De cold case van Hans van der Mee - Rotterdam - 14-02-1990
Het was 14 februari 1990, zo tegen het avond uur, toen de 54-jarige Hans van der Mee en zijn vrouw Mia in hun woonkamer zaten bij te komen van de werkdag die bijna voorbij was. Beneden de woning had het echtpaar een elektronicawinkel, waar vooral huishoudelijke apparatuur werd verkocht. De winkel was nog wel open, en als er een klant zou binnenkomen werd dat meteen geregistreerd door de monitor die Hans en Mia in de bovenwoning in de gaten hielden.
En dat gebeurde, want zo tegen sluitingstijd zagen zij dat er twee mannen de winkel binnen kwamen lopen. Het echtpaar ging direct naar beneden om de heren te kunnen helpen. Eenmaal beneden bleken de bezoekers echter bivakmutsen op te hebben. Al schreeuwend maakten de twee het geschrokken stel duidelijk dat het een overval betrof en dat ze de kluissleutel wilden.
Mia werd hardhandig meegenomen naar het kantoor achterin, waar ze door één van de overvallers op de grond werd gegooid. Ze verloor haar bewustzijn even, en kwam weer bij na het horen van een hoop herrie in de winkel. Mia besloot er, ondanks het nog niet geweken gevaar, heen te lopen, en zag dat de overvallers alles kapot hadden gemaakt. Tv’s lagen kapot op de grond, en het was een grote puinhoop. Toen viel haar oog op Hans, die bloedend op de grond lag. De overvallers renden de winkel uit, en Mia merkte tot haar grote afschuw op dat haar echtgenoot door zijn hoofd was geschoten. Hij overleed enkele momenten later aan zijn verwondingen.
Over Hans van der Mee
Hans werd door zijn kinderen, een zoon en een dochter, beschreven als een hardwerkende man die altijd klaar stond voor zijn familie. Hij runde zijn winkel aan de Ruilstraat met veel passie en toewijding en was altijd wel ergens mee bezig. De winkel was niet zó maar een elektrowinkel, het was bovenal ook een traditionele buurtwinkel, waar klanten al te graag een praatje maakten met Hans en Mia. Ook voerde Hans reparaties uit, en bracht hij de verkochte producten aan huis waar hij de spullen dan ook meteen installeerde. Zijn zoon ging vaak mee, en herinnerde zich in een interview met tv programma Opsporing Verzocht dat zij bij zo’n klusje vaak door de klant werden opgewacht met koffie en gebak.
Het jaar 1990 begon vol vreugde voor familie Van der Mee toen bleek dat de dochter van Hans en Mia in verwachting was. Hoewel Hans het soms lastig vond om zijn emoties te laten zien, was het duidelijk dat hij het ontzettend leuk vond en erg uitkeek naar de geboorte van de baby. Niemand had verwacht dat het kindje zou moeten opgroeien zonder opa Hans, want op 14 februari van dat jaar, werd hij in zijn winkel slachtoffer van een roofmoord.
Een verschrikkelijke gebeurtenis die er bijna voor zorgde dat Mia er compleet aan onderdoor ging. De weduwe van Hans verloor de kracht om te leven volledig, en zette na het misdrijf dan ook geen stap meer in de winkel. De komst van het kindje bleek haar redding. Haar kleinkind gaf weer genoeg reden om door te gaan. Mia overleed enkele jaren geleden, zonder ooit te weten wie haar geliefde man van het leven beroofde.
Politieonderzoek
De politie startte meteen een groot onderzoek naar de moord. Bij sporenonderzoek vond men een bivakmuts en een zonnebril, die de daders in hun vluchtpoging waren vergeten mee te nemen. Volgens de recherche had Hans zich waarschijnlijk verzet tegen zijn overvallers, en is hij daarbij door één van de daders van dichtbij met één fatale kogel neergeschoten.
Volgens getuigen, waaronder ook Mia, waren de daders vermoedelijk mannen met donker getinte huid. Mogelijk van Surinaamse afkomst, en tussen de 20-30 jaar oud. De twee zullen nu dus zo’n 50-60 jaar oud zijn.
In de zoektocht naar de daders kwamen een aantal verdachten in beeld, maar was er nooit voldoende bewijs om tot een vervolging over te gaan. De bivakmuts en zonnebril waren belangrijk bewijsmateriaal, maar konden nooit zorgen voor een doorbraak. De aanknopingspunten raakten langzaam maar zeker op, en het onderzoek naar de moord op Hans kwam uiteindelijk stil te staan.
In een poging nieuwe tips te krijgen plaatste de politie de zaak op de coldcasekalender van 2020. Deze werd uitgedeeld in gevangenissen en tbs klinieken, en kon wellicht leiden tot nieuwe informatie. Dat gebeurde echter niet. Het werd een paar jaar stil rond de zaak, tot de politie en de media half september 2023 opnieuw aandacht besteedde aan de moord. Coldcase teamleider René Bergwerf sprak in de nationale kranten zijn hoop uit op nieuwe tips. Ook Opsporing Verzocht maakte een uitzending over de zaak. Of de nieuwe aandacht heeft geleidt tot nieuwe informatie is nog niet bekend gemaakt.
Verdachte aangehouden
Op 1 december 2023 werd er een grote doorbraak gemeld in de zaak. De politie had de 59-jarige Rotterdammer Brian M. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Hans. De verdachte zou in elk geval veertien dagen vastzitten, zo werd gemeld. Hoe M. in het vizier van het cold case team was gekomen bleef onbekend. De doorbraak zorgde voor nieuwe hoop bij de kinderen van Hans van der Mee.
DNA-doorbraak
Op 15 februari 2024 werd er opnieuw gesproken over een grote doorbraak toen bleek dat het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) erin was geslaagd een DNA-profiel te halen uit een destijds veiliggesteld spoor. Dit spoor bleek nu te matchen met het DNA-profiel van de 59-jarige Brian M. die twee maanden eerder al was gearresteerd op verdenking van betrokkenheid. De afgelopen jaren was er vaker een poging gedaan om een erfelijk profiel vast te stellen uit het gevonden spoor op de plaats delict, maar was het steeds tevergeefs. De doorbraak werd door de zoon van Hans omschreven als geweldig. Hij zei nu eindelijk te durven hopen op een veroordeling.
Later zou nog naar buiten komen dat het gevonden DNA-spoor afkomstig was van haren op de bivakmuts, en dat het een mengprofiel betrof van Brian M. en een onbekende andere man. M. ontkende overigens in alle toonaarde en liet via zijn advocaat weten de muts op een ander moment 'voor de lol ' over zijn hoofd te hebben gehad in een drugspand in Rotterdam. Ook anderen zouden dit volgens hem hebben gedaan.
Voorlopige vrijlating
Op 2 oktober 2024 meldde de Telegraaf dat de Brian M. de volgende dag onder strenge voorwaarden op vrije voeten zou worden gesteld. M. zat sinds december 2023 in voorarrest en bleef volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verdachte in de zaak. De reden van zijn voorlopige vrijlating zou te maken hebben met het feit dat er nog altijd geen datum stond voor de inhoudelijke behandelingen van de roofmoord. Eén van de voorwaarden die de rechtbank heeft gesteld is dat M. zijn paspoort moest inleveren en Nederland niet mocht verlaten. Ook werd hem verboden om contact te zoeken met familie Van der Mee, en werd hem verplicht te komen opdagen bij de nog komende zittingen.
Op het moment van het persbericht deed het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog altijd aanvullend DNA-onderzoek. Ondertussen maakte de advocaat van M. nog eens duidelijk dat de verdachte naar eigen zeggen niets te maken had met de moord op Hans van der Mee, en dat het gevonden DNA op de muts geen indicatie was dat hij de dader was. De volgende zitting, waarbij Brian M. dus ook aanwezig moet zijn, stond gepland op 3 december 2024.
Informatie en Tips
En zo is er na dertig jaar kans op een oplossing. De nabestaanden hebben de moord op hun geliefde echtgenoot, vader en vriend nooit kunnen verwerken en hopen dan ook dat de dader eindelijk zijn straf zal krijgen. De verdachte is echter nog niet veroordeeld, en tot die tijd moet worden uitgegaan van zijn onschuld. Bewijslast zal hoe dan ook belangrijk worden.
Daarom willen wij erop aandringen dat áls u informatie heeft over de zaak, het misschien wel van cruciaal belang is dat u hiermee voor de dag komt. U kunt dat via ons (geheel anonieme) onderstaande tipformulier doen. Wij zorgen er dan voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt ook mailen naar info@coldcasezaken.nl of een (anonieme) brief schrijven aan Stichting Coldcasezaken postbus 569 1780AN Den Helder. Twijfel niet en laat het ons weten.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina. Deze specifieke pagina bevat in het bijzonder veel informatie uit de Telegraaf.
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.