De cold case van Fred Halsema - Amsterdam - 20-03-1983

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 maart 1983 werden buurtbewoners van de Zoutkeetsgracht in Amsterdam rond middernacht opgeschrikt door het geluid van pistoolschoten en een paar harde knallen. De laatste harde klap bleek te zijn veroorzaakt door een gehavende taxiwagen die hard tot stilstand was gekomen tegen de gevel van een woning, waarna het voertuig in brand vloog. Een aangesnelde buurtbewoner kon ondanks het uit de auto trekken van de bestuurder niet voorkomen dat die laatste de nacht niet zou overleven.

De politie merkte al snel op dat de taxichauffeur niet was overleden door het ongeluk met zijn dienstwagen, maar dat hij het slachtoffer moest zijn geworden van een misdrijf. Het bleek de 37-jarige Frederik Halsema uit Amsterdam. Sectie op het lichaam van 'Fred' bevestigde al snel dat de hij was overleden ten gevolge van tenminste vier kogels uit een revolver. Eén van die kogels was via de schouder naar de long en het hart geschoten. 

Politieonderzoek
Na de moord op Fred Halsema startte de Amsterdamse politie direct een groot onderzoek. Er werd gezocht naar sporen en bovendien met buurtbewoners gepraat in de hoop op aanknopingspunten. Daaruit kwam naar voren dat diverse omwonenden pistoolschoten hadden gehoord, en dat één ooggetuige een man op de Zoutkeetsgracht in het donker had zien wegrennen. De politie vermoedde dat de moordenaar achterin de auto had gezeten bij Fred en dat hij na zijn daad uit de auto was gevlucht. 

Het motief van de moord was lastig te bepalen. Fred had zijn ritopbrengst van die avond nog keurig in zijn auto liggen, waardoor het erop leek dat het de dader niet om geld te doen was geweest. Toch sloot de recherche een roofmoord niet geheel uit. De mogelijkheid bestond dat de moordenaar Fred wel degelijk had willen beroven, maar dat hij door de schrik op de vlucht was geslagen zonder het geld mee te nemen. De taxi had voordat het tegen de gevel van een woning tot stilstand kwam ook nog drie geparkeerde auto's geramd. 

Vergismoord?
Volgens de politie had het dus toch een roofmoord kunnen zijn, hoewel niet waarschijnlijk geacht. Waar het de rechercheurs vooral aan deed denken was een koelbloedige liquidatie. Een woordvoerder van de politie liet weten dat het mogelijk om een vergismoord ging, en dat de kogels in dat geval voor iemand anders bedoeld waren. De getrouwde Fred was iemand zonder conflicten met mensen en er was voor het onderzoeksteam geen reden te bedenken waarom iemand hem op deze wijze van zijn leven zou willen beroven. 

Arrestatie van verdachte
11 april van dat jaar besteedde tv programma Opsporing Verzocht aandacht aan de moord op Fred Halsema en deed de politie een oproep aan mensen om met hun informatie naar voren te komen. De uitzending zorgde voor meer dan veertig tips die grondig werden uitgelopen. Twee weken later werd de 22-jarige H.W. uit Amsterdam gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Getuigen hadden verklaard hem bij de taxistandplaats van het Sonesta-hotel te hebben gezien op het moment dat Fred aan zijn laatste rit moest zijn begonnen. Ook zeiden mensen W. te hebben gezien toen hij in de buurt van het misdrijf een aantal kroegen had bezocht. 

Vrijlating
W. stelde niets met de moord te maken te hebben, maar gaf volgens de politie tegenstrijdige verklaringen af. Na eerst te hebben ontkend bij Fred in de auto te zijn gestapt gaf hij later toe bij hem in de taxi te hebben gezeten, alleen was dat volgens W. niet op de avond van de moord. Hij zou naar eigen zeggen een aantal cafés hebben bezocht en daarna naar huis zijn gegaan. Zijn alibi was echter niet sluitend. De Amsterdammer werd een aantal weken vastgehouden, tot hij op 18 mei 1983 op vrije voeten kwam wegens gebrek aan bewijs. Volgens de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam waren er 'geen gronden de man langer vast te houden'. Het onderzoek naar de moord op Fred Halsema kwam deze klap niet meer te boven en belandde uiteindelijk onopgelost op de plank.  

Protestbijeenkomst
Het vermelden waard: Nadat de moord op Fred bekend werd bij zijn collega's verzamelden zich zo'n zeshonderd taxichauffeurs op het Museumplein voor een protestbijeenkomst. Fred Halsema was al het vierde slachtoffer in twee jaar tijd dat tijdens zijn dienst als taxirijder werd vermoord. In 1982 werden chauffeurs 'Scholts' en 'Siebelink' al van hun leven beroofd. De veiligheid van de branche werd hevig ter discussie gesteld.

Informatie en Tips
De moord op Frederik Halsema is al meer dan veertig jaar geleden. De dader heeft tot nu toe geluk gehad en is altijd onbekend gebleven. En hoewel hij een hoge straf had verdiend voor zijn daad zal hij nooit meer worden gestraft voor dit misdrijf wegens het verjaren daarvan. Strafrechtelijk vormt deze dus geen gevaar meer voor de moordenaar. Desondanks is er logischerwijs uit verschillende hoeken nog interesse voor zijn identiteit. Nabestaanden zullen bijvoorbeeld nog altijd willen weten wie Fred van zijn leven beroofde, en ook de politie zou deze zaak graag opgelost zien. 

Daarom vraagt Stichting Coldcasezaken mensen die ook maar iets weten over dit misdrijf contact op te nemen via ons onderstaande tipformulier. U kunt eventueel geheel anoniem blijven. Zorgt u alstublieft voor een zo gedetailleerd mogelijk bericht. Wij zorgen er dan voor dat uw informatie op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Twijfel niet en laat het ons nu weten. 

Help mee en deel deze pagina met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.