De cold case van Maartje Mariska Klompenhouwer - Rotterdam - 29-04-2001

Op 29 april 2001 werd op het parkeerterrein van sportpaleis Ahoy in Rotterdam het lichaam gevonden van een verminkte vrouw. Het bleek te gaan om de 35-jarige Maartje Mariska Klompenhouwer uit Rotterdam. Ze was gescheiden en moeder van een 11-jarige dochter. De Rotterdamse was seksueel misbruikt en daarna door de dader(s) overreden met een auto. 

Wat is er bekend?
Mariska had op 28 april een café bezocht aan de Hillevliet in Rotterdam. In deze bar werd een karaokeavond georganiseerd waar veel mensen op af waren gekomen. De alleenstaande moeder had een leuke avond gehad en ging rond 01:30 richting de uitgang. Eenmaal buiten zocht ze naar een taxi die haar thuis kon brengen, maar ze kon er geen krijgen. Aangeschoten en al, besloot ze daarom maar naar huis te wandelen. Het was via de Lange Hilleweg ongeveer een half uurtje lopen naar haar woning aan de Verschoorstraat. 

Maar daar kwam Mariska nooit aan. Ergens vanaf de kroeg tot halverwege de route naar huis, was haar iets overkomen. Haar half ontklede en tevens verminkte lichaam werd 's ochtends op de parkeerplaats van sportpaleis Ahoy gevonden. Aan de hand van getuigenverklaringen kwam de politie te weten dat Mariska vlak voor haar vertrek, nog in de karaoke-bar, sprak met twee Oost- Europeanen. Het duo zou slechts een paar minuten nadat Mariska was weggegaan, de bar ook hebben verlaten. 

Met behulp van getuigen werd er een compositietekening gemaakt van de twee mannen uit Oost- Europa. Deze tekening werd echter nooit vrijgegeven door het Openbaar Ministerie in verband met de 'privacy ' van de betrokkenen. Wel werd er nog een DNA-onderzoek verricht op het lichaam van Mariska. 

Onderzoek gesloten
Ondanks de moeite die er in de zaak was gestoken, en ondanks het grote verdriet van de nabestaanden van Maartje Mariska, werd er vrij snel besloten om het onderzoek te sluiten. Het was een beslissing die niet door iedereen werd begrepen. Het leek erop dat de politie nog aanknopingspunten had, maar desondanks stond het besluit vast. De zaak ging op de plank. 

In 2003 beloofde een nieuw rechercheteam de zaak nog eens goed te bekijken, maar een maand later stelde het Openbaar Ministerie dat het onderzoek nog steeds was gesloten. Ze twijfelde nu zelfs of de dood van Klompenhouwer misschien toch een auto-ongeluk was geweest. Een denkwijze die tot verbazing leidde bij de media. Mariska was immers midden in de nacht - op een afgelegen parkeerterrein - half naakt, door een auto overreden. Op de website van de politie staat overigens dat het slachtoffer door geweld om het leven is gebracht. Het 'normale' auto-ongeluk scenario lijkt daarmee af. 

Het zesde zintuig
In 2011 werd onder leiding van presentator Robert ten Brink, aandacht aan de zaak besteed in het programma Het Zesde Zintuig. 
De zus van Mariska nam als familielid van het slachtoffer deel aan de uitzending op SBS, en probeerde samen met de deel-nemende paragnosten op nieuwe inzichten te komen. Het leverde uiteindelijk niets op.


Informatie en tips
Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder. De nabestaanden van Mariska willen nog steeds heel graag weten wat er die bewuste avond op 29 april 2001 heeft afgespeeld. Zij missen hun dochter, zusje, moeder nog iedere dag. Als u ook maar iets weet, laat het dan alstublieft weten. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.