De cold case van Dirk Schaap - Haarlem - 04-10-1993

Maandag 4 oktober 1993 kreeg de politie in Haarlem een melding over een vermissing. De 28-jarige drugverslaafde Dirk Schaap was al een week niet komen opdagen bij de verslavingshulp. Agenten besloten diezelfde middag nog om bij het huis van de man aan de Hooimarkt 8 langs te gaan. Ze gingen het appartement binnen, en vonden daar het levenloze lichaam van Dirk. Hij bleek met veel geweld om het leven te zijn gebracht. 

Over Dirk Schaap
Dirk werd op 2 augustus 1964 geboren in het Limburgse Herkenbosch. Hij had ook nog een oudere zus. Toen Dirk jong was hield hij van dieren, hardrockmuziek en haalde regelmatig kattenkwaad uit. Toch was zijn jeugd geen makkelijke. Zijn ouders scheidden toen hij nog een jonge leeftijd had, en kort na de scheiding overleden zijn beide ouders. Dirk woonde na het overlijden van zijn ouders nog een poosje bij de vriend van zijn moeder, maar de twee hadden geen goede band met elkaar. Toen hij 18 jaar was belande Dirk op straat en maakte hij kennis met drugs, waaraan hij al snel verslaafd raakte. 

Dirk's zus haalde hem begin jaren 90 over om in Haarlem te komen wonen. Zij woonde ook in de stad, en ze hoopte zich een beetje te kunnen ontfermen over haar broertje. Hij probeerde zijn leven enigszins een positieve draai te geven door te gaan werken op de productieafdeling van de metaalfabriek, maar het lukte hem niet om dit baantje te behouden. Dirk moest daarna rondkomen van een uitkering en belande in een depressie. Hij kwam algauw weer in het drugscircuit terecht. Ondanks zijn problemen vond Dirk in 1993 een appartementje aan de Hooimarkt. Daar bezocht zijn zus hem regelmatig, en gaf zij hem warmte en aandacht. Maar Dirk was inmiddels een bekende in het drugswereldje, en er kwamen ook veel drugsgebruikers en dealers bij hem thuis. De dag vulde hij doorgaans in diverse opvangcentra, zoals opvanghuis Vincentius. Ook kwam hij veel op de Grote Markt, en in coffeeshop Maximillian aan de Gedempte oude gracht. 

In 1992 kreeg zijn zus een zoontje, en Dirk werd oom. Het motiveerde hem om een ander pad in te slaan, en hij poogde af te kicken van drugs. De komst van zijn neefje deed Dirk weer helemaal opleven. Voor het eerst in jaren ging hij weer naar de kapper, en met behulp van verslavingszorg en het afbouwen met methadon leek het hem te gaan lukken om eindelijk zonder drugs door het leven te kunnen. Hij stond op de nominatie om opgenomen te worden, en Dirk belde in september 1993 iedere dag met het afkickcentrum om te horen hoe het ervoor stond. Hij kon niet wachten. Maar toen ineens kwam Dirk een week lang niet opdagen en hoorde niemand meer wat van hem. Een medewerkster van de verslavingszorg gaf hem op 4 oktober op als vermist. Dezelfde dag nog, vonden agenten zijn lichaam in het appartement aan de Hooimarkt. Dirk was met veel geweld om het leven gebracht.

Mislukte overval?
Kort na het misdrijf vermoedde de politie dat het kon gaan om een uit de hand gelopen overval. De dader was mogelijk opzoek geweest naar geld of andere bezittingen, en heeft de pinpas van het slachtoffer gestolen. Was het een drugsverslaafde, die tot alles in staat was geweest om zijn nieuwe shot te bekostigen? De politie stelde dat Dirk vermoedelijk al op maandagavond 27 september om het leven was gebracht. Het feit dat iemand op 27 september had geprobeerd geld op te nemen met de pinpas van Dirk, versterkte dat vermoeden. Het lukte de persoon echter niet om geld op te nemen, want Dirk nam zijn geld altijd meteen op als zijn uitkering was gestort.

Het vinden van een dader bleek algauw heel lastig. In het drugswereldje praatten er maar weinig, en de meesten leefden continu in een roes. Zij wisten vaak niet eens wat ze gister hadden gedaan, laat staan wat er met iemand anders was gebeurd. Wel kon de politie zeggen dat Dirk voor zo ver bekend geen vijanden had, en dat hij zich ook niet in liet met criminele activiteiten om zijn drugs te kunnen bekostigen. Het was wel mogelijk dat Dirk schulden had gemaakt bij anderen. Soms leefde hij op de pof. 

Interessante getuige
Hoewel het onderzoek niet echt opschoot, kreeg de recherche wel interesse in een persoon die veel bij Dirk over de vloer kwam.
Ene 'Elias', die als dealer een tijdje drugs had gedeald vanuit de woning aan de Hooimarkt 8. Zo was bekend dat Elias van begin juni 1993 tot begin juli 1993 steevast zijn drugs verkocht in het appartement van Dirk. De dealer woonde zelf in de Haagse Schilderswijk, en nam elke dag de trein naar Haarlem om zijn handel te slijten aan gebruikers. Na begin juli vertrok hij uit het huis van Dirk, omdat hij het er te druk vond, en dealde hij vanuit de Verspronckweg in Haarlem. Opvallend was dat hij uiteindelijk ineens was vertrokken. Verschillende mensen zouden hem nog geld schuldig zijn geweest, maar toch had hij de benen genomen. Dat was op z'n zachts gezegd vreemd. De politie wilde hem dan ook graag spreken, maar kon hem nooit vinden. 

Elias was een Marokkaanse man van tussen de 20 en 30 jaar oud (nu in de 50), en had een lengte van tussen 1.65 - 1.76m. Hij sprak gebrekkig Nederlands en had een litteken in zijn gezicht. De man droeg vaak een zwart leren jack en zag er meestal verzorgd uit. Opvallend was dat hij een oogafwijking had waarbij zijn ogen niet in dezelfde richting keken. Elias was jaren illegaal in Nederland. Hij stond ook wel bekend als 'Schele' of 'Schele Marokkaan'.

Tips en aanwijzingen
In de hoop op nieuwe informatie plaatste de politie de zaak van Dirk Schaap op hun jaarlijkse coldcase kalender van 2018. Er zijn tot op heden nog tips ontvangen die leidden tot een doorbraak in de zaak. Toch denkt de politie dat er mensen zijn die meer weten. Wellicht dat mensen die in de jaren negentig ook verslaafd waren, maar inmiddels een normaal leven leiden nu iets kunnen zeggen over de moord op Dirk. Zijn zus leeft nog steeds met veel verdriet om het verlies van haar broer. Help haar alstublieft aan antwoorden. Weet u iets? Zelfs iets ogenschijnlijks onbelangrijk? Meld het dan alstublieft.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel de zaak van Dirk Schaap. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.