De cold case van Edward Moonen - Den Haag - 24-11-1990

Op 24 november 1990 werd de politie op de hoogte gesteld van een merkwaardige situatie. De punctuele Edward Moonen (35) was die avond ervoor niet komen opdagen op een voorlichtingsavond van de scouting, die hij zelf had georganiseerd. De ochtend die erop volgde was hij ook niet verschenen op zijn werk als zwemleraar. Agenten gingen met de huissleutel van de zus van Edward zijn woning binnen aan de Atjehstraat in Den Haag. Daar stuitten zij op het levenloze lichaam van de man. Hij bleek op horrorachtige wijze om het leven te zijn gebracht.

Wie was Edward 'Eddy' Moonen?
Edward werd op 2 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij kwam uit een normaal gezin en had een broer en zus. Zijn moeder nam de zorg voor de kinderen op haar terwijl z’n vader als ijscoman werkte. Broer Peter omschreef zijn broer ‘Eddy’ als een vriendelijke, behulpzame jongeman.

Edward had het MULO gedaan, wat nu het VMBO is, en had daarna verschillende baantjes gehad. Zijn passie voor fotografie kreeg hij vanwege zijn werk in een fotowinkel. Omdat hij ook perioden werkloos was, ging hij er regelmatig op uit met zijn Minolta fotocamera, opzoek naar mooie momenten om vast te leggen. 'Eddy' ging zo vaak met zijn camera op pad dat hij een tamelijk bekend gezicht werd in Den Haag. Hij had zich ontwikkeld als een echte hobby-fotograaf.

Omdat Eddy op mannen viel en op volwassen leeftijd nog thuis woonde, zocht hij zijn mannelijke contacten buiten de deur. Hij was openlijk homoseksueel, en hoewel er in 1990 wat meer taboe lag op dit onderwerp, werd er binnen het gezin nooit een probleem van gemaakt van zijn seksuele geaardheid.

Ook was hij een fanatiek lid van de plaatselijke scouting, Eurogroep. Daar organiseerde hij soms dingen, zoals de voorlichtings-avond op 23 november 1990. Omdat Eddy er om bekend stond zijn afspraken altijd na te komen, was iedereen verbaast dat hij die avond niet kwam opdagen.

Recentere foto van de voormalige woning van Edward Moonen, Atjehstraat 52 Den Haag - beeld Google Maps

Onderzoek / motieven
De moordenaar van Edward was zeer gewelddadig te werk gegaan waarbij de bloedspetters tot aan het plafond reikten. De dader had de schedel van Eddy met een hard voorwerp ingeslagen, en daarna een pollepel in zijn keel gedrukt. Er werd ook een klaplong vastgesteld, die hij waarschijnlijk was opgelopen na een harde trap tegen zijn borst.

Het feit dat het lichaam na de moord voor de schouw was gesleept om er foto’s van te maken, notabene met de camera van Eddy, deed de recherche vermoeden dat zij hier te maken hadden met een haatmoord van wellicht een homohater. Een ander scenario waar de politie rekening mee hield was dat van een afgewezen liefde, of een minnaar die er achter was gekomen dat Edward meerdere mannelijke contacten had.

Een roofmoord werd vrijwel meteen uitgesloten, er was niets waardevols uit de woning meegenomen.

Coldcasekalender
Volgens de nabestaanden van Edward werd er destijds maar weinig aandacht besteed aan het misdrijf door de media. Toch was er een vorm van blijdschap toen de politie de zaak op haar jaarlijkse coldcasekalender zette in 2020. Deze werd uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe inzichten. Tot op heden zorgde de publicatie echter niet voor een nieuwe doorbraak in deze zaak.

Informatie en tips
De moord op Edward is na al die jaren tot groot verdriet van zijn nabestaanden nog steeds niet opgelost. Toch moeten er mensen zijn die meer weten over de barbaarse moord. Met welke mannen had Eddy in zijn laatste dagen contact? Was er iemand die hem wellicht bedreigde? En ja, wie was die onbekende dader? Weet u iets over dit misdrijf, laat het ons dan alstublieft nu (anoniem) weten via onderstaand tipformulier.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.