De cold case van Herman Jansen - Oostzaan - 29-11-2011
Op 29 december 2011 vond er tussen 04:00 en 05:30 uur een schokkende gebeurtenis plaats in een woning aan Zuideinde in Oostzaan. Terwijl de 66-jarige Herman Jansen en zijn echtgenote lagen te slapen werden zij midden in de nacht plotseling overvallen door een aantal mannen die hun slaapkamer waren binnengedrongen. Mevrouw Jansen kreeg daarbij een kussen tegen haar gezicht maar wist zichzelf dankzij hevig verzet te redden van een mogelijke dood door verstikking.
Herman, die ernstig hartpatiënt was, werd door de overvallers vastgebonden. De altijd vriendelijke Herman overleed die nacht aan de gevolgen van een hartstilstand die was veroorzaakt door de gewelddadige overval. Mevrouw Jansen had meerdere verwondingen in haar gezicht opgelopen maar overleefde de laffe beroving. Zij schakelde de politie in.
Over Herman Jansen
Herman was een hardwerkende ondernemer en eigenaar van taxibedrijf Eurolimo. Hij was het bedrijf tientallen jaren geleden begonnen nadat hij zelf al werkte als taxichauffeur. Op het moment van de overval had Eurolimo acht werknemers in dienst. Vanwege de verslechterde gezondheid van Herman reedt hij zelf geen taxi meer, maar werkte hij volle dagen achter zijn werk-bureau aan huis. Hij was daar volgens zijn neef, die het bedrijf na zijn dood overnam, dag en nacht aan het werk.
Familie van Herman omschreven hem als een zeer vriendelijke man die een redelijk eenvoudig leven leidde met zijn vrouw Carrie Jansen, waarmee hij al 35 jaar getrouwd was. Zij nam het huishouden voor haar rekening terwijl hij zijn hart en ziel stopte in zijn taxibedrijf.
Politieonderzoek
De politie begon na de gewelddadige overval een uitgebreid onderzoek. Sporenonderzoek wees uit dat de daders via de zijdeur van de woning waren binnengekomen en dat zij vermoedelijk kennis hadden van de situatie rond de woning. Want hoewel er verschillende deuren waren om uit te kiezen hadden ze precies die ene deur uitgekozen die buiten het zicht van de lichtsensor stond. Het gaf de politie de indruk dat de daders de woning wellicht eerder hadden geïnspecteerd voor de overval.
Hoeveel daders er betrokken waren werd in het onderzoek niet geheel duidelijk. Vast stond dat er tenminste twee overvallers in de slaapkamer van Herman en Carrie waren binnengedrongen, maar het was goed mogelijk dat er op de benedenverdieping nog meer medeplegers in het huis hadden rondgelopen. Volgens mevrouw Jansen sprak de man die haar had aangevallen de Nederlandse taal in een buitenlands accent. Ze had zijn gezicht niet kunnen zien omdat hij een bivakmuts droeg.
Klik om de afbeelding te vergroten. Beeld: Opsporing Verzocht
De daders bleken bij de overval geld uit de kluis te hebben buitgemaakt. Er was ook een zeldzaam Rolex horloge van Herman gestolen. Het ging om een Rolex Oyster Perpetual Datejust Chronometer De politie hoopte dat dit horloge ergens zou opduiken. Wellicht liep iemand er mee te koop, of stond het daadwerkelijk ergens te koop.
Twee mogelijke getuigen
In haar onderzoek zocht de politie niet alleen naar de daders maar ook naar getuigen, en dan vooral twee jongens op een fiets. Zij waren rond vijf uur die ochtend langs het huis van Herman en Carrie gefietst vanuit Amsterdam-Noord richting Oostzaan. Omdat de jonge mannen misschien (onbewust) getuigen waren geweest van de overval of van de vluchtende daders wilde de politie hen graag spreken. De jongens hadden die ochtend een krantenbezorger aangesproken, waarbij op dat moment één van de fietsen op de grond lag. Volgens onze informatie zijn de twee fietsers nooit geïdentificeerd.
Informatie en Tips
Het onderzoek naar de fatale overval op familie Jansen werd uiteindelijk afgesloten zonder bevredigend resultaat. Hoewel de politie in samenwerking met tv-programma's als Opsporing Verzocht en RTV NH nog aandacht aan de dood van Herman besteedde zorgde het niet voor de nodige doorbraak.
De nabestaanden van Herman hopen dat er mensen zijn die meer weten over de daders. Weet u iets? Laat het ons dan nu (anoniem) weten. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek terecht komt bij het cold case team van de politie. Ieder klein detail kan belangrijk zijn. Twijfel niet en laat het ons nu weten. Anoniem is overigens bij ons écht anoniem.
Help mee en deel deze pagina met uw volgers
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.