De cold case van Maarten Redeker - Den Haag - 16-03-2007
De familie van Maarten had al een poosje niks van hem vernomen, en zij begonnen zich zorgen te maken. Omdat niemand van de familie in de buurt woonde, vroegen zij een aantal bekenden om een kijkje te nemen bij de woning van Maarten, die aan de Schoutendreef in Den Haag woonde op nummer 342. De bekenden hadden geen goed gevoel toen zij voor zijn deur stonden, en schakelden de politie in. Agenten gingen de woning binnen, en troffen pal achter de voordeur het levenloze lichaam van de 29-jarige Maarten aan. Hij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.
Over Maarten Redeker
Maarten werd op 4 juni 1977 geboren in Alkmaar, in een gezin met drie kinderen waarvan hij de jongste was. Hij was als kind een lieve rustige jongen, zelfs een beetje verlegen. Op school werd hij gepest, en Maarten had het daar erg moeilijk mee. Zijn zus denkt dat hij werd gepest omdat hij té zacht van aard was, hij beet niet van zich af.
Op latere leeftijd wilde Maarten graag vrachtwagenchauffeur worden, maar het werd al snel duidelijk dat dat niet zou lukken. Uiteindelijk vond hij een baan bij verzorgingstehuis De Schildershoek. In de tussentijd heeft hij op veel plekken gewoond, en is hij zelfs drie maanden lang door Australië en Nieuw-Zeeland gereisd, toen hij het thuis even niet meer zag zitten. Zijn zus beschrijft Maarten als zeer ondernemend type, en dat verklaarde volgens haar de redelijk snel genomen beslissing om voor een tijdje naar de andere kant van de wereld te gaan. Hij had zijn familie daar niet goed over ingelicht, want daar was hij dan weer wat minder goed in, in communiceren. Het was niet de enige keer dat hij ineens was vertrokken.
Toen Maarten in het jaar 1999/2000 terugkwam uit Australie, streek hij neer in de hofstad Den Haag. Daar kreeg hij een relatie met een man, waarmee hij enige tijd heeft samengewoond. Maarten belanden in grote schulden, en het stel besloot uiteindelijk in vriendschap uit elkaar te gaan. Maarten was daarna geregeld te vinden op gaysites om met andere mannen in contact te komen.
Op 5 maart heeft hij nog een bezoek gebracht aan Antwerpen, waarschijnlijk om iemand te ontmoeten van het internet.
Onderzoek
Na de vondst van het lichaam van Maarten in zijn portiekwoning, begon de politie een grootschalig onderzoek. Maarten bleek om het leven te zijn gekomen door diverse steekwonden, en zou veelvuldig zijn geslagen en geschopt tegen zijn hoofd en lichaam. Hij heeft daarna met ontbloot bovenlichaam op een koude plavuizen vloer gelegen, en de combinatie van alles bij elkaar heeft hem het leven gekost. In de woning bleek er een flinke worsteling te hebben plaatsgevonden. Er lagen spullen omver, en er zat bloed op de muren. Waarschijnlijk ook van de dader. Het lijkt er op dat Maarten op 7 maart al was overleden aan zijn verwondingen. Hij heeft dus zeker een week lang dood in zijn woning gelegen.
Er werden geen braaksporen gevonden aan de woning, en dat hield in dat de dader zichzelf heeft binnengelaten, of dat Maarten dat heeft gedaan. De politie vermoedde dat de dader iemand uit de kenniskring van Maarten is geweest. Dat had een simpele reden. Maarten had namelijk een beveiligingscamera boven zijn voordeur opgehangen, en alleen kennissen wisten dat het een dummy was. Degene die de moord op zijn geweten heeft, heeft waarschijnlijk geweten dat de camera geen beelden opnam. Maar zeker weten deed de politie het niet.
Een buurtonderzoek wees uit dat een buurvrouw van Maarten, op 7 maart 2007, rond half acht 's ochtends wakker werd van het geschreeuw van een man en wat gestommel. Het geluid kwam uit het appartement waar Maarten woonde. Een aantal minuten later hoorde de vrouw personen over de portiektrap rennen. Toen ze uit bezorgdheid ging kijken bij de voordeur was alles weer rustig. De politie vermoed dat de buurvrouw op dat moment de moord op Maarten heeft horen plaatsvinden.
Na uitvoerig onderzoek bleek dat Maarten zijn laatste dagen op een normale manier had besteed. Hij had boodschappen gedaan, en was veel op internet geweest. Hij had nog gesproken met zijn ex, en ook had hij zoals gebruikelijk veel telefonisch contact met zijn moeder gehad. Er bleek niks raar aan de hand te zijn. Toch vertelde zijn zus dat de familie het idee had dat Maarten ergens bang voor was. Dat verklaarde ook de plaatsing van de nep camera boven zijn voordeur. Maarten heeft nooit duidelijk gemaakt waarom hij die had opgehangen.
Het motief voor de moord bleef voor de politie onduidelijk. Of er iets uit de woning was gestolen wist niemand, en een roofmoord was niet uitgesloten, maar de politie ging niet uit van dat scenario. Zij dachten eerder aan een homo-gerelateerd misdrijf. Helaas was dat moeilijk te onderzoeken, omdat de meeste mensen op internet erg voorzichtig waren over hun identiteit, vooral op homowebsites.
Verdachten
In het jaar 2007 werden er twee verdachten opgepakt voor de moord op Maarten, maar zij kwamen al snel weer op vrije voeten omdat er niet genoeg bewijs was voor hun betrokkenheid. Het onderzoek werd in augustus 2008 gesloten zonder resultaat.
Zes jaar later, in 2014 besloot het cold caseteam uit Den Haag, de zaak opnieuw onder de loep te nemen. Zij gingen terug naar de plaats delict, en hebben gekeken naar alle hypotheses en scenario's. Zij hebben opnieuw de vraag gesteld wat er heeft kunnen gebeuren op die fatale dag. Het bleef echter giswerk, en er kwam geen nieuwe doorbraak.
De politie zette de zaak op hun jaarlijks terugkerende cold case kalender. Deze worden uitgedeeld in onder andere gevangenissen en TBS klinieken. De hoop was dat er nieuwe informatie zou binnenkomen, maar dat gebeurde niet.
Gevonden DNA
Er is ten tijde van het onderzoek in 2007 een DNA-spoor veiliggesteld. Dit spoor was niet bruikbaar, maar in 2017 kwam het NFI met goed nieuws. Zij hadden een mengprofiel aangetroffen in het oude materiaal. Met een enkelprofiel kan de politie een vergelijkingsonderzoek uitvoeren in de DNA databank, maar met een mengprofiel is dat niet mogelijk. Het bevatte DNA van in dit geval Maarten zelf, en een onbekende man. Wel is het mogelijk om een eventuele nieuwe verdachte te vergelijken met het mengprofiel. Op die manier zou de politie de dader kunnen vinden. Dan moet er echter wel eerst een verdachte worden gevonden.
Informatie en tips
De moord is inmiddels langer dan 15 jaar geleden, en de familie van Maarten heeft het nog steeds erg moeilijk met het verlies.
Zij hebben nooit afscheid kunnen nemen, en weten niet waarom hij vermoord is. Zij hebben er alles voor over om iemand met meer informatie aan het praten te krijgen. Weet u iets over deze zaak te melden? Wie had Maarten bijvoorbeeld bezocht in Antwerpen? En wie waren zijn contacten op internet? Er zijn veel vragen die met een antwoord, nieuw licht kunnen schijnen op de zaak. Mocht u ook maar iets weten, neem dan alstublieft de moeite om dit te delen.
Neemt u contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.