De cold case van Karin Grijpstra - Cornjum - 23-02-2020

Op 23 februari 2020 besefte Durk Hofman vroeg in de ochtend dat er iets aan de hand moest zijn met zijn vrouw Karin. Ze bleek die vorige avond niet naar bed te zijn gekomen en was nergens in huis te vinden. Toen de bezorgde echtgenoot hun puppy Abe buiten in een oude stoel zag liggen begon de paniek toe te slaan. Durk belde zijn twee dochters om te vragen of zij wisten waar hun moeder was, maar de zussen wisten het niet. En ook vrienden en collega's van Karin bij de dierenkliniek hadden geen idee waar de dierenartsassistent kon zijn. 

Dochter Rian, haar vriend en collega Attie besloten na het alarmerende telefoontje van Durk direct naar de woning van het echtpaar te gaan om mee te helpen met zoeken. De vier zochten het hele erf af, waarbij Rian uiteindelijk een schokkende ontdekking deed. Ze vond haar moeder levenloos in de sloot liggend met haar gezicht onder water. De 55-jarige Karin Grijpstra was overleden. De politie werd gebeld en zette bij aankomst meteen de omgeving af met linten. De gechoqueerde familie kon zich alleen maar radeloos afvragen wat er in hemelsnaam was gebeurd met die lieve moeder en zorgzame echtgenote.

Over Karin Grijpstra
Karin werd geboren op 25 augustus 1964 en groeide naar verluid op in Leeuwarden. Uiteindelijk kwam ze te wonen in Cornjum, een dorpje met zo'n vierhonderd inwoners in provincie Friesland. Daar woonde ze samen met haar man Durk, met wie ze al zevenentwintig jaar samen was, en twee dochters in een mooie boerderij aan de rand van het dorp. Wegens haar grote voorliefde voor dieren werkte Karin met veel passie in een dierenkliniek als dierenartsassistente. Ze was een geliefd persoon en een geweldige moeder en echtgenote die volgens haar dochters altijd voor iedereen klaarstond. Eén van de grote hobbies van Karin was Mahjong, een Chinees denkspelletje. Soms speelde ze het tot diep in de nacht, - wat overigens kenmerkend was voor Karin. Ze was volgens haar familie een echte nachtbraker die altijd pas als laatst naar bed ging. Een paar maanden voor haar dood hadden zij en haar man een nieuw gezinslid verwelkomd, namelijk een pup genaamd Abe.

Politieonderzoek
Na de schokkende ontdekking van haar lichaam werden de hulpdiensten er meteen bijgehaald. Omdat het niet duidelijk was of Karin slachtoffer was geworden van een misdrijf of dat ze een tragisch ongeval had gehad startte de politie een uitgebreid onderzoek. Men bracht de omgeving in kaart met politiedrones terwijl forensische experts het slootje waarin Karin was gevonden grondig onderzochten op eventuele sporen en aanwijzingen. Daarbij werd het water tot op de bodem teruggebracht. In de hoop dat buurtbewoners iets was opgevallen werd er door de politie ook een uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Om een beter beeld te krijgen van Karin werd er een tijdlijn gemaakt van haar laatste dag.

Daaruit bleek dat ze die ochtend van 10:00 tot 12:30 uur had gewerkt en dat ze een uur daarna iemand op visite had gekregen. Karin was vervolgens een paar uur alleen thuis. Nadat haar man thuis was gekomen at het echtpaar samen hun avondeten waarna Durk rond middernacht zijn bed opzocht. Zijn vrouw bleef beneden om nog een spelletje Mahjong te doen. Om 01:43 uur zette Karin het spel uit om vervolgens de hond uit te gaan laten. Tijdens die wandeling moet er iets vreselijk mis zijn gegaan. 

Waarschijnlijk moord
Pathologisch onderzoek op het lichaam van Karin toonde niet nader te noemen ernstig letsel. Zo ernstig zelfs, dat de politie een noodlottig verkeersongeval niet als meest waarschijnlijke scenario ging zien. Volgens de recherche kon een ongeluk niet helemaal worden uitgesloten maar was de kans dat Karin slachtoffer was geworden van een misdrijf een stuk groter. Wie de dader kon zijn was echter een groot mysterie. Uit onderzoek bleek dat de dierenartsassistente helemaal geen vijanden had. Er was volgens de politie niemand die ruzie met Karin had, en het motief voor de mogelijke moord bleef daardoor onduidelijk. In de hoop op meer informatie werd er in tv programma Opsporing Verzocht een getuigenoproep gedaan. Mensen die iets over de zaak wisten werden opgeroepen om hun informatie te delen met de recherche. De uitzending en daarbij verkregen aandacht resulteerde in meer dan tweehonderd tips. De gouden tip zat daar echter niet bij waardoor een doorbraak uitbleef. 

Geen onbekende
Om een beeld te krijgen van de mogelijke dader sprak de recherche met verschillende profilers. Uit die gesprekken bleek dat de kans klein was dat iemand Karin per toeval tegen het lijf was gelopen. De omgeving van de woning lag op een afgelegen plek en het was volgens de specialisten onwaarschijnlijk dat iemand daar toevalligerwijs - midden in de nacht - liep toen zij haar hondje uitliet. Het scenario dat iemand Karin 's nachts had opgewacht leek de meest reële. Dat zou betekenen dat de dader Karin op z'n minst oppervlakkig kende, en dat hij wist dat zij s' avonds laat haar hond nog zou uitlaten. Ondanks dat de kans kleiner was hield men ook rekening met het scenario dat Karin toevallig de verkeerde tegen het lijf was gelopen. Voor de politie was het wel duidelijk dat de dader uit de omgeving van het Friese dorpje moest komen. In het onderzoek hadden rechercheurs immers geen indicatie gekregen dat er door buurt-bewoners een vreemde in de gemeente was gesignaleerd. 

Onderzoek vastgelopen
Op 17 juli 2020 maakte de politie bekend het onderzoek naar de mogelijke moord op Karin Grijpstra af te schalen. Wegens het missen van aanknopingspunten ging het onderzoek volgens de woordvoerder vanaf dat moment minder intensief verder. 

De familie van Karin doet er alles aan om het dossier levend te houden en geeft zo nu en dan interviews aan de media. Daarin laten Durk en zijn dochters vaak blijken dat zij het vermoeden hebben dat het in plaats van een misdrijf een noodlottig ongeluk moet zijn geweest. Het Openbaar Ministerie spreekt dit scenario tegen en zegt juist uit te gaan van een misdrijf. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich vlak voor zijn dood nog heeft ingezet voor de zaak, geloofde niet in een ongeluk. Ook hij ging er van uit dat Karin om het leven is gebracht door een nog altijd onbekende dader. 

Informatie en Tips
Helaas zijn er nog vele vragen onbeantwoord in deze tragische zaak. De familie van Karin hoopt nog altijd dat er mensen in en rondom Cornjum zijn die meer weten, en dat iemand eindelijk naar voren durft te komen met informatie. Ook wij hopen natuurlijk dat er iemand is die na het lezen van dit verdrietige verhaal besluit te vertellen wat hij of zij weet. U kunt daarvoor onderstaand (anoniem) tipformulier gebruiken. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plek beland bij de politie. Zorgt u voor die broodnodige doorbraak? Twijfel niet en kom nu in contact.  

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. omropfryslan.nl De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.