De cold case van Cornelia Brielsman - Amsterdam - 15-03-2004

Op maandag 15 maart 2004 werd er een schokkende ontdekking gedaan in een woning aan Bovenover in Amsterdam, toen de 71-jarige bewoonster van het appartement daar rond vier uur 's middags dood werd aangetroffen door gealarmeerde politie agenten. Zij waren op de melding afgekomen van een bezorgde vriendin van het slachtoffer. En hoewel er aanvankelijk werd gedacht aan een 'ongeluk in huis' werd het na sectie op het lichaam al snel duidelijk dat Cornelia Brielsman slachtoffer was geworden van een misdrijf. 

De moord op mevrouw Brielsman zorgde voor een schokgolf door de buurt. 'Tante Corrie', zoals Cornelia in haar kennissenkring werd genoemd, was ondanks haar leeftijd nog zeer actief. De oud-lerares was o.a. vrijwilliger in Noord en hielp bij het afnemen van verkeersexamens op een aantal basisscholen. Ook maakte ze nog veel wandelingen en ging ze graag op reis. 

Politieonderzoek
Om de moordenaar zo snel mogelijk te ontmaskeren, begon de politie een uitgebreid onderzoek. Het motief van het misdrijf werd daarin algauw duidelijk, het bleek namelijk een roofmoord. De dader had o.a. de pinpas van Cornelia buitgemaakt waarmee hij na zijn laffe daad naar een pinautomaat was gegaan om geld op te nemen. - echter mislukte de pogingen. 

Op door de politie bemachtigde camerabeelden van supermarkt C1000 op het Buikslotermeerplein in Amsterdam was te zien hoe mevrouw Brielsman enkele uren voor haar dood nog nietsvermoedend boodschappen deed en een bosje bloemen had gekocht. De recherche vermoedde dat de moordenaar haar vanaf dat moment al gevolgd zou kunnen hebben. Het zou volgens getuigenverklaringen kunnen gaan om één of twee (mogelijk licht getinte) mannen, die ongeveer een uur na Cornelia’s boodschappen bij het postkantoor rondhingen waar ook de giromaat stond. 

Onderzoek vastgelopen
Het lukte de politie niet om de genoemde verdachten te identificeren of te traceren. Uitzendingen van o.a. tv programma Opsporing Verzocht zorgden ook niet voor de nodige doorbraak. En hoewel mediaberichten suggereren dat er zelfs DNA-onderzoek is verricht ging het dossier over de moord op Cornelia Brielsman uiteindelijk onopgelost de archieven in. In 2017 publiceerde de politie de zaak nog wel op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender, maar ook deze poging werd niet beloond; het misdrijf bleef onopgelost. 

Informatie en Tips
Vele jaren later is de moord op Cornelia nog steeds omgeven door mysterie. Wie was er zo laf om een bejaarde vrouw van het leven te beroven voor een paar centen? De nabestaanden zullen nog steeds hopen dat er mensen zijn die meer weten. Bent u daar één van? Laat uw hart dan spreken en vul ons onderstaand contactformulier in met de informatie die u heeft. U kunt desgewenst zelfs anoniem reageren. Wij zorgen ervoor dat uw tip op de juiste plek terecht komt bij de politie. Twijfel dus niet en laat het nu weten. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.