De cold case van Ger 'oma' Bindi - Utrecht - 09-06-2005
Op 9 juni 2005 kreeg de dochter van de hoogbejaarde Ger Bindi een telefoontje van de thuiszorg. Haar moeder deed de deur niet voor hen open. Dochter Gijsbertha is vervolgens naar de bovenwoning van haar moeder, aan de de Gruttersdijk gegaan. Daar kwam ze rond 08:10 aan, en deed daar een gruwelijke ontdekking. Haar moeder was overleden. De 93-jarige vrouw was met een steekwapen om het leven gebracht.
Wie was Ger Bindi?
Ger van der Steeg trouwde in 1935 als één van de eerste vrouwen in Nederland met een Italiaanse gastarbeider, Ottavio Bindi. De Italiaan kwam uit Bagni di Lucca in Toscane. In dat zelfde jaar begon het echtpaar met het verkopen van traditioneel Italiaans ijs. Ze verkochten hun ijs in de eerste instantie veelal aan venters, die het op hun beurt weer verkochten in hun ijscowagens.
In 1946 openden Otavvio en Ger hun echte ijssalon aan de Amsterdamsestraatweg 201. Klanten konden ijsjes afhalen, maar er ook voor kiezen om gezellig in de ijssalon hun ijsje op te peuzelen. De naam van de ijssalon was 'La Milaan'.
De echtgenoot van Ger, Ottavio, overleed in het jaar 1974. Kort daarvoor had dochter Gijsbertha met haar man Mario de ijssalon overgenomen. Inmiddels was mevrouw Bindi - van der Steeg in Utrecht wereldberoemd geworden als 'Oma Bindi'. Ze stond bekend als zeer vriendelijk. Zo gaf ze bijvoorbeeld regelmatig gratis ijsjes weg aan arme kinderen.
Oma Bindi ging in de zomer vaak 6 weken op vakantie naar Italië, en paste geregeld op op de kleinkinderen. Haar woning aan de Gruttersdijk was nog lang het verzamelpunt voor familie om in het weekend bij elkaar te komen, toen bleek dat ze slechter ter been werd.
De laatste jaren woonde mevrouw Bindi alleen, en ging haar gezondheid verder achteruit. Naast dat ze steeds moeilijker kon lopen werd zij ook langzamerhand doof en blind. Ze ontving veel hulp van thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers. Ze had nog maar zeer weinig sociale contacten en kreeg ook niet veel familieleden meer over de vloer.
Destijds interieur van ijssalon La Milaan - Beeld: het Utrechts archief
Onderzoek
De politie start na de ontdekking van de moord meteen een groot onderzoek. Het was duidelijk dat er veel geweld was gebruikt, want er lag overal veel bloed. Na sectie van het NFI op het slachtoffer, bleek dat ze was overleden aan één of meerdere schotwonden in het hoofd.
Pas later bleek, dat het NFI een grove fout had gemaakt in het sectierapport, want na een tegenonderzoek door deskundigen van het forensisch instituut IFS, bleek dat er helemaal geen sprake was van schotwond(en). Zij concludeerden dat het Oma Bindi was overleden door diverse steekwonden aan het hoofd. Of dat door een mes is geweest of een ander voorwerp, is nooit duidelijk geworden. Vanwege de fout van het NFI had de recherche een wekenlange achterstand opgelopen. Een dader die iemand vermoord met een vuurwapen is immers een heel ander soort dader, dan iemand die een steekwapen gebruikt.
DNA vondst
Al snel werd op de plaats delict een DNA spoor gevonden. Hiermee hoopte de politie op meer duidelijkheid over de identiteit van de moordenaar. Het gevonden DNA bleek echter niet in de DNA databank aanwezig. Toch kon de recherche iets met het genetisch materiaal, want het werd namelijk vergeleken met het DNA van iedere verdachte in de zaak. Maar daarmee werd de dader nooit geïdentificeerd. Jaren later bleek dat een duidelijke reden te hebben. Het DNA bleek te zijn besmet met het DNA van één van de politieagenten die op de plaats delict was geweest. Het had dus van begin af aan nooit een match kunnen opleveren. Een tweede pijnlijke blunder.
Roofmoord
De politie ter plaatse kwam al snel met het scenario dat de moord op Oma Bindi ging om een zogenoemde roofmoord. Er waren namelijk diverse sieraden uit het huis verdwenen. De sieraden waren verborgen in een geheime kistje onder de vloer. Het ging onder andere om een gouden ring, een gouden brochette met een lengte ca. 50 mm, een gouden ketting en een gouden choker van 18 karaats, uit het Italiaanse Ventimiglia.
Hoewel er waardevolle sieraden zijn gestolen, was de woning in vergelijking met andere inbraken niet extreem overhoopgehaald. Wist de dader van het kistje onder de vloer? Het was de politie in elk geval duidelijk dat de dader naar iets specifieks heeft gezocht. Ook kon de politie geen braaksporen vinden. Het leek de politie waarschijnlijk dat de dader door de voordeur naar binnen is gekomen, want bij hun aankomst zat het nachtslot niet op de deur.
Opmerkelijkheden
Er zijn een aantal merkwaardigheden in het onderzoek naar bovengekomen. Zo was er op één van de politiefoto's een dopje van een naald te zien op de vloer. Oma Bindi werd regelmatig geprikt vanwege trombose, maar de trombosedienst gebruikte niet de naalden waarvan het type dopje op de foto te zien was.
Het viel de recherche op de plaats delict op dat het telefoonsnoer was doorgesneden. De meeste mensen hadden een noodknop op hun telefoon, en wellicht probeerde de dader te voorkomen dat die knop zou worden ingedrukt door mevrouw Bindi.
Jarenlang ging de recherche ervanuit dat de dader waarschijnlijk 's nachts heeft toegeslagen.
Een opmerkelijke 'twist' in die gedachten, kwam toen de familie op verzoek van een nieuw onderzoeksteam, opnieuw een aantal oude foto's van het plaats delict bekeken. Het was hun opgevallen dat Oma Bindi pantykousjes droeg toen ze om het leven was gebracht. Volgens haar familieleden trok ze de kousjes aan wanneer ze opstond, en droeg ze deze nooit tijdens het slapen. Dankzij de bevindingen van de familie heeft het onderzoeksteam het jarenlange scenario dat de moord 's nachts had plaatsgevonden, ingeruild voor een scenario dat de bejaarde vrouw pas in de ochtend is vermoord. Die ochtend werd het vuilnis opgehaald, en men hield er nu rekening mee dat Oma Bindi misschien zelfs het vuilnis al aan de weg had gezet.
Verdachten
Dochter Gijsbertha en haar man zijn een poosje aangemerkt geweest als verdachten. Waarop de verdenkingen gebaseerd waren is voor zo ver bekend niet bekend gemaakt. Achteraf bleek het echtpaar niets met de moord te maken te hebben.
Ook werd er, drie jaar na de moord, een man uit Utrecht verdacht van betrokkenheid. De Utrechtenaar zat een straf uit en was eerder al veroordeeld voor een andere moord bij een inbraak. Hij ging vrijuit omdat zijn betrokkenheid niet kon worden bewezen.
Hoewel er geen drugsverslaafden openlijk zijn verdacht, houdt het onderzoeksteam rekening met de mogelijkheid dat mevrouw Bindi is vermoord door een drugsgebruiker. Tegenover de woning van haar woning, lag een parkje die veel door drugsverslaafden en criminelen werd bezocht. Omdat Oma Bindi kort voor haar dood misschien het vuil aan de weg heeft gezet, is het mogelijk dat iemand uit het parkje besloot haar te overvallen.
Nog steeds onopgelost
Tot groot verdriet van de nabestaanden van Oma Bindi, is haar moord nog steeds niet opgelost. De familie heeft het drama nooit kunnen verwerken en het heeft de familie uit elkaar gescheurd. Zij hopen dat er iemand opstaat met nieuwe informatie.
Iemand die wellicht toentertijd niet kon spreken, om wat voor reden dan ook, maar daar nu wel toe bereidt is.
Weet u meer over deze zaak? Zelfs het kleinste detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.