De cold case van Jacqueline Antes - Zeewolde - 10-08-1997
Op 10 augustus 1997 deed een passant een gruwelijke ontdekking op een parkeerplaats in het bosgebied aan de Flediteweg in Zeewolde. Daar lag het lichaam van een dode vrouw, deels gekneveld en verpakt in plastic folie. Het was duidelijk dat het ging om een vreselijk misdrijf. De politie ging meteen aan de slag, maar kon de identiteit van de vrouw niet vaststellen. Pas veel later werd duidelijk dat het om de 21-jaar oude Jacqueline Antes ging.
Over Jacqueline Antes
Ida Adriana Annemarie Antes werd geboren op 26 juni 1976 in Dordrecht. Haar roepnaam was Jacqueline, en ze had een oudere broer (Peter) en een jonger zusje genaamd Cindy. De familie woonde in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht. Jacqueline was voorbestemd voor een moeilijk leven. Haar moeder moest niets van haar hebben en haar vader, die naar verluid alcoholist was en een affaire met een twintig jaar jongere vrouw had, gaf ook maar weinig om zijn dochter. En dat is nog een mild statement, want Jacqueline werd door haar ouders zo erg onderdrukt dat ze soms een weekend lang in haar kamertje werd opgesloten. De deur zat dan op slot met een ketting, en ze moest haar behoefte in een daarvoor bestemde emmer doen.
Omdat ze het thuis zo slecht had werd ze grotendeels opgevoed door haar oma. De twee hadden tot de dood van Jacqueline een hechte band. Ze was ook altijd welkom bij haar tante en haar nichtje, waar ze ook altijd liefde en de juiste aandacht kreeg. Zij herinnerden haar vooral als een ontzettende lieve meid. Iemand die ondanks haar traumatische jeugd nooit boos of agressief was. Wel was ze vaak verdrietig.
Toen Jacqueline 16 jaar oud was begon ze af te glijden naar het slechte pad. Ze kwam al snel in de jeugdgevangenis terecht nadat ze haar school had verwaarloost. Het ging compleet mis toen ze verslaafd raakte aan de heroïne. Om haar verslaving te kunnen betalen tippelde ze aan de beruchte Keileweg in Rotterdam. Vanaf dat moment begaf ze zich in de meest gevaarlijke wereld die er maar was voor een jong kwetsbaar meisje. Haar droom om ooit een gezellig en warm gezin te beginnen was verder weg dan ooit.
Onderzoek naar Zeewolde Meisje
Vlak na de vondst van het lichaam van Jacqueline tastte de recherche nog in het duister over de identiteit van het slachtoffer. In een poging daar achter te komen publiceerde de politie een foto van de dode vrouw in de krant en op tv. Ondertussen kreeg ze in de media de bijnaam het 'Zeewolde meisje', omdat ze daar was gevonden. Er kwamen vele tips binnen maar de naam van de vrouw bleef voor het onderzoeksteam een raadsel. Twee weken na de vondst van haar lichaam werd Jacqueline in het bijzijn van een paar agenten in een naamloos graf begraven. De aanknopingspunten raakten daarna snel op en het onderzoek kwam stil te staan.
Totdat een collega tippelaarster uit Rotterdam de vrouw op de foto herkende. Zij vertelde de recherche dat het om Jacqueline ging, en dat werd bevestigd aan de hand van gebitgegevens. Haar lichaam was zo ernstig toegetakeld dat het op geen enkele andere manier meer kon worden gecontroleerd. Het Zeewolde meisje had een naam gekregen. Het was dus de 21-jarige Jacqueline Antes uit Rotterdam. Ze was door collega's voor het laatst gezien toen ze bij een man in de auto stapte op de Keileweg.
Onderzoek moord
De politie kon eindelijk verder met het vastgelopen onderzoek nu ze de naam van het slachtoffer hadden. Maar ze wisten dat het waarschijnlijk een moeilijke zaak zou worden, zoals bijna iedere prostitutiemoord. De wereld waarin Jacqueline zich had begeven zat vol met wantrouwige, kwetsbare verslaafde vrouwen, harde criminelen en klanten die absoluut niet wilden praten. Het bracht de recherche niet veel verder.
Wat meer opleverde waren de gesprekken met familieleden. Zo kwamen onderzoekers er achter dat Jacqueline wellicht meer wist over de moord op collega-tippelaarster en vriendin: Mirjam Möller. Zij was drie maanden vóór Antes op gruwelijke wijze vermoord.
De oma van Jacqueline meldde de politie dat haar kleindochter haar had toevertrouwd te weten wie Mirjam van het leven had beroofd. Volgens de grootmoeder oogde Jacqueline angstig en had ze gezegd bang te zijn dat ze ook zou worden vermoord.
De in 1997 vermoorde Mirjam Möller
De rechercheurs vonden het geloofwaardig, en onderzochten of er een link was tussen de beide misdrijven. Er waren wel degelijk gelijkenissen, namelijk vooral het extreem gewelddadige karakter van de moord. Beide vrouwen waren op beestachtige wijze van hun leven beroofd. Maar er waren ook wel wat verschillen.
Mirjam was doodgestoken, terwijl Jacqueline waarschijnlijk vermoord was door verwurging of verstikking. Er werd uiteindelijk nooit bewijs gevonden voor een verband tussen de twee zaken.
Arrestatie Rob Saab
Op 26 juli 1999 arresteerde de politie Rob “Saab” van het H. op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Jacqueline Antes.
Rob zat op dat moment al een celstraf uit wegens het mishandelen van vijf prostituees. Hij stond bekend als liefhebber van extreem gewelddadige seks. De vaak verslaafde hoertjes vreesden hem ten zeerste, maar boden hun diensten desondanks vaak aan in hun verlangen naar drugs. De manier waarop Antes dood gevonden werd (in folie gewikkeld en vastgebonden) deed de politie denken aan Rob Saab, die immers ook berucht stond om zijn agressieve seks spelletjes. Het feit dat hij vlakbij de vindplaats naar de sportschool ging, en dus de weg goed kende, versterkte de vermoedens. Wat de politie ook erg opvallend vond was dat Rob zijn auto een dag na de vondst van het lichaam van Jacqueline op een andere naam had gezet. Ondanks deze verdachtmakingen kon de recherche geen harde bewijzen vinden en moesten ze hem in deze zaak laten gaan. Inmiddels is hij overleden.
Oplevingen in het onderzoek
Er gingen jaren voorbij zonder veel beweging in de zaak, totdat in april 2017 de Schiedammer Albert B. werd gearresteerd wegens de moord op twee prostituees. De seriemoordenaar werd daarvoor tot 18 jaar cel veroordeeld. De politie sloot bij B. niet uit dat hij nog meer moorden op zijn geweten had en zocht naar een link met de moord op Jacqueline Antes. Een verband werd echter opnieuw niet gevonden.
Eind 2021 deed de politie een oproep in de media aan mensen die dichtbij stonden in het leven van Jacqueline. Daarbij zei de woordvoerder dat zij de zaak nooit hadden losgelaten, en dat ze hoopten op nieuwe informatie die de zaak weer een nieuw leven in kon blazen. Na de oproep werd het opnieuw stil en kwam er niets meer naar buiten. Er kan worden aangenomen dat de gouden tip niet is gegeven.
Informatie en tips
De moord op de nog maar 21-jaar oude Jacqueline maakt nog altijd veel los bij haar liefhebbende nabestaanden. Zij kregen tot heden nooit antwoorden op hun vele vragen. Waarom moest deze lieve meid dood? Ze had al zo'n ellendig leven gehad. Samen met de politie hopen ze dat er iemand rondloopt die meer weet over de moord. Bent u dat? Weet u meer, of weet u met wie Jacqueline haar laatste periode veel contact mee had? Laat het dan alstublieft nu weten. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u jaren later pas met informatie komt.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl..
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.