De cold case van Dumitru 'Mik' Sirbu - Haarlem - 08-03-2017
Op woensdag 8 maart 2017 stuitte de beheerder van de begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem rond 08:15 uur op het ontzielde lichaam van een man. Politie en ambulance waren snel ter plaatse en brachten het lichaam voor pathologisch onderzoek over aan het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Daar werd vastgesteld dat de hij waarschijnlijk slachtoffer was geworden van een misdrijf. Wat zijn dood had veroorzaakt bleef voor het publiek onbekend, al stond wel vast dat de man ernstig was mishandeld. De politie tastte op dat moment nog in het duister wie hij was. De man had geen telefoon of identificatiepapieren bij zich. In een poging achter zijn identiteit te komen plaatste de politie een oproep met een huiveringwekkende foto van het beschadigde gelaat van de man.
Roemeense nationaliteit
Ook werd zijn DNA vergeleken met de bestaande profielen in de DNA-databank. Hoewel dat niets opleverde trof men wel zijn vingerafdruk aan in de databank van Europol. Daar stond hij in geregistreerd vanwege fraude met betaal-passen. De politie wist daardoor zijn naam: het slachtoffer bleek de 36-jarige Dumitru Sirbu uit Roemenië.
Over Dumitru Sirbu
Dumitru, die door vrienden 'Mik' werd genoemd, kwam uit Targoviste, een tamelijk grote stad op zo'n 80km van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Vanuit zijn woonplaats in Roemenië was hij in Italië beland, waar hij betrokken raakte bij een vorm van creditcardfraude. Hij verhuisde daarop naar naar Engeland, waar hij vijf jaar lang als chauffeur werkzaam was. Ook was hij er jaren actief als muzikant in een rapgroep met de naam Suburbia. Eenmaal weer terug in Targoviste, kort voor de moord, vertelde Dumitru zijn ouders dat hij in Engeland een baan aangeboden had gekregen op een cruiseschip. Zij waren dan ook in de veronderstelling dat hun zoon richting Engeland was vertrokken, terwijl hij daadwerkelijk naar Nederland afreisde. Niemand van zijn familie wist wat zijn reden daarvoor kon zijn geweest. Broer Lulian Sirbu vermoedde dat hij onder valse voorwendselen naar ons land was gelokt, mogelijk door de mensen die ook betrokken waren bij de fraude in Italië.
Politieonderzoek
Dankzij goed speurwerk van de recherche kregen zij een aantal videobewakingsbeelden in handen. Daarop was te zien dat Dumitru de dag vóór zijn dood rond 19:30 uur was aangekomen op luchthaven Schiphol en dat hij daarna om 21:15 uur drie flessen drank had gekocht in de Albert Heijn aan de Drossestraat in Haarlem. Hij had op de beelden o.a. een grote zwarte rugtas bij zich. Hoe de Roemeen uiteindelijk vanaf de supermarkt op de begraafplaats terecht was gekomen zei de politie niet te weten. Ook bleef onduidelijk of Dumitru in het gezelschap van andere mensen was geweest. De grote rugtas die hij op de videobeelden bij zich had werd niet op de vindplaats van zijn lichaam aangetroffen. Ook waren zijn reisdocumenten verdwenen.
Het sporenonderzoek leidde tot het vermoeden van de recherche dat Dumitru om het leven was gebracht door meer dan één persoon. Wat de aanwijzingen op de plaats delict precies waren is ons onbekend gebleven. Wel weten wij dat de politie vrij snel contact heeft kunnen leggen met de Roemeense familie van het slachtoffer. De broer van Dumitru, Lulian Sirbu, vloog nadat hij het slechte nieuws had gekregen meteen naar Nederland. Ter behoeve van het onderzoek nam hij o.a. de telefoons en laptop mee van zijn broer, waaruit de politie nieuwe aanknopingspunten hoopte te halen.
Om meer kansen te creëren in het onderzoek deed de politie een getuigenoproep in tv programma Opsporing Verzocht. In de uitzending werden o.a. de camerabeelden aan het publiek laten zien. Men vroeg de kijkers contact op te nemen als zij iets konden vertellen over het slachtoffer of over het misdrijf.
Het leverde tien nieuwe tips op die de recherche nauwkeurig naliep. Het leidde echter niet tot een doorbaak, waardoor het onderzoek langzaam tot stilstand kwam te staan. Het motief van de moord bleef voor de politie onduidelijk, en ook de vermiste spullen -rugtas en reisdocumenten- bleven onvindbaar.
Informatie en Tips
De gewelddadige moord op Dumitru is inmiddels vele jaren geleden. Zijn nabestaanden hebben grote verlies nooit kunnen verwerken en zijn er nog altijd helemaal kapot van. Zij hopen op mensen die meer weten. Bent u daar één van? Neem dan (eventueel anoniem) contact met ons op via het onderstaande tipformulier of stuur een mail naar info@coldcasezaken.nl. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terecht komt. Twijfel niet en laat het ons nu weten.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.