De coldcase vermissing van Marc Plessius - Hilversum / Peru - 01-03-2009

El caso sin resolver de la desaparición de Marc Plessius - Hilversum / Perú - 01-03-2009

Hilversummer Marc Plessius (24) raakte in maart 2009 vermist in het Zuid-Amerikaanse Peru. Vier jaar eerder, in 2005, was hij op de luchthaven van Lima aangehouden met ongeveer vijf kilo cocaïne in zijn rugzak. De arrestatie leidde uiteindelijk tot een veroordeling van zes jaar en acht maanden gevangenisstraf, waarvan hij in totaal vier jaar uitzat. Marc werd vervolgens vervroegd vrijgelaten, onder de strikte voorwaarde dat hij Peru niet zou verlaten.

Over Marc Plessius
Marc Julien Plessius werd op 28 mei 1984 geboren als zoon van Maya Bor en broer van Charlotte. Toen hij dertien jaar oud was, scheidden zijn ouders en ging Marc bij zijn vader wonen. Daar belandde hij in een negatieve spiraal en raakte hij langzaam maar zeker op het verkeerde pad, ondanks de inspanningen van zijn moeder om dit te voorkomen. Marc volgde zijn opleiding aan het Echnaton College in Almere en had naar verluidt moeite om goed mee te komen in de maatschappij. Desondanks had hij een aantal hechte vriendschappen en onderhield hij, ook tijdens zijn verblijf in Peru, goed contact met zijn moeder en zus.

Espanol

El hilversumense Marc Plessius (24) desapareció en marzo de 2009 en el país sudamericano de Perú. Cuatro años antes, en 2005, fue detenido en el aeropuerto de Lima con aproximadamente cinco kilos de cocaína en su mochila. La detención condujo finalmente a una condena de seis años y ocho meses de prisión, de los cuales pasó un total de cuatro años. Posteriormente, Marc fue liberado anticipadamente bajo la estricta condición de que no abandonara Perú.

Sobre Marc Plessius

Marc Julien Plessius nació el 28 de mayo de 1984 como hijo de Maya Bor y hermano de Charlotte. Cuando tenía trece años, sus padres se separaron y Marc se mudó con su padre. Allí cayó en una espiral negativa y poco a poco se desvió por el mal camino, a pesar de los esfuerzos de su madre por evitarlo. Marc estudió en el Echnaton College en Almere y, según se dice, tuvo dificultades para integrarse en la sociedad. A pesar de ello, tenía un buen grupo de amigos y mantenía un contacto cercano con su madre y su hermana, incluso durante su estancia en Perú.

Marc y su madre se vieron por última vez durante las fiestas navideñas de 2004. Poco después de este encuentro, él llamó a su madre para informarle sobre sus planes de viajar al extranjero. Su madre, que no tenía idea de que Marc estaba involucrado en asuntos relacionados con las drogas, supo un mes después que su hijo había sido detenido en el aeropuerto de Lima por tráfico de drogas.

Marc cumplió su condena en las cárceles de Lima y Cañete, en la costa occidental de Perú. Después de su liberación condicional, vivió en una pensión y tuvo que sobrevivir con el dinero que su madre le enviaba a través de la embajada. Iba allí una vez al mes, y en marzo de 2009, habló por última vez con su madre por teléfono.

Desaparecido

La familia comenzó a preocuparse cuando Marc no volvió a dar señales de vida tras esa llamada telefónica. Su hermana Charlotte hablaba con él casi a diario a través del programa de chat MSN, pero notó que en un momento dado, su hermano dejó de conectarse. La incertidumbre creció cada día, pero por razones de seguridad, la familia decidió no denunciar su desaparición a la policía en los Países Bajos. La madre, Maya, temía que dicha denuncia pudiera provocar represalias por parte de los narcotraficantes peruanos, quienes podrían culpar a Marc por un envío fallido de drogas.

Los informes desde Perú fueron diversos. En una ocasión, se dijo que Marc ya no estaría vivo, mientras que en otra, la familia recibió información de que alguien lo había visto, desnutrido, pero con vida. Se pensaba que posiblemente había vuelto a involucrarse en el mundo de las drogas.

Denuncia de desaparición

Finalmente, Maya decidió informar a la policía de los Países Bajos sobre la desaparición de su hijo. El equipo de cold cases de la policía de Midden-Nederland intentó en 2016 esclarecer el destino de Marc Plessius, pero poco pudo hacer debido a la gran distancia. En realidad, se trataba de una investigación peruana.

Sin embargo, la policía de los Países Bajos envió una muestra de ADN y los registros dentales de Marc a Perú, con la esperanza de que fueran utilizados en la investigación. Además, Marc fue registrado internacionalmente como desaparecido, no solo en Perú, sino también en Europa y Sudáfrica.

Fallecimiento Presunto

En diciembre de 2016, Maya Bor solicitó una "declaración de fallecimiento presunto", que fue finalmente otorgada. En entrevistas con la prensa, expresó que sentía firmemente que su hijo ya no estaba vivo. Gracias a un lugar en el muro conmemorativo para víctimas de violencia en Drenthe, pudo rendir homenaje a su hijo y darle un espacio al dolor. Charlotte dijo que el sufrimiento persistía, y que sin claridad sobre el destino de Marc, nunca podría haber un cierre real. En 2017 también quedó claro que no se había encontrado ninguna pista desde la desaparición de Marc Plessius.

Consejos e Información

¿Tiene información sobre el paradero de Marc, o sobre lo que le ocurrió? Si es así, compártala ahora con nosotros a través del formulario de contacto al final de esta página. Cualquier detalle puede ser importante. Nos aseguraremos de que la información que nos proporcione llegue a la persona adecuada y la investigaremos de forma independiente. Si lo desea, puede permanecer anónimo garantizado al marcar la casilla correspondiente. No dude en ponerse en contacto con nosotros ahora.



Marc en zijn moeder zagen elkaar voor het laatst tijdens de kerstdagen van 2004. Kort na dit gezellige samenzijn belde hij zijn moeder op om haar op de hoogte te stellen van zijn plannen om een reis te maken naar het verre buitenland. Zijn moeder, die geen idee had dat Marc zich met drugszaken inliet, hoorde een maand later dat haar zoon op de luchthaven van Lima was opgepakt wegens drugssmokkel.

Marc zat zijn celstraf uit in gevangenissen in Lima en Cañete, aan de westkust van Peru. Na zijn voorwaardelijke vrijlating verbleef hij in een pension en moest hij zien te overleven met het geld dat zijn moeder hem via de ambassade toestuurde. Daar kwam hij eens per maand, en in maart 2009 sprak hij zijn moeder voor het laatst telefonisch.

Vermist
De familie begon zich zorgen te maken toen Marc na dat telefoongesprek niets meer van zich liet horen. Zijn zus Charlotte sprak vrijwel dagelijks met hem via het chatprogramma MSN, maar merkte op dat haar broer op een gegeven moment niet meer online kwam. De onzekerheid groeide met de dag, maar uit veiligheidsoverwegingen besloot de familie geen aangifte van vermissing te doen bij de politie in Nederland. Moeder Maya was bang dat zo’n aangifte zou leiden tot wraak van Peruaanse drugsbazen, die Marc mogelijk verantwoordelijk hielden voor een mislukt drugstransport.

De berichten uit Peru waren wisselend. De ene keer werd gezegd dat Marc niet meer in leven zou zijn, de andere keer kreeg de familie te horen dat iemand hem had gezien — vermagerd, maar levend. Door deze berichtgeving werd gedacht dat hij mogelijk opnieuw in de drugswereld terecht was gekomen. Geen van de berichten werd tot nog toe bevestigd. Het enige wat duidelijk was, was dat het paspoort van Marc was achtergelaten in het pension.

Aangifte van vermissing
Uiteindelijk besloot Maya de politie in Nederland op de hoogte te stellen van de vermissing van haar zoon. Het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland deed in 2016 haar best om alsnog duidelijkheid te krijgen over het lot van Marc Plessius, maar kon weinig uitrichten vanwege de grote afstand. Het betrof immers feitelijk geen Nederlands, maar een Peruaans onderzoek.

Wel stuurde de Nederlandse politie een DNA-monster en gebitsgegevens van Marc op naar Peru, in de hoop dat deze daar gebruikt zouden worden in het opsporingsonderzoek. Marc werd bovendien internationaal als vermist gesignaleerd — niet alleen in Peru, maar ook in Europa en Zuid-Afrika. 

Vermoedelijk overlijden
In december 2016 besloot Maya Bor een aanvraag in te dienen voor een 'verklaring van vermoedelijk overlijden', die uiteindelijk werd toegekend. In interviews met de krant gaf ze aan dat zij sterk het gevoel had dat haar zoon niet meer in leven was. Dankzij een plek op een herdenkingsmuur voor geweldslachtoffers in Drenthe kon zij haar zoon nu herdenken en het gemis een plekje geven. Charlotte zei dat het verdriet bleef, en dat er zonder duidelijkheid over het lot van Marc nooit echt sprake kon zijn van afsluiting. In 2017 werd ook duidelijk dat er nog geen enkel spoor was gevonden sinds de vermissing van Marc Plessius.

Tips en Informatie
Heeft u informatie over de verblijfplaats van Marc, of over wat er met hem is gebeurd? Laat het ons dan weten via het contactformulier of stuur een e-mail naar tips@coldcasezaken.nl. Zelfs kleine aanwijzingen kunnen het verschil maken. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terechtkomt en voeren – indien nodig – aanvullend onafhankelijk onderzoek uit. 

Wilt u anoniem blijven? Vink dan het vakje aan in het contactformulier. Dankzij ons zorgvuldig opgebouwde netwerk kunnen wij volledige anonimiteit garanderen. Twijfel niet. Help mee deze zaak op te lossen.



Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. fandom.comregio14, epafras.nl, nhnieuws etc. Voor de complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.