De cold case van Helena Mendonca - Terneuzen - 19-06-1987
+ Guarda Lupe Espinal en Rosanna Hidalgo Manzuela - 01-12-1987
Op 19 juni 1987 werd er een gruwelijke ontdekking gedaan in een woning aan de Dijkstraat in Terneuzen. Een medewerkster van de huisbaas van het pand wilde de huur komen ophalen, maar trof in het huis tot haar grote schrik het dode lichaam aan van de huurder. Het ging om de 24-jarige Helena Mendonca. De uit Kaapverdië afkomstige vrouw bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. Een patholoog anatoom stelde vast dat ze was overleden door slagen -vermoedelijk op het hoofd.
Helena was volgens buurtbewoners een behulpzame en aardige, goedlachse vrouw die er echter een levensstijl op na had gehouden van drank en drugs, en bovendien werkzaam was als raampros-tituee. Dat deed ze in hetzelfde pand als waar ze woonde, dat tevens bekend stond als bordeel.
De politie startte een groot onderzoek naar de lugubere moord, waarbij o.a. met speurhonden in de nabijgelegen tuinen werd gezocht naar dadersporen en andere aanwijzingen. In totaal werden er in de zaak vier verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Drie werden al snel weer vrijgelaten, maar een vierde bleef langer vastzitten. De 43-jarige P.D. uit Terneuzen zat in totaal 71 dagen vast in voorarrest alvorens hij ook wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten werd gesteld. Hij diende een forse schadeclaim in van ruim driehonderdduizend gulden.
Deze werd echter afgewezen door de Middelburgse rechtbank. Volgens de raad was hij door de recherche terecht verdacht geweest en had hij dat aan zichzelf te danken. De zaak van Helena belandde als onopgelost in de politiearchieven.
Dubbele moord in zelfde pand
Een aantal maanden na de moord op Helena Mendonca troffen agenten twee vermoorde prostituees aan in hetzelfde pand als waar Helena in juni om het leven was gebracht. Deze keer ging het om de 38-jarige Guarda Lupe Espinal en de nog maar 18-jaar oude Rosanna Hidalgo Manzuela. Beiden waren met messteken van hun leven beroofd. De politie onderzocht of er een link bestond met de moord op Helena, maar die kans werd al snel als zeer klein geacht. De modus operandi was bij de moord op Helena heel anders dan die bij de moorden op de andere twee vrouwen.
Volgens de politie moest de moordenaar van Helena waarschijnlijk worden gezocht in Terneuzen, terwijl de dader(s) van de andere twee misdrijven vermoedelijk uit een groter netwerk kwam(en) dat zich bezighield met criminele activiteiten als vrouwenhandel, chantage en drugskoeriers. Er werd in de zaak rekening gehouden met een wraakactie vanuit die hoek.
De recherche zocht de buurt af naar het moordwapen, hoorde honderden getuigen, tapte telefoons af en probeerde alles te weten te komen over de levens van de twee Dominicaansen. Op 18 december werd er een verdachte aangehouden voor de moord op Guarda Lupe en Rosanna, een 53-jarige Spanjaard uit Amsterdam. De politie had sterk de indruk dat de man betrokken was bij de dubbele moord, maar kreeg het bewijs niet rond. Hij kwam op 29 december weer op vrije voeten.
Vermoedelijk motief
Over het motief voor de moord op de twee had de recherche wel een idee. Volgens hen was het mogelijk geweest dat de twee hoertjes uit de illegale organisatie waren gestapt om vervolgens voor zichzelf te beginnen in Terneuzen. De criminelen die de organisatie runden pikten dat op hun beurt niet, en rekende op brute wijze af met de vrouwen. De daders waren volgens de inspecteurs zeker professionals.
Tekst gaat verder onder de foto. Links Espinal (38) en rechts Rosanna Manzuela (18)
Informatie en tips
De moorden op Helena Mendonca, Guarda Lupe Espinal en Rosanna Hidalgo Manzuela zijn alle drie nooit opgelost. Inmiddels zijn er al ruim 35 jaren gepasseerd, maar de nabestaanden van deze vrouwen zullen waarschijnlijk nog iedere dag aan hun geliefden denken. Zij zouden niets liever willen dan te weten komen wie de dader is.
Hoewel de zaken zijn verjaard hoopt Stichting Coldcasezaken dat er eindelijk duidelijkheid kan worden gegeven aan deze mensen. Daarom vragen wij om alstublieft in contact te komen als u ook maar iets weet over één van deze zaken. U kunt gebruikmaken van onderstaand tipformulier. Als u wil kan dat geheel anoniem. Wij zorgen dat de informatie bij de politie komt.
Help mee en deel deze zaak met uw socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.