De cold case van Kanadid 'Gas' Ahmed Gaste - Haarlemmermeer - 02-10-1998
Op vrijdag 2 oktober 1998 ontdekte een boer het stoffelijk overschot van een man. Het lichaam dreef in het water van de Vijfhuizertocht in de Haarlemmermeer. Uit nader onderzoek bleek dat het om de 28-jarige Kanadid Ahmed Gaste ging. De forensisch patholoog stelde vast dat Kanadid door geweld om het leven was gekomen, namelijk door verwurging.
Over Kanadid Ahmed Gaste
Kanadid, die door zijn vrienden ook wel 'Gas' werd genoemd, was een vluchteling uit het Afrikaanse land Ethiopië. De Ethiopiër was tien jaar eerder, op 2 april 1988, zijn land ontvlucht en naar Nederland gekomen in de zoektocht naar een beter leven. Zijn verblijfsvergunning was geldig tot 2003. Hoewel hij ingeschreven stond in een woning aan de Sumatrastraat in Amsterdam, leidde 'Gas' voornamelijk een zwervend bestaan. Voor eten en drinken ging hij vaak langs bij kerkgenootschappen en de daklozen-opvang.
Kanadid werd door zijn vrienden omschreven als goede, stille en zeer zachtaardige man. Zijn seksuele voorkeur ging uit naar mannen, en om aan geld te komen werkte hij o.a. als schandknaap (mannelijke prostitué). Hij wist goed zijn weg in de parken van Amsterdam, waar homo-ontmoetingsplekken bestonden.
Het politieonderzoek leidde destijds niet tot het vinden van een dader. Er kon daardoor alleen gespeculeerd worden. Wellicht had de moord iets te maken met zijn werk in de prostitutie, maar het kon ook uit een totaal andere hoek zijn komen.
Omdat de politie de zaak graag wilde oplossen, heeft zij de zaak op de cold case kalender van 2019 gezet. Deze werd uitgedeeld in o.a. gevangenissen en TBS-klinieken. Meerdere malen heeft de kalender in andere zaken tot nieuwe inzichten geleid, maar in de zaak van Kanadid heeft het tot op heden niet gezorgd voor een doorbraak.
Informatie en tips
De politie hoopt dat er mensen zijn die meer weten over dit misdrijf. Wellicht durfden / konden deze mensen destijds niet naar voren te komen met hun informatie, maar is deze situatie dermate veranderd dat er nu wel over kan worden gesproken. Als u meer weet over de moord op Kanadid, reageert u dan alstublieft. Laat het recht zegenvieren.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.