De cold case verdwijning van Christiaan Weststeijn - Den Helder - 06-01-2010

In de koude winternacht van 6 op 7 januari 2010 verdween de 32-jarige Christiaan Weststeijn spoorloos nadat hij over het hek was geklommen van de GGZ-instelling Noordduyne in Den Helder. Hij was daar kort voor zijn verdwijning als patiënt opgenomen vanwege de ernst van de verwardheid waarmee hij op dat moment kampte. Ondanks het feit dat de psychiatrische afdeling een gesloten instelling was, had Christiaan – tot groot onbegrip van zijn familie – toch weten te ontsnappen. De Amsterdammer had na het verlaten van de GGZ niets meer van zich laten horen.

De situatie werd meteen als ernstig beschouwd, omdat het een van de koudste dagen van het jaar was. Er trok zelfs een sneeuwstorm door het land, en Christiaan was afhankelijk van medicijnen. Bovendien was hij mogelijk in de war en kende hij het terrein van de zorginstelling helemaal niet goed. De angst bestond dat hij onderkoeld was verdwaald of mogelijk ergens door het ijs was gezakt. De politie startte direct na zijn vermissing een groot onderzoek, en zijn familie deed er ook alles aan om hem zo snel mogelijk terug te vinden.

Over Christiaan Weststeijn
Christiaan groeide met drie broers op in Amsterdam, in de wijk Watergraafsmeer. Daar ging hij naar de basisschool 5e Montessorischool en studeerde vervolgens aan het Barlaeus Gymnasium, dat als het oudste categorale gymnasium van Amsterdam gevestigd is in het centrum van de hoofdstad. Toen Christiaan 19 jaar oud was, moest hij soms worden opgenomen vanwege psychoses. Deze geestelijke problemen waren rond de kerstperiode van 2009 ook de oorzaak van zijn opname in de GGZ-instelling in Den Helder. Op dat moment werkte hij bij een zorgboerderij in Den Hoorn op Texel, waar hij ook woonde. Volgens een van zijn broers was Christiaan op de dag voor zijn verdwijning redelijk helder van geest, maar hij kon de risico's van zijn ontsnapping mogelijk niet goed inschatten.

Politie en familie onderzoek 
De verdwijning van Christiaan Weststeijn werd zeer serieus genomen door de politie, die meteen een zoekactie begon in het (duin)gebied bij het Gemini Ziekenhuis, waarvan de GGZ-instelling een onderdeel was, aan de Huisduinerweg in Den Helder. Er werd ook gezocht op Waddeneiland Texel, omdat Christiaan mogelijk naar huis was teruggekeerd. Bij de zoektocht werden onder andere speurhonden en politiehelikopters ingezet. Een van Christiaans broers reisde direct af naar Texel om rond te vragen of iemand iets had vernomen of gezien, maar dat was niet het geval. Ook de zoekactie van de politie leverde niets op. Christiaan had aan niemand iets verteld over zijn vluchtplan en had mogelijk slechts tien euro bij zich. Volgens zijn familie was het waarschijnlijk een impulsieve actie geweest; zelfs zijn pinpas had hij niet meegenomen.

Er werden honderden flyers uitgeprint met daarop de foto en het signalement van Christiaan. Familie en vrienden hingen deze overal in Nederland op in de hoop dat iemand informatie had over de vermissing. Wellicht had iemand hem wel onderdak aangeboden, zonder te beseffen dat iedereen naar hem op zoek was, was de gedachte van de drie broers. Zij verschenen in diverse lokale uitzendingen om hun oproep te doen. Mensen die Christiaan hadden gezien werden gevraagd contact op te nemen met de politie in Den Helder.

Op 9 februari leek er in Den Helder een sombere doorbraak te zijn toen speurhonden van Signi Zoekhonden aansloegen bij het ijs, in de buurt van Fort Erfprins. De politie werd erbij gehaald, en ook de brandweer en Koninklijke Marine-duikers kwamen snel ter plaatse. Er was een kans dat Christiaan door het ijs was gezakt, maar na uitgebreid onderzoek bleek het vals alarm: er werd niets in het water gevonden. Het onderzoek naar de vermiste Christiaan kwam daarna op een dood spoor.

Tips en Informatie

De familie van Christiaan zette de zoektocht onvermoeibaar voort, maar slaagde er tot op heden niet in hun geliefde zoon en broer terug te vinden. Zij zitten al meer dan veertien jaar in onzekerheid over het lot van de inmiddels bijna 50-jarige man. Stichting Coldcasezaken hoopt dat er ergens mensen zijn die meer weten over de verdwijning, of dat iemand Christiaan na die koude dag van 7 januari 2010 nog ergens heeft gezien.

Heeft u informatie of een tip? Zelfs een vermoeden? Twijfel dan niet en laat het ons nu (eventueel anoniem) weten via het onderstaande tipformulier. U kunt ook mailen naar tips@coldcasezaken.nl. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terechtkomt. Twijfel dus niet en neem contact op.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, Het Parool, AT5, NHNieuwsDe Volkskrant, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.