De cold case van Damien Mooney - Amsterdam - 28-08-2005

Op 28 augustus 2005 kwam er een melding binnen bij de politie dat er een man zou zijn neergestoken aan de Herengracht in Amsterdam. Toen de agenten arriveerden was het al te laat. Het slachtoffer was was ter plekke overleden aan zijn verwondingen. Het ging om de 26-jarige Damien Mooney uit Ierland.

Wie was Damien Mooney en wat was er gebeurd?
Damien kwam uit het plaatsje Cloneen in Ierland. Hij werkte de laatste 2 jaar bij één van de meest populaire Ierse pubs in Amsterdam, de O'Donnells Pub. Als barman had hij veel plezier in zijn werk. Eigenaar Harry Mulholland, vertelde dat Damien een hele rustige jongen was. Hij zou geen vlieg kwaad doen of zich met de verkeerde dingen bezig hebben gehouden zoals drugs. De 26-jarige hield van een drankje, maar Harry had hem nog nooit dronken gezien.

Op de avond van de moord had Damien tot een uur of 23:00 uur gewerkt. Na zijn werk was hij met een aantal collega's naar discotheek de Exit aan de Reguliersdwarsstraat gegaan. Het was een afscheidsfeestje van één van zijn collega's. Diegene had ontslag genomen bij de pub omdat hij terugging naar Ierland. 

Toen zijn collega's op een bepaald tijd naar huis gingen, was Damian nog even blijven hangen. Rond 05:00 uur verliet ook Damien de discotheek. Later die nacht, was hij rond 05:45 uur nog op het Muntplein en de Vijzelstraat geweest. Wat hij daar precies deed was onbekend. Een half uur later, om 06:15 had Damien een woordenwisseling met een man op de Herengracht gekregen, in de buurt van het Koningsplein. Het escaleerde in een gevecht waarin de 26-jarige Ier meerdere malen met een mes werd gestoken. Damien zat onder het bloed en zakte in elkaar. Hij stierf ter plekke aan zijn verwondingen. 

Onderzoek en arrestatie
De politie startte een onderzoek en kon beelden terugkijken van een beveiligingscamera. Volgens verschillende media wilde de dader het horloge van Damien stelen, die hij van zijn vader voor zijn verjaardag had gehad. Omdat hij het horloge niet wilde afstaan ontstond er volgens deze berichten een gevecht waarin de dader Damien met een mes begon te steken. De politie noemt dit pure speculaties, en stelde dat er geen bewijs was voor deze beweringen.

Begin november 2005 werd er iemand aangehouden dankzij een uitzending van een tv programma. Nadat de man zichzelf had herkend op beveiligingsbeelden in het tv programma, meldde hij zich vrijwillig op het politiebureau waarop hij in hechtenis werd genomen. Volgens een getuige die de dader had zien wegvluchten na de steekpartij, had de politie de juiste persoon gearresteerd. Ook toonde de verdachte meerdere gelijkenissen met de omschrijving van de dader die werden gemaakt door andere getuigen. De man bekende Damien op straat te hebben gesproken, maar zei niets met de moord te maken te hebben.

Hoewel de overtuiging er was dat de verdachte zou worden veroordeeld, kwam de rechter met een verassende uitspraak. Er was onvoldoende bewijs om hem te veroordelen en de man moest weer worden vrijgelaten. Hij zou met eventueel nieuw (beter) bewijs alsnog veroordeeld zou kunnen worden. Dat is tot op heden nooit gebeurd.

Onopgelost
Na 17 jaar is de moord op Damien Mooney nog steeds onopgelost. De politie hoopt dat er iemand rondloopt met meer informatie. Misschien heeft de dader zijn daad na al die jaren bij iemand opgebiecht, of heeft iemand zich nog niet gemeld als getuige. Weet u meer over dit misdrijf? Laat het dan alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.