De cold case van Kim Veerman - Hilversum - 16-09-2007

In de vroege ochtend van 16 september 2007 brak er brand uit in een woning aan het Langgewenst in Hilversum. De 20-jarige Kim Veerman woonde sinds kort met een vriendin samen, en lag op zolder in haar eentje op bed te slapen. Haar vriendin was die nacht toevallig bij een vriend blijven logeren. Kim overleefde het niet. De brand bleek te zijn aangestoken.

Over Kim Veerman
De 20-jarige Kim kwam oorspronkelijk uit het dorpje Kortenhoef en woonde sinds een paar maanden, samen met haar vriendin Billy op kamers boven een postzegelhandel aan het Langgewenst in Hilversum. Ze volgde een opleiding aan de hotelschool en had net haar stage bij het Amrâth Hotel Lapershoek in Hilversum afgerond. 

De fatale brand
Die zondag 16 september rond 06:00 uur woedde de fatale brand. De postzegelhandel en de daarboven gelegen kamers brandden volledig uit. Hoewel een aantal bewoners maar ternauwernood uit het brandende pand konden ontsnappen werd het de 20-jarige Kim Veerman fataal. Ze lag op haar bed te slapen, maar werd wakker toen ze merkte dat er brand was. De enige weg naar buiten was de deur naar de woonkamer, maar daar woedde de brand. Er was geen raam om uit te ontsnappen en ze kon geen kant op. Het enige wat Kim kon doen was wachten en hopen op hulp. 

Kim heeft haar ouders nog geprobeerd te bellen, maar die namen de telefoon niet op - het was immers nog erg vroeg in de ochtend. Ook haar vriend beantwoordde haar telefoontje niet. De vlammenzee naderde snel, en Kim heeft in een slimme poging de rook tegen te houden de kieren van de deur nog met tape geprobeerd af te plakken. Als allerlaatste redmiddel is ze met een vochtige handdoek onder haar bed gaan liggen, met haar hoofd zo dichtmogelijk bij de grond. De brand en de rook kwamen uiteindelijk toch de kamer binnen van Kim. Toen de brandweer haar eenmaal had bereikt, was Kim nog maar nauwelijks in leven, en eenmaal in het ziekenhuis kwam ze al snel te overlijden. 

Onderzoek
Al gauw werd duidelijk dat de brand door iemand moest zijn aangestoken. Er werden spullen tegen de muur naast het huis gevonden waarvan werd vastgesteld dat de brand daar was begonnen. De politie startte een groot onderzoek en zette zeventien rechercheurs op de zaak. De vader van Kim had in een brief een oproep gedaan om tips te melden bij de politie, en deze flyers werden rondgedeeld in de buurt. Ze hingen ook in diverse cafés in het centrum van Hilversum.

Verdachten
Een aantal dagen na de brand kwam het gerucht opgang dat de brand wellicht gesticht was door een man die in december 2004 een aantal panden in de as had gelegd aan de nabijgelegen Huizerweg. Hij was na een gevangenisstraf weer op vrije voeten gesteld, en zou problemen hebben gehad met iemand van café Bravours. Deze bar bevond zich naast de woning waar kim samen met haar vriendin Billy een kamer huurde. Volgens de geruchten zou het vuur op het terras van het café zijn begonnen, en zou het door de wind over zijn geslagen naar de woning ernaast. Hoewel deze verhalen de rondte deden, werd de man geen officiële verdachte in de zaak.

In plaats daarvan werden twee andere mannen uit Hilversum gearresteerd. Het ging om mannen van 29 en 32 jaar oud. De politie maakte niet bekend wat hun motief zou zijn geweest, of wat voor bewijs zij tegen hen hadden. Er werd vrijwel geen informatie naar buiten gebracht. Uiteindelijk werd de 32-jarige man op vrije voeten gesteld, maar was er voldoende bewijs tegen de 29-jarige man. Volgens het OM zou hij over daderkennis beschikken. Zijn aanhouding werd met negentig dagen verlengd. Dit, terwijl de verdachte volgens zijn advocaat een waterdicht alibi had. 

Ondanks dat waterdichte alibi, had de man -die overigens zwakbegaafd was- bekend de dader te zijn van de fatale brand. Zijn verklaringen begonnen echter steeds minder samenhangend te worden, en de politie begon daardoor te twijfelen aan zijn bekentenis. Uiteindelijk heeft de man zijn bekentenis ingetrokken en ontkende hij de dader te zijn geweest. Telefoontaps van de politie konden niet voor extra bewijs zorgen, en de man is uiteindelijk weer vrijgelaten.

De recherche heeft hierna nog een aantal keren het vizier op iemand gericht, maar zonder resultaat. Er waren een aantal verklaringen van mensen die bewuste personen in de buurt van de plaats delict hadden gezien, in de nacht van de brand.
Echter heeft niemand de daadwerkelijke dader de brand zien stichten. Wel staat het onomstotelijk vast dat de brand is aangestoken. 

In een ultieme poging heeft de politie de zaak op haar cold case kalender gezet. Daarmee hoopte ze dat er iemand met nieuwe informatie zou komen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Informatie en tips 
De nabestaanden van Kim leven nog iedere dag met het verschrikkelijke gemis. Haar moeder en stiefvader hebben hun huis moeten verkopen, omdat ze er wegens te veel verdriet niet meer in konden wonen. Voor hen zou u heel veel kunnen betekenen als u met uw informatie naar voren komt. Weet u iets over de brand? 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar tips@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak, en volg ons op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.