De cold case van Henri Nieboer - Geleen - 03-01-2005

Op maandag 3 januari 2005 deed een buurtbewoner van de wijk Lindenheuvel een schokkende ontdekking toen hij op het dode lichaam stuitte van Henri Nieboer. De 33-jarige was sinds 23 december 2004 al vermist en bleek dood in zijn achtertuin te liggen aan de Lavendelstraat 9 in Geleen (provincie Limburg). 

De recherche begon na de vondst van het lichaam meteen een uitgebreid onderzoek naar de dood van Henri met een groot buurtonderzoek. Mensen uit de wijk werden ondervraagd over het slachtoffer en ook over dingen die hen waren opgevallen in die afgelopen weken. Ondertussen vond er een onderzoek plaats op het lichaam van Henri om o.a. zijn doodsoorzaak te achterhalen.

Dit pathologische onderzoek concludeerde al snel dat Henri Nieboer om het leven was gekomen door een extreme overdosis verdovende middelen die aan hem waren toegediend, mogelijk in combinatie met andere stoffen. Hoelang de Gelener dood in zijn tuin had gelegen werd niet duidelijk of bekend gemaakt. 

Over Henri Nieboer
Henri werd geboren in de wijk Lindenheuvel in Geleen en groeide daar ook op. Mensen uit de buurt kenden hem zodoende goed genoeg om te weten dat Nieboer zijn geld verdiende met de handel in drugs. Hoewel hij zich ophield in het criminele circuit waren veel mensen echter enorm gesteld op hem en beschreven Henri als een hele aardige en behulpzame jongen. Hij was iemand die volgens zijn kennissen altijd voor iedereen klaar stond. Volgens velen zou hij zichzelf nooit een overdosis hebben toegediend en moest deze het resultaat zijn geweest van een afrekening in de onderwereld. 

Henri woonde sinds een jaar of drie samen met zijn vriendin Claudia aan de Lavendelstraat nummer 9. Het stel had een tijdlang een relatie gehad die uiteindelijk op de klippen was gelopen. Beiden hadden afgesproken om over een aantal maanden ieder voor goed een eigen weg te gaan. Henri had naar verluid inmiddels een andere vrouw leren kennen. Volgens de politie was hij sociaal zeer actief. 

Arrestatie
Over het onderzoek van de politie werd niet veel bekendgemaakt, maar na acht maanden werd wel duidelijk dat het iets had opgeleverd. Vriendin Claudia werd door de recherche opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Henri. In haar verklaring over de verdwijning van haar ex op 23 december 2004 zei ze dat Henri s' nachts rond 02:45 uur door iemand was opgehaald die zij niet kende, en dat niemand daarna nog iets van Henri had gehoord. Na uitgebreid te zijn verhoord liet de politie de vrouw op 15 september 2005 weer op vrije voeten. Of zij nog wel verdachte bleef is onbekend. Na haar vrijlating kwam het onderzoek klaarblijkelijk tot stilstand. 

Jaren later, in 2017, publiceerde de politie de zaak op haar jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd uitgedeeld in o.a. gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde in sommige gevallen voor nieuwe informatie. De publicatie en daarbij horende media aandacht zorgde in dit geval niet voor een doorbraak waardoor de zaak weer in de archieven belandde. 

Informatie en Tips
De moord op Henri Nieboer is inmiddels van jaren geleden. Zijn nabestaanden en de politie hopen nog altijd dat de dader ooit zal worden ontmaskerd. Dat hopen wij natuurlijk ook, en daarom willen wij u vragen om hulp. Als u ook maar iets weet over deze zaak, komt u dan nu met ons in contact. U kunt (eventueel geheel anoniem) reageren via het onderstaande tipformulier. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie bij het specifieke cold case team van de politie terecht komt zodat het onderzoek weer kan worden hervat. Twijfel niet en laat het ons nu weten. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.