal van hen hadden kort voor, en ook vlak na de schoten twee blanke mannen gezien. Het zou volgens deze getuigen gaan om een man met een groot en fors postuur, met lang blond haar, en een wat kleinere man met blond haar. 

De politie hield dankzij deze omschrijvingen de 31-jarige J. van E uit Rotterdam aan. De man voldeed namelijk tot in detail aan het signalement dat was gegeven door de buurtbewoners. Even is er hoop, maar al heel snel na zijn aanhouding werd van E alweer op vrije voeten gesteld. Zijn alibi bleek waterdicht. 

Het onderzoek stond echter niet stil, en vrijwel direct na de vrijlating van van E. hield de politie een nieuwe verdachte aan. Het was degene die Chris het laatste had gesproken, de heer W.K. Het was rechercheurs opgevallen dat K. na de aanslag op het leven van Boelsen verschillende eigendommen van het slachtoffer mee had genomen naar zijn woning. Het maakte hem verdacht. Toch werd ook W.K na een dag vrijgelaten. De politie had bij nader inzien gerealiseerd dat K. de spullen waarschijnlijk in zijn woning had verstopt uit angst dat de illegale lotto aan het licht zou komen. De Rotterdammer kon niet worden gelinkt aan de schietpartij. 

De politie zat na de vrijlating van de twee verdachten met het handen in het haar. Wie de gokbaas had vermoord wisten ze niet. 
Wel hadden zij het vermoeden dat Chris daar in het donkere steegje is opgewacht door iemand die wist dat Chris op die bewuste plek zou komen die avond. Boelsen was geen onbekende in de Rotterdamse onderwereld, en veel mensen wisten dat hij regelmatig veel geld op zak had. Het was volgens de onderzoekers waarschijnlijk een uit de hand gelopen overval. Eén van de scenario's was dat een rivaliserende gokbaas de opdracht had gegeven voor de moord. Het werd nooit echt duidelijk in welke hoek de dader(s) gezocht moesten worden.

De moord op de 38-jarige Chris Boelsen bleef een raadsel, en de politie zette de zaak, in de hoop op nieuwe tips, op haar cold case kalender van het jaar 2018. Deze werd jaarlijks in gevangenissen en TBS-klinieken uitgedeeld. Het heeft niet voor een doorbraak gezorgd. 

Informatie en tips
De politie heeft nog altijd het vermoeden dat er iemand rondloopt die meer weet over de moord. Zij hopen dat het passeren van de tijd (33+ jaren) ervoor heeft gezorgd dat diegene nu eindelijk zijn of haar informatie kan of durft te delen. Bent u de persoon waar alle hoop op is gevestigd? Laat dan alstublieft van u horen. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.