Update september 2023: Wij hebben over deze zaak onlangs tips binnengekregen. Wij willen de tipgever vragen om met meer informatie naar voren te komen. Wij hopen dat er meer mensen iets weten over de moord op Harry Zunnebeld. Laat het ons via het onderstaande (anonieme) tipformulier weten.
De cold case van Harry Zunnebeld - Zwolle - 14-12-1995
Op 14 december 1995 ging een huishoudster naar de woning van de dan 75-jarige Harry Zunnebeld. Zij werkte al 15 jaar voor Harry en stond elke ochtend steevast om 08:45 uur aan zijn deur. Omdat ze de huissleutel nooit heeft gehad, belde de vrouw altijd aan. Maar die ochtend deed Harry niet open. De bezorgde werkster belde daarop de politie, die even later de woning binnenging.
Agenten treffen boven aan de trap het lichaam aan van Harry. Hij was met veel geweld om het leven gebracht.
Wie was Harry Zunnebeld?
Harry runde, vanaf de jaren 60 samen met zijn broer, het familiebedrijf Wolters Brandstoffen. Een brandstoffenhandel die iedereen in Zwolle wel kende. Want, omdat toen nog bijna niemand een centrale verwarming had, kocht bijna ieder gezin hun kolen van het familiebedrijf. Financieel ging het Harry en zijn familie een lange tijd voor de wind. Tot de handel langzaam maar zeker begon af te nemen. Terwijl de broer van Harry overleed, bleef hij het bedrijf runnen. De zaken gingen in de jaren 90 zo slecht, dat Harry nog maar 1 persoon in dienst had. Soms moest hij met zijn eigen geld het bedrijf zelfs in leven houden. Harry Zunnebeld stond in Zwolle ook wel bekend onder de naam "de kolenboer".
Hoewel de zaken niet goed gingen, had de 75-jarige Harry het financieel zeker niet slecht. Hij woonde in een statig pand aan het Van Nahuysplein in Zwolle. Zijn kantoor bevond zich op de benedenverdieping, terwijl Harry op de 1e etage woonde. Harry was vanaf zijn 15e al, een vervend postzegelverzamelaar. Hij had in die 60 jaren tijd een erg waardevolle verzameling bij elkaar verzameld, en bezocht regelmatig beurzen en postzegelclubs. Zijn verzameling bestond onder andere uit vrij unieke Vaticaanse postzegels, en daarnaast had Harry een oude Nederlandse collectie uit 1853. Hij had zelfs overzeese postzegels. Wij noemen zijn verzameling vrij specifiek omdat de verzameling na zijn moord nooit is teruggevonden. De collectie had toen al een waarde van tussen de 50 duizend en 100 duizend gulden.
Harry was een regelmatige bezoeker van het Zwolle Dominicanenklooster, waar hij erg goed bevriend was met een jonge priester in opleiding. Samen hebben ze vele lange gesprekken gehad over het geloof. Iemand die hij ook regelmatig zag was zijn huishoudster. De vrouw maakte al 15 jaar lang het huis schoon van Harry. Volgens haar was Harry een vrij norse baas. Verder was het een nogal eenzame man. Na het overlijden van zijn broer sprak Harry niet meer met zijn familie, en had hij erg weinig sociale contacten.
Wat de buitenwereld niet wist, was dat Harry homoseksueel was. Bijna elke avond, rond 22:30, maakte hij een wandeling naar het postkantoor om wat brieven op de post te doen. Vervolgens liep hij dan naar Park Eekhout, en soms park De Potgietersingel. Dat waren allentwee bekende homo-ontmoetingsplekken. In de beide parken stond Harry bekend onder de naam "Opa van het park". De 75- jarige nam regelmatig jonge mannen mee naar zijn woning voor seksueel contact. Op de avond voor de moord was Harry door verschillende mensen in het park gezien. - Nam hij van daar uit iemand mee naar huis?
Onderzoek
Harry is op zeer gewelddadige manier vermoord, en de politie ging er vanuit dat het waarschijnlijk niet door 1 persoon kon zijn gedaan. Volgens de rechercheurs was het bijna onmogelijk voor 1 persoon om iemand op zo'n grove wijze te mishandelen.
Harry was met zijn voeten vastgebonden aan de trapspijlen, was geschopt, geslagen, had inwendige bloedingen en ook diverse botbreuken. De politie pakte groot uit met het onderzoek, en het tv programma "Opsporing Verzocht" zond een uitgebreide uitzending uit over de moord. Na diverse tips hield de politie in totaal 5 verschillende mannen aan. Zij zijn later weer vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs was om ze langer vast te houden.
Hoewel de waardevolle postzegelverzameling van Harry na de moord was gestolen, hebben de daders een grote som geld in een laatje van een kast laten liggen. Of het om een roofmoord ging konden de onderzoekers daardoor niet met zekerheid zeggen.
Harry heeft zijn moordenaar waarschijnlijk zelf binnengelaten. De politie vond geen braaksporen in het huis.
Volgens het onderzoeksteam heeft er een worsteling plaatsgevonden voordat Harry werd overmeesterd. Op de plaats delict vonden zij namelijk een kapotte sluiting van een 'houtje touwtje' jas. Het was een bruin stukje leer met een klein stukje hout eraan vast.
Het gevonden stukje leer/hout van de houtje touwtje jas - Beeld: Opsporing verzocht
Nog steeds niet opgelost
Hoewel de politie erg haar best heeft gedaan, is de brute moord op Harry Zunnebeld na 25 jaar nog steeds onopgelost. De zaak staat op de cold case kalender, en is ook nog meerdere malen behandeld in het tv programma Opsporing Verzocht. Tot nu toe mocht het dus niet baten.
Het is onverteerbaar dat de dader/s met zo'n gruwelijke mishandeling en moord is/zijn weggekomen. Weet u meer over deze zaak? Bijvoorbeeld met wie Harry wel eens een ontmoeting had in het park, of heeft u een vermoeden dat iemand zijn postzegelcollectie te koop heeft aangeboden aan iemand die u kent? Laat alstublieft van u horen. Zelfs een onbenullig-lijkend detail kan de zaak nieuw leven inblazen.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.