De cold case van Marlon Fidanque - Apeldoorn - 19-03-2016
Zaterdag 19 maart 2016 zaten Marlon Fidanque, zijn hoogzwangere vriendin Claudia en z’n broer in de voortuin van Claudia. Terwijl de kinderen van het stel binnen waren, werden er in de tuin de laatste details besproken voor de begrafenis van hun vader. Twee dagen daarvoor was hij tot ieders verdriet onverwachts overleden. Tot hun grote schrik stormde er rond 18:45 ineens een bewapende man de tuin in, en opende hij het vuur. Claudia werd twee maal geraakt maar wist, gewond en al, de kinderen binnen naar zolder te sturen om zich te verstoppen. Ze belde direct het alarmnummer, terwijl Marlon en zijn broer buiten in de tuin door meerdere kogels werden geraakt. Na zijn laffe daad vluchtte de dader, waarop de zwaargewonde broer van Marlon de woonkamer wist te bereiken. Claudia zag dat Marlon in de hal bij de voordeur was neergevallen, en ging bij hem zitten. De 31-jarige stierf in de armen van zijn vriendin.
Onderzoek
Er werd meteen een groot onderzoek gestart door de politie. Het huis was afgezet en werd door de technische recherche onderzocht, terwijl de politie een buurtonderzoek deed. Ook werden er een helikopter en diverse politiehonden ingezet bij de zoektocht naar de mogelijke dader/s. Er werden 25 rechercheurs op de zaak gezet.
De politie wist algauw een reconstructie te maken van tijdlijn van de 31-jarige Marlon en zijn broer. Zij waren tot een uur of 18:30 in het huis van hun overleden vader aan de Glazeniershorst geweest, waarna ze op de fiets richting het huis van Claudia reden aan de Houtsnijdershorst. Onderweg stopten de broers even bij snackbar de Gildehof om een blikje drinken te kopen. Zo rond de klok van 18:50 kwamen ze aan op hun bestemming. In de voortuin vond er een gesprek plaats over wat er allemaal nog moest gebeuren voor de begrafenis van de vader van Marlon en zijn broer. De kinderen van het stel waren daar ook bij aanwezig, maar gingen later naar binnen. Toen Claudia wat drinken wilde gaan halen kwam de dader ineens de tuin in en begon daar met schieten.
Via getuigen vernam de recherche dat de dader waarschijnlijk een Antilliaanse man was, in donkere kleding, tussen de twintig en dertig jaar oud. Er bestond een vermoeden dat er nog een andere persoon bij betrokken was. Mogelijk stond deze medepleger op een afstandje, of was diegene de bestuurder van de vluchtwagen / scooter, want de dader rende omstreeks 19:00 via een pad achter de woning weg richting een aantal parkeerplaatsen.
De politie had de indruk dat de broers die fatale avond vanaf het huis van hun vader waren gevolgd door de dader/s. De familie leek overigens al langer in de gaten te zijn gehouden. Eerder die zaterdagmiddag, was een familielid rond 16:00 ook al gevolgd door twee mannen op een witte scooter. De bestuurder was toen een blanke man met een petje, en de passagier was vermoedelijk een Antilliaan met kort haar.
Andere getuigen stelden het onderzoeksteam op de hoogte van twee licht getinte (Antilliaanse) mannen die ongeveer een week voor de moord aan de achterkant van het leegstaande hoekhuis naast de woning van Claudia stonden. Zij zouden opvallend richting de woning van de vriendin van Marlon hebben staan kijken. Ze waren beiden donker gekleed en hadden een slank postuur. Een van de mannen was opvallend lang, zo'n 1.90m en had dreadlocks van circa 25 cm in een staart naar achter gebonden.
Het rechercheteam hield meerdere scenario's open. Wel achtte zij het zeer waarschijnlijk dat er sprake was van een conflict tussen één of beide broers, met de schutter. Waar dat mogelijke conflict over ging werd in het onderzoek niet duidelijk. Het kon over iets gaan uit het verleden, maar ook over iets dat zich recentelijk had afgespeeld. Een uit de hand gelopen ruzie over criminele praktijken behoorde ook tot de mogelijkheden, maar volgens Claudia was daar niks van waar. De politie tastte in het duister over waarom de dader zoveel kogels had afgevuurd.
Nog steeds onopgelost
Hoewel de politie haar uiterste best deed om de zaak op te lossen, en ook het tv programma 'Opsporing Verzocht' aandacht besteedde aan de moord, werd er nooit een verdachte gearresteerd voor het misdrijf. De politie is na al die jaren nog steeds dringend opzoek naar mensen die meer weten over de moord op Marlon. In een ultieme poging werd de zaak op de cold case kalender van de politie geplaatst. Misschien zou een gevangene iets weten? Tot nu toe had het geen resultaat.
Informatie en tips
De familie en nabestaanden van Marlon zijn nog iedere dag bezig met het verlies. De kinderen hebben het ook ontzettend moeilijk gehad, en nog steeds. Iedereen heeft intensieve therapie moeten volgen om het trauma een plek te kunnen geven. Deze mensen verdienen het om antwoorden te krijgen. Zij verdienen eindelijk rust.
Weet u meer over deze zaak? Bijvoorbeeld met met wie Marlon of zijn broer ruzie hadden? Heeft u een gerucht gehoord? Meld het dan. Ieder detail kan een puzzelstukje op de goede plek leggen.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.