De cold case van Marja Nijholt - Oss - 01-01-2013
Op dinsdagochtend 1 januari 2013 deed een hondenuitlater een schokkende ontdekking toen hij aan de Berghemseweg in Oss op het lichaam stuitte van een dode vrouw. Ze lag op haar buik naast, en gedeeltelijk onder, een auto op de oprit van een woning. De politie werd gewaarschuwd en was al snel ter plaatse. Er werd ter plekke onderzoek gedaan omdat het meteen duidelijk was dat de vrouw door geweld om het leven was gekomen.
Ze bleek diverse steekwonden te hebben die door een onbekend voorwerp waren toe-gebracht. Het had volgens de politie een mes kunnen zijn geweest, maar ook een ander scherp wapen. Onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer wees uit dat het om de 48-jarige Marja Nijholt ging uit Enschede. De moord zou bekend komen te staan als de 'Nieuwjaarsmoord'.
Over Marja Nijholt
Marja Nijholt komt uit het jaar 1964 en groeide met haar broer en zus op in Brabant. Nadat haar ouders van elkaar scheidden bleef ze bij haar vader en zijn nieuwe vrouw wonen, die nog een dochter uit een vorige relatie had. Ze verhuisde uiteindelijk naar Enschede, waar ze samen ging wonen met haar partner. In haar vrije tijd speelde ze o.a. piano, en schilderde en boetseerde ze graag. Marja was een fervent bezoeker van een oecumenische gebedsgroep. Het was een creatieve vrouw die bovendien geïnteresseerd was in de spirituele wereld. Mensen uit haar omgeving omschrijven haar als een lieve, actieve vrouw, die genoot van het leven en de mensen om haar heen, maar die in haar leven tegelijkertijd helaas veel te maken kreeg met depressies en geestelijke problemen. Zo werd ze weleens opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Op het moment van haar overlijden woonde ze samen met haar vriend aan de Bonairestraat in Enschede en leefde ze van een uitkering.
De moord op Marja
Omdat het duidelijk was dat Marja niet op natuurlijke wijze was gestorven begon de politie een onderzoek naar de toedracht van haar dood. Zoals gezegd had ze diverse steekwonden, en had ze daarnaast ook verweerwonden op haar handen. De politie sprak in haar onderzoek veel mensen die Marja hadden gezien of gesproken, waardoor er langzaam maar zeker een tijdlijn van de laatste dagen van Marja in beeld kwam. Wat daaruit duidelijk werd, was dat de 48-jarige voor iets of iemand op de vlucht was, en haar laatste uren doodsbang moest zijn geweest.
Marja bleek op 29 december 2012 met de fiets aan de hand de trein te hebben gepakt van Enschede naar het in Duitsland gelegen Gronau, om daar vervolgens twee nachten te verblijven in een hotel genaamd Fritz. Volgens de hotelmanager was het duidelijk dat Marja ergens bang voor was, en had ze aan diverse mensen verteld dat iemand haar achtervolgde. Toen de manager haar op 31 december vertelde dat er een Nederlandse man naar het hotel had gebeld en naar haar had gevraagd schrok ze daar enorm van en vluchtte ze het hotel uit.
Die ochtend reisde Marja terug naar station Enschede, waar de politie haar op de bewakingscamera's identificeert. Op dat moment had ze haar fiets nog bij zich, en vervoerde ze een grijs koffertje onder haar snelbinders. Ze droeg een rugzakje, en een klein zwart tasje om haar half waarin haar geld zat. In plaats van naar huis te gaan, kocht Marja een enkele reis naar Oss. Een stad waar ze volgens haar kennissenkring geen familie of vrienden had. Pas later werd via een ex-vriend duidelijk dat Marja vermoedelijk op zoek was naar een functionaris van kerkgenootschap Huis van Gebed in Twente, ene Rob, en dat ze haar reis zou combineren met een bezoek aan haar vader die in Ulvenhout zou wonen.
Om 14:00 uur arriveerde ze in Oss. Daar klampte ze zich aan mensen vast en zou ze hebben gevraagd of iemand Rob, van de zogenaamde Pinkstergemeente, wilde bellen. Dankzij onderzoekers van Bureau Dupin, waar we later nog even op terugkomen, werd duidelijk dat Rob inderdaad was gebeld door een voorbijganger die door Marja was aangesproken. Hij zou haar echter hebben laten weten niet te willen afspreken omdat hij vanwege oudjaarsavond al andere plannen had.
Aan de hand van o.a. getuigenverklaringen wist de politie te achterhalen dat Marja die middag rond 16:00 uur café ‘t Libre in de Molenstraat bezocht. Daar zou ze met diverse mensen hebben gesproken, waarbij ze liet weten in de problemen te zitten. Ze vroeg mensen naar verluid om een slaapplaats, maar zou ook hebben gezegd dat ze die avond naar België zou gaan om daar te overnachten. Na het verlaten van het café zou Marja opnieuw mensen hebben aangesproken in de Molenstraat, waarbij ze volgens getuigen steeds meer in paniek leek te zijn. Ze was naar eigen zeggen op de vlucht en vreesde voor haar leven. Marja kwam in Oss op mensen over als een verwarde vrouw die in grote angst verkeerde.
Die avond werd ze op verschillende plekken in Oss gezien door mensen die ze bleef aanspreken. Om 20:30 ging ze cafetaria Oostwal binnen om vermoedelijk iets te eten, waarna ze tegen 21:00 uur weer vertrok. Naar verluid zou ze opzoek zijn naar een slaapplek. Op dat moment heeft ze nog altijd haar fiets en koffer in bezit. Marja zou haar fiets echter in de loop van de avond kwijt-raken. Volgens mensen die zij tussen 02:30 en 06:55 sprak had ze die op dat moment namelijk niet meer bij zich. Aan hen vertelde ze dat ze doodmoe was, dat ze uren had rondgelopen en dat ze de weg naar het station zocht. Het spoor van Marja eindigde toen ze rond 06:55 uur voor het laatst werd gezien bij de fietstunnel aan de Osseweg in Berghem, waar ze midden in de nacht naar toe moest zijn gelopen in haar zoektocht naar het station. De kilometerslange wandeling zal eenzaam, koud en nat zijn geweest, en dat terwijl Marja ook nog eens extreme angsten onderging.
Arrestatie verdachte
Op 29 april 2014 werd er een 30-jarige man aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van Marja Nijholt. Hij werd echter na twee dagen alweer vrijgelaten omdat de officier van justitie in het arrondissement Oost-Brabant vond dat er onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden. Hoewel de politie vlak na de vrijlating liet weten de man nog wel als verdachte te zien, liet justitie kort daarna weten de man niet langer als verdachte te beschouwen.
De officier van justitie in het arrondissement Oost-Brabant heeft nu besloten dat de man niet zal worden vervolgd en dat hij ook niet langer als verdachte wordt aangemerkt.
Aandacht uit verschillende hoeken
De politie vroeg zoals eigenlijk altijd in moordzaken het publiek om hulp in tv programma's als Opsporing Verzocht, Bureau Brabant en Onder de Loep. Hoewel het tips opleverde zorgde het niet voor een doorbraak.
Bureau Dupin
In oktober 2020 kondigde de politie en justitie aan nauw samen te gaan werken met een onderzoekcollectief met de naam Bureau Dupin. Het burgerinitiatief, waar zich al snel 2000 mensen hadden aangemeld als amateurspeurder, werd opgericht door o.a. oud rechercheur Peter Kock. In deze samenwerking zou de politie bereid zijn om informatie over het onderzoek te delen. Zo deelde zij bijvoorbeeld foto's van de plaats delict, en gaven inzage in telefoondata van Marja. Niet alles werd gedeeld. Getuigenverklaringen bleven bijvoorbeeld achter slot en grendel. Toch meldde zich op een gegeven moment vier oude getuigen uit zichzelf bij Bureau Dupin. Het burgercollectief zorgde voor meerdere openbaringen.
Zo kwamen zij er na een tip achter dat Marja in café ‘t Libre een groepje kaartende mannen had lastiggevallen, waarna één van de heren Marja op een oliebol had getrakteerd om van haar af te komen. Die ochtend werd ze dood aangetroffen op precies de oprit van die ene man die haar de bol had gegeven. Naderhand kreeg deze man vragen over de toevalligheid, waarop hij meteen toe gaf dat hij degene was die Marja een versnapering had aangeboden zodat ze zijn groepje niet meer zou storen. Hij vond het 'een beetje een verward vrouwtje'..
Studenten van Jheronimus Academy of Data Sciences in Den Bosch kwamen er na een data-analyse achter dat het nummer waarmee naar het hotel Fritz in Gronau was gebeld, en waarna Marja zo was geschrokken, afkomstig was van een van haar eigen simkaarten. Wellicht had ze die uitgeleend. Het was opnieuw verassende wending in het onderzoek.
Begin 2022 werd bekendgemaakt dat streamingsdienst Videoland een vierdelige documentaire ging maken over Bureau Dupin. Documentairemakers volgden de vrijwilligers van het burgerinitiatief maandenlang op de voet, waarbij ze aandacht gaven aan de vorderingen in het onderzoek, maar ook voor de mensen die er energie in staken. De docu is inmiddels te bekijken op Videoland.
Vragen van de politie
Tijdens het onderzoek naar de dood van Marja zijn er veel vragen ontstaan.
• Bijvoorbeeld over het koffertje van Marja, dat eerst nog achter de fietsersbrug in het parkje vlakbij de vindplaats van Marja lag- ineens op een andere plek in het park werd gevonden, dit keer lag het open en lagen er spullen van Marja naast. Wie heeft aan het koffertje gezeten, en is er iets uitgehaald?
• En waar is het voorwerp waarmee Marja om het leven is gebracht? Zoals gezegd kon dit een mes zijn, maar ook een ander voorwerp zijn geweest.
• Waar is de fiets van Marja gebleven? Het ging om een Koga Miyata SilverAce damesfiets met een fietspomp onder de onderste framebuis waarvan de kleur onbekend is. Eén van de snelbinders was doorgesneden.
• Wie was de persoon die rond 04:30 uur door getuigen op de Berghemseweg werd gezien met een eng masker op zijn hoofd? Het ging om een zogenaamd Angerfist-masker.
• Wie waren de man en vrouw die omstreeks 06:30 uur ruzie leken te maken in een auto op de Berghemseweg vlak bij de kruising met de Goudplevier?
• Welke man was verantwoordelijk voor het telefoontje naar het Fritz hotel in Gronau op 30 december 2012? Marja was enorm geschrokken toen zij hoorde over het belletje.
• Wie heeft Marja die dag in Oss gezien en heeft dat nog niet aan de politie gemeld?
• Voor wie was Marja zo bang?
• En natuurlijk de hamvraag. Wat is er die fatale nacht met Marja Nijholt gebeurd?
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Heeft u een antwoord op één of meerdere van bovenstaande vragen? Laat het ons dan nu (anoniem) weten. Ook als u andere informatie heeft die interessant kan zijn. Twijfel niet en kom in contact.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze pagina met uw sociale media
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.