De cold case van Mario das Dores - Rotterdam - 15-05-1994
Op 14 mei 1994 maakte de 35-jarige Mario Das Dores zich klaar voor een leuk feest in de Sun Club in Rotterdam. Nadat hij overdag bij zijn zus was geweest, waar ze muziek luisterden en tv keken, ging hij naar de kapper zodat hij er op zijn best uitzag voor het feest.
Wat niemand toen nog wist, was dat het de laatste keer zou zijn dat Mario zich zo klaarmaakte, want diezelfde nacht zou hij spoorloos verdwijnen en dagen later dood worden teruggevonden.
Over Mario Das Dores
Mario werd op 23 februari 1958 geboren op het Kaapverdiaanse eiland Santo Antão. Na zijn jeugd daar met zijn moeder en zus te hebben doorgebracht verhuisde hij op zijn vijftiende naar Nederland. Vijf jaar later stapte hij in het huwelijksbootje en stichtte een gezin. Mario en zijn vrouw kregen twee kinderen: een zoon en een dochter. Omdat hij zelf zonder vader was opgegroeid, was het voor hem vanzelfsprekend om er altijd voor zijn kinderen te zijn. Het huwelijk eindigde uiteindelijk, waarna zijn kinderen bij zijn ex-vrouw introkken en Mario ging wonen bij zijn moeder in de Haagse Schilderswijk. Hoewel hij eerst als zeeman had gewerkt, verdiende Mario later zijn brood als vuilnisman voor de gemeente, waar ook een goede vriend van hem werkte.
Hij stond bekend als een zorgzame, lieve man die volop van het leven genoot, een echte levensgenieter die nog veel plannen voor de toekomst had. Mario bracht graag tijd door met zijn familie en vrienden en liet niet snel een goed feest aan zich voorbijgaan. Zo ook het Kaapverdiaanse feest in de Rotterdamse Sun Club, waarvoor hij speciaal op de dag zelf dus nog naar de kapper ging.
Politieonderzoek
Omdat Mario de nacht van 14 op 15 mei niet thuisgekomen was, maakte zijn familie zich grote zorgen. Hij was op geen enkele manier te bereiken, en niemand wist waar hij was of wat er met hem was gebeurd. De politie werd ingeschakeld en ging op zoek naar hem. Rechercheurs spraken met talloze bezoekers van de Sun Club, waaruit bleek dat er die avond veel bekenden van Mario aanwezig waren. Getuigen meldden dat hij bij wat kleine opstootjes betrokken was geweest, maar dat deze allemaal zonder verdere gevolgen waren gebleven.
Uit de verklaringen bleek dat het feest rond 04:30 uur afgelopen was en dat Mario samen met een groepje andere mannen naar een feest verderop aan de Schuttevaerweg was gelopen, naar een club met de naam Real Parbo. Volgens sommige getuigen was de groep daar echter niet naar binnen gegaan en mogelijk naar een ander feest gegaan. Mario bleef achter en werd vanaf dat moment niet meer gezien.
Het Lichaam Gevonden in het Water
De zoektocht naar Mario eindigde abrupt toen zijn lichaam op 20 mei 1994 werd gevonden in het water van de Delfshavense Schie, vlakbij de Spangesekade en de Van Nelle fabriek in Rotterdam, niet ver van waar hij voor het laatst was gezien. Sectie op het lichaam wees uit dat Mario was overleden door verdrinking. Er waren geen tekenen van geweld of een worsteling. Kort daarna werd een verdachte gearresteerd, een bekende van Mario, die mogelijk betrokken zou zijn geweest bij zijn dood. Deze man werd echter al snel weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Waarom de politie hem aanvankelijk als verdachte beschouwde, werd niet bekendgemaakt.
Hoewel er tegenstrijdigheden waren in de verklaringen van de bezoekers van de Sun Club, besloot de politie de zaak enkele weken later te sluiten. Haar conclusie was dat Mario, wellicht onder invloed van drank, per ongeluk in het water was gevallen en verdronk. Hoewel sommige mensen ernstig twijfelden aan een ongelukkige val in het water hield de politie voet bij stuk en belande het dossier 'opgelost' in de archieven.
Onderzoek Heropend
In 2022 werd de zaak echter plotseling en onverwachts heropend, nadat nieuwe informatie bij de politie was binnengekomen. Deze informatie suggereerde dat Mario niet per ongeluk in het water was terechtgekomen, maar waarschijnlijk slachtoffer was geworden van een misdrijf, waarbij iemand hem in het water had geduwd. Dit nieuws zorgde voor veel emotie bij de familie, die zich afvroeg wie hem zoiets vreselijks zou willen aandoen. Het hernieuwde onderzoek begon met het her-interviewen van getuigen en betrokkenen die destijds aanwezig waren geweest op het feest in de Sun Club. In de hoop om nieuwe aanknopingspunten te ontdekken werd het oude dossier nogmaals zorgvuldig door de recherche gelezen en beoordeeld.
De heropening van de zaak trok veel media-aandacht en werd onder andere besproken in opsporingsprogramma’s zoals TV Rijnmond, Omroep West en Opsporing Verzocht. Hierin kwamen familieleden aan het woord, evenals de politie. Kijkers werden gevraagd zich te melden als ze Mario die avond hadden gezien of meer wisten over de zaak. Een woordvoerder liet weten dat de politie ervan overtuigd was dat er mensen moesten zijn die wisten wie verantwoordelijk was voor het in het water belanden van Mario en wat de aanleiding daarvoor was.
Tips en Informatie
De heropening van de zaak door de politie is inmiddels een tijd geleden, en de doorbraak die in het begin aanstaande leek te staan laat nog altijd op zich wachten. Dit tot groot verdriet van de nabestaanden van Mario. Zij hopen net als de politie en wij dat er mensen zijn die weten wat er die fatale nacht precies is gebeurd.
Daarom willen wij u vragen, als u ook maar iets denk te weten, om dit ons ook te laten weten via het onderstaande contactformulier. Dit kan eventueel geheel anoniem. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plek terecht komt. Twijfel dus niet, en verstuur nu uw bericht.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. dehavenloods.nl De Telegraaf, tvrijnmond, omroepwest, avrotros.nl, etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.