De cold case vermissing van Duncan Zwakke - Warnsveld - 17-10-1989
Op 17 oktober 1989 raakte de 31-jarige Duncan Alfred Zwakke uit Zutphen op raadselachtige wijze spoorloos vermist.
Om meer te weten te komen over zijn verdwijning riep de recherche mensen via regionale en landelijke media op zich te melden als die ook maar iets wisten van de zaak. Hoewel er een aantal tips binnen kwamen zorgde dit echter niet voor serieuze aanknopingspunten, waardoor de politie een opsporingsbericht op tv plaatste. Dit resulteerde in veertig tips.
Duncan bleek dinsdagmiddag 17 oktober, de dag van zijn verdwijning, Café de Spaan aan de Nieuwstad in Zutphen te hebben bezocht waarna hij zich samen met een vriend van hem, ene E.J. van T. heeft beziggehouden met zijn verhuizing. De in Suriname geboren Zwakke zou zijn appartement aan de Van Lochterenstraat verruilen voor een nieuwe woning aan de Lammerhof in Warnsvels (een dorpje naast Zutphen). Hij werd die dag voor het laatst in leven gezien in een café in het centrum van Zutphen, waar hij volgens de getuige (E.J. van T.) omringd zou zijn door 'duistere figuren'.
Duncan Zwakke zou iemand zijn met twee gezichten. Zijn collega's omschreven hem als een tamelijk rustige man, die zelfs een beetje in zichzelf was gekeerd. Hij werkte bij pacemaker fabrikant Vitatron in Dieren, waar hij als technicus in dienst was. 'S nachts was Duncan naar verluid echter ook werkzaam in een hele andere branche, namelijk die van drugshandel. Hij was volgens de politie actief in het criminele milieu en verkocht hard- en softdrugs.
Om die reden ging de recherche er al snel vanuit dat de verdwijning van Duncan Zwakke te maken had met zijn activiteiten als drugsdealer. De politie vermoedde dat de 31-jarige om het leven was gebracht en dat zijn lichaam ergens op een onbekende plek was verstopt.
Arrestatie verdachten
Op 30 november 1989 werd bekendgemaakt dat de politie twee verdachten had aangehouden. Het ging om de 26-jarige G.J. van T. en zijn 27-jarige broer E.J. van T. Beide mannen waren goede bekenden van de politie en waren al eerder aangehouden voor zaken waarbij een misdrijf was gepleegd. Saillant detail was dat E.J. van T. de vriend was die Duncan op de dag van zijn verdwijning had geholpen met zijn verhuizing. De recherche deed in vijf woningen in Zutphen huiszoeking en vonden in de huizen van de verdachten o.a. vuurwapens. In januari 1990 werd er nog een derde verdachte aangehouden, ene C.J.R. (23) uit dezelfde stad. De drie arrestanten werden uiteindelijk weer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs, waardoor het onderzoek opdroogde.
Nieuwe zoekpoging
Er gingen vele jaren voorbij waarin maar weinig gebeurde in de zaak. Pas in februari 2015 kwam er opeens weer beweging in nadat dagblad De Stentor een artikel wijdde aan de verdwijning. De aandacht zorgde voor een interessante tip op het politiebureau. Zo interessant zelfs dat de politie het onderzoek naar de vermoedelijke moord heropende. Bewapend met o.a. een grondradar reisde een onderzoeksteam af naar Zutphen, waar men zocht naar grondverstoringen aan de Deventerweg richting Eefde, en tussen het Twentekanaal en de spoorlijn Zutphen-Winterswijk. Heel eventjes leek het raak, maar het werd al snel duidelijk dat er toch geen menselijke resten waren gevonden tijdens de zoekactie.
Coldcasekalender
In de hoop toch antwoorden te vinden plaatste de politie de zaak op haar dan jaarlijks terugkerende Coldcasekalender. Deze werd jarenlang uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe aanknopingspunten. De publicatie en de daarbij horende media-aandacht zorgde echter niet voor de gouden tip, en de vermissing van Duncan Zwakke bleef onopgehelderd.
Heropening onderzoek
Op 19 maart 2024 werd door de politie bekend gemaakt dat het onderzoek naar de vermissing van Duncan Zwakke zou worden heropend. Verklaringen uit het dossier van destijds wezen erop dat Duncan in de kelder van een pand aan de Nieuwstad in Zutphen om het leven zou zijn gebracht. In de hoop sporen te vinden besloot de politie op dinsdag 19 maart 2024 onderzoek te verrichten in het betreffende pand. Begin april bezocht de politie hetzelfde pand opnieuw om aanvullend onderzoek te verrichten. Nieuwe middelen en onderzoekstechnieken zouden volgens de politie kunnen helpen een nieuw licht te werpen op de zaak. Naast het onderzoek aan de Nieuwstad zocht de politie met een sonarboot op de IJsel in de hoop sporen te vinden die zouden kunnen helpen bij het vinden van Duncan.
Doorbraak: Arrestaties
Op maandag 8 april 2024 werd er door verschillende media een doorbraak gemeld in de zaak. De politie had op die dag namelijk een 60-jarige man aan-gehouden uit Eerbeek (Gelderland). De politie liet niet specifiek weten hoe zij bij de Eerbekenaar waren uitgekomen, maar maakte duidelijk dat de man de komende periode zou worden verhoord.
Een dag na de arrestatie werd ook een tweede verdachte (62) aangehouden door de politie. Het was al snel duidelijk dat de opgepakte verdachten opnieuw de broeders E.J. en G.J. van T. waren. Beide heren werden net als vijfendertig jaar eerder verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning of dood van Duncan Zwakke. Het pand waarin in maart en april 2024 onderzoek werd gedaan stond ten tijde van de verdwijning van Duncan naar verluid op naam van E.J. - We houden de ontwikkelingen in de gaten.
Strafzaak tegen verdachte
Op donderdag 4 juli 2024 begon de strafzaak tegen E.J. Van T., die ervan werd verdacht Duncan Zwakke met voorbedachten rade van het leven te hebben beroofd. Er werd met spanning afgewacht of er nieuwe feiten aan het licht zouden komen. Volgens de advocaat van Van T. was dat niet het geval, waarna zij dan ook een verzoek deed tot het opheffen van de voorlopige hechtenis van haar client. De rechtbank zou daar aan het einde van de zitting in mee gaan en honoreerde het verzoek. Volgens de voorzitter waren er inderdaad geen nieuwe feiten naar boven gekomen en ging het tot nog toe vooral over oude verklaringen.
Toch kwam er in de zitting naar voren dat het forensisch onderzoek van de politie, dat in april is uitgevoerd, o.a. een aantal haren had opgeleverd. Deze waren aangetroffen in de kelder van de verdachte. De haren worden op dit moment nog onderzocht. Ondertussen zal de politie zich de komende tijd focussen op het einddossier en wordt de zaak naar verwachting eind augustus inhoudelijk behandeld. We houden de ontwikkelingen in de gaten.
Tips en Informatie
Het onderzoek naar de vermissing of dood van Duncan Zwakke is op dit moment in volle gang. Achterblijvers van Zwakke zouden heel graag duidelijkheid willen krijgen en hopen samen met de politie op dat er mensen zijn die meer weten. Weet u wat er met de Zutphenaar gebeurd is? Twijfel dan niet en laat het ons nu (eventueel anoniem) weten. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terecht komt bij de politie.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.