De cold case van Bettus Louis Lemstra - Oosterbierum - 13-07-1991
Op 12 juli 1991 bezochten Louis Lemstra en zijn broertje samen een hardrockfeestje in De Keet. Dat was een afgelegen voormalig bouwkeet langs de Hoarnestreek in Oosterbierum, die was omgetoverd tot een soort clubhuis of bar. Rond half één 's nachts verliet de 20-jarige Louis het feest en wist niemand waar hij was gebleven. Om 01:00 uur werd zijn levenloze lichaam op de rijweg aangetroffen door twee meiden. Een kwartier later stelden hulpdiensten vast dat hij was overleden.
Over Louis Lemstra
Louis kwam uit de Friese stad Harlingen en was geboren in een gezin met oorspronkelijk vier kinderen. Zijn zusje Loesje was echter nog voor zijn geboorte, in 1969 op 12-jarige leeftijd omgekomen bij een ernstig verkeersongeluk. Hoewel hij haar nooit had gekend had het volgens zijn nabestaanden wel impact op zijn leven gehad. Louis was een serieuze jongen voor zijn leeftijd, maar was tegelijkertijd ook erg vrolijk. Hij hield erg van muziek, tekenen en van dieren, en was iemand die problemen het liefst uit de weg ging. Louis had geen vriendin en was timmerman.
Politieonderzoek
De recherche startte direct na het vaststellen van het overlijden van Louis een onderzoek. Bij het zoeken naar verdachte sporen op de plek van overlijden werd op een rood verf plekje op de linkermouw van het slachtoffer na, niets opmerkelijks aangetroffen. Op het lichaam van de 20-jarige werden wel een aantal lichte schaafwonden aangetroffen, maar op het eerste oog geen grote verwondingen. Toch stelde de politie vast dat er geweld was gebruikt en hield rekening met een misdrijf. Er werd in kranten een oproep gedaan aan mensen die op de bewuste nacht voertuigen hadden zien rijden in de omgeving van de Hoarnestreek of andere bijzonderheden hadden gezien.
Dezelfde nacht werd door de politie begonnen met het horen van mensen die op het feest aanwezig waren geweest. Het onderzoek nam meer dan een week in beslag, mede omdat de bezoekers vanuit verschillende omliggende dorpen op het feest waren afgekomen. Al snel gingen er geruchten door Franeker dat Louis ruzie zou hebben gehad en dat hij een drugsdealer zou hebben aangesproken wegens het verkopen van drugs aan zijn ex-vriendin.
Botsing met een voertuig
Ondertussen werd bij sectie op het lichaam vastgesteld dat Louis verschillende ribben had gebroken, zijn aorta was afgescheurd, en zijn hart was ingescheurd. Alles bij elkaar had het geleidt tot dodelijk bloedverlies. In de conclusie werd uitwendig mechanisch geweld genoemd als doodsoorzaak. De patholoog-anatoom vermoedde dat Louis door een auto of motor was geraakt, en volgens hem was een botsing met een motor het meest waarschijnlijk. Het werd niet duidelijk of de Franeker bij het ongeluk al op de grond lag, of dat hij toen nog rechtop stond. De politie kon niet met zekerheid zeggen of het een ongeluk was of dat er toch opzet in het spel was. De rode verf op het jack van Louis was wellicht een spoor van het voertuig dat hem had aangereden.
Tijdlijn van die avond
Om een beter beeld te krijgen schetste de recherche aan de hand van de verhoren een tijdlijn van de avond van Louis. Daaruit kwam naar voren dat hij rond 00:30 in mogelijk slechte bui van het feest is weggelopen. Zijn broertje zat toen nog in De Keet, en had zo veel gedronken dat hij niet goed meer wakker kon blijven. Mogelijk was Louis ook vermoeid, want hij had die dag een drukke werkdag gehad. Negen minuten nadat hij de keet verlaten had, besloot feestganger Tom ook naar huis te gaan. Al snel zag hij Louis op de weg liggen. De aangeschoten Tom heeft toen zijn fiets aan de kant gezet, en is naast hem gaan zitten. Hij was weer op zijn fiets gestapt om zijn weg te vervolgen toen hij merkte dat Louis niet reageerde.
Ondertussen op het feest kon Lance, een vriend van Louis, zijn maat nergens vinden en besloot hem om tien over half één te gaan zoeken op zijn crossmotor. Zonder verlichting reed hij met hoge snelheid op de onverlichte weg, tot hij ineens over iets heen reed wat zijn tweewieler meters door de lucht deed vliegen. Lance wist zijn motor heel te houden bij de landing en zocht volgens eigenzeggen in het pikkedonker naar het voorwerp wat hij had geraakt. Hij kon echter niets vinden en besloot weer terug te rijden naar De Keet. Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat er die nacht meerdere mensen op motoren over de Hoarne-streek hadden gereden.
Om 01:00 uur vonden twee meiden Louis op de weg en beseften ze dat het goed mis was. Samen tilden ze hem van de weg af en legden hem in de berm. Eén van hen ging snel terug naar De Keet om hulp te zoeken terwijl de ander bij hem achterbleef. Hulpdiensten waren een kwartier later ter plaatse, nadat er vanaf de dichtstbijzijnde boerderij alarm was geslagen. Ambulance-broeders constateerden Louis was overleden.
Zijn broertje maakte op dat moment weinig mee van de paniek omdat hij zijn roes aan het uitslapen was in De Keet. Hem werd pas in de ochtend verteld dat er iets was met zijn broer. Thuis kreeg hij het verschrikkelijke nieuws te horen.
Eerste verdachte
In de eerste instantie had Lance zijn aanrijding van die nacht, waardoor hij meters door de lucht vloog, niet gemeld tijdens zijn verhoor als getuige. Toen hij die eenmaal wel had opgebiecht werd hij als verdachte beschouwen door de recherche. Zijn crossmotor was immers rood, net zoals de verf die was gevonden op de jas van Louis. Nadat er ook nog eens een spatje menselijk bloed werd aangetroffen op zijn voertuig leek de oplossing eventjes nabij. Die hoop verging echter snel toen bleek dat de rode verf van de motor niet dezelfde rode verf was als die op de linker mouw van Louis. Toen ook bleek dat het bloed niet van het slachtoffer was, werd Lance niet meer als verdachte gezien.
Tweede verdachte
Bij de verhoren stuitte de politie op een drugsdealer uit Leeuwarden, ene Jacob. Hij was die bewuste nacht op het feest afgekomen in de hoop wat van zijn spul te kunnen verkopen. Jacob kwam in het vizier toen bleek dat hij misschien wel ruzie had gehad met Louis en dat hij, kort nadat het slachtoffer het feest had verlaten zelf ook in zijn groene Mercedes was weggereden. Vriend Lance kwam daarnaast ook met een verklaring waaruit bleek dat het vermoedelijk menens was tussen beide. Louis had hem namelijk om zijn vlindermes gevraagd. Die had hij echter niet gegeven. Vreesde Louis voor een confrontatie?
De Mercedes van Jacob werd in beslaggenomen voor onderzoek. Daarbij werden menselijke haren gevonden onder het voertuig.
Opnieuw werd er gehoopt dicht bij de oplossing te zijn, maar opnieuw ging die ballon niet op. De aangetroffen haren bleken niet van Louis te zijn. Daarmee was ook drugsdealer Jacob verdachte af.
Pleegde Louis Lemstra dan zelfmoord?
Dit scenario kwam ter sprake omdat Louis zijn complete begrafenis al bleek te hebben geregeld, en hij zelfs een afscheidsbriefje had gemaakt. Hij schreef: “Dit wil ik jullie nog meegeven, bedankt voor de dingen die jullie voor mij gedaan hebben, en voor de dingen die jullie niet voor mij gedaan hebben, ik ben blij jullie gekend te hebben. Het heeft geen zin meer, wees niet depressief om mij het beste allen, tot een zekere volgende keer”.
Volgens familie van Louis was het echter uitgesloten dat hij zelf de hand had gehad in zijn dood. Het was een vrolijke jongen die nog veel plannen had, waaronder een aantal mooie reizen. Hij had juist veel zin in de toekomst.
Tips 2023 niet onderzocht door politie en OM
In het jaar 2023 ontving Stichting Coldcasezaken diverse tips in deze zaak. Het betrof nieuwe, zeer relevante, informatie over bepaalde personen die mogelijk iets te maken konden hebben met de dood van Louis. Na eigen onderzoek kwamen we nog meer te weten en konden we de tip aanvullen met onze eigen onderzoeksresultaten. Het was nu aan de politie en haar cold case team om de zaak weer op te pakken.
We kregen echter tot ons grote verbazing te horen dat de nieuwe (concrete) tip geen prioriteit had bij de politie, wegens de vermeende verjaring van zaak en omdat het volgens de politie geen 'officiële' cold case zou zijn. Stichting Coldcasezaken is hierop naar de Officier van Justitie gestapt, waaraan we onze onvrede hebben geuit over de desinteresse van politie, en met het verzoek om alsnog onderzoek te doen naar de nieuwe informatie. Weken later kregen we echter ook van het Openbaar Ministerie te horen dat de zaak niet meer zou worden onderzocht wegens verjaring. De nabestaanden van Louis zijn op de hoogte gebracht en zijn zeer teleurgesteld in het OM en de politie.
2024
Stichting Coldcasezaken gaf echter niet op en kreeg contact met meerdere getuigen die de eerder verkregen tips konden bevestigen. Het betrof mensen die de waarschijnlijke dader en Louis destijds beiden goed kenden. Zodoende kwam er nieuwe informatie naar voren die ook voor de politie interessant zou zijn. Volgens onze nieuwe info is de zaak mogelijk niet verjaard omdat de verdachte zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan doodslag, in plaats van dood door schuld. Hij had volgens getuigen namelijk een motief om Louis Lemstra iets aan te doen.
In de hoop de zaak eindelijk op te lossen nam onze organisatie contact op met degene die hoogstwaarschijnlijk achterop zat tijdens het ongeluk. Wij hopen dat zij eerlijk genoeg is om te verklaren over wat er precies is gebeurd die nacht.
Wij willen ook de dader oproepen om duidelijkheid te verschaffen als het toch wel een ongeluk betrof. In dat geval is hij niet strafbaar en is de zaak verjaard (dood door schuld). Het enige wat hij dan zou leiden is gezichtsverlies, iets wat niet in verhouding staat met het jarenlange verdriet van familie Lemstra.
Informatie en tips
Weet u iets over de dood van Louis? Het wordt tijd dat de zaak wordt opgelost. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u jaren later nog met een informatie komt. Ieder detail kan van betekenis zijn. Laat het dan alstublieft nu weten.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.