under construction

De cold case vermissing van Neli van der Schouw - Renkum - 22-12-2011

Op 22 december 2011 ontving de politie 's avonds laat een telefoontje over de vermissing van een vrouw in het Gelderse plaatsje Renkum. De beller, haar schoonzoon, meldde dat Neeltje 'Neli' van der Schouw die avond zonder telefoon, portemonnee of sleutels het huis had verlaten en sindsdien spoorloos was. De familie was in grote paniek, mede door de ijzige kou buiten. Neli droeg waarschijnlijk geen geschikte kleding voor het winterse weer, terwijl de sneeuwvlokken bleven vallen, en was mogelijk in licht verwarde toestand.

Vanwege de gevaarlijke omstandigheden handelde de politie meteen. In de geschakelde bungalow aan de Kuypersweg troffen ze een briefje aan dat haastig was neergekrabbeld op de rand van een reclamefolder. Het leek op een afscheidsbericht: “Gerard, je zei dat ik kon opsodemieteren en je wist al zo vaak niet wat je met mij aan moest. Nou, ik ga. Het ga je goed.”

Over Neeltje van der Schouw
Neli van der Schouw was 68 jaar toen ze spoorloos verdween. Ze had drie dochters, acht kleinkinderen en woonde samen met haar man Gerard in een geschakelde bungalow in het dorp Renkum, dat ongeveer 8.500 inwoners telt. Het echtpaar was sterk betrokken bij de kerk en zette zich vol toewijding in voor het ‘Kerkje op de Heuvel’ in Heelsum, waar Neli elke zondag trouw naartoe ging. Samen met Gerard zong ze in het kerkkoor, en daarnaast was ze lid van een knutselgroepje genaamd Creatieve Vos.

Ondanks haar leeftijd van bijna zeventig was Neli nog altijd opvallend vitaal. Ze werkte als schoonmaakster bij oudere dames en verdiende van haar kinderen de bijnaam “race-eend” vanwege haar snelle tempo op de fiets.

Familie en vrienden beschreven Neli als een liefdevolle, zorgzame vrouw die liever op de achtergrond bleef, tenzij er iets moest gebeuren. Dan was zij juist degene die als eerste de handen uit de mouwen stak. Ze was dol op haar kinderen en kleinkinderen, en het idee dat ze haar familie vrijwillig in de steek zou laten, zeker op deze manier, paste totaal niet bij haar karakter.

(Politie) onderzoek

Het onderzoek naar de verdwijning van Neli begon toen haar echtgenoot Gerard zijn schoonzoon Ge belde om te zeggen dat Neli nergens te vinden was. Ge besloot meteen naar de woning aan de Kuypersweg te rijden, en Henny, de dochter van Neli, stapte ook snel in de auto. Eenmaal daar begonnen ze de omgeving af te zoeken en gingen ze langs bij familieleden om te vragen of Neli daar misschien naartoe was gegaan. De politie kwam eveneens direct in actie. Ze onderzochten verschillende scenario’s, spraken met de familie en probeerden te achterhalen waar Neli heen zou kunnen zijn gegaan en wat er precies gebeurd was.

Die dag waren Gerard en Neli samen kerststukken gaan maken met de knutselclub, om de kerk op te fleuren voor de kerstperiode. Toen ze 's avonds thuiskwamen, ontstond er een kleine woordenwisseling. Neli wilde de afwas doen, terwijl Gerard liever naar een sportprogramma wilde kijken. De geluiden van het afwassen zouden hem hebben geïrriteerd, waarna hij naar boven ging. Toen Neli na een uur nog steeds niet boven was, ging Gerard kijken waar ze bleef. Tot zijn schrik ontdekte hij dat de voordeur openstond en vond hij een krabbeltje op een reclamefolder. Kort daarna waarschuwde hij Ge. 

Ondanks veel moeite werd Neli die avond niet gevonden, wat betekende dat de zoektocht de volgende dag zou worden hervat. Volgens de politie was het afscheidsbriefje een teken dat er haast bij was geboden om Neeltje te vinden. 

Ter land ter zee en in de lucht

In de dagen na Neli’s verdwijning werd alles op alles gezet om haar terug te vinden. Vanuit de lokale voetbalclub werd een grote zoekactie georganiseerd, waaraan de familie actief deelnam. Ook veel mensen uit de kerkgemeenschap en andere dorpelingen sloten zich aan. Er werd een zoekgebied op een kaart omcirkeld, waarna zo’n tien groepen vrijwilligers dagelijks het gebied doorzochten. Meer dan honderd mensen namen deel aan de zoekacties, waarbij ze keken in bossen, langs waterkanten, langs het spoor, en in hutten en schuurtjes. Alles werd onderzocht in de hoop een spoor van Neli te vinden.

De politie, Rijkswaterstaat en boswachters doorzochten de omgeving tegelijkertijd met speurhonden, bootjes en duikers. Ook werd er vanuit de lucht gezocht met behulp van een politiehelikopter. 

Ondertussen kreeg de zaak veel media-aandacht. Kranten en televisieprogramma’s besteedden artikelen en uitzendingen aan de vermissing van Neli. In De Gelderlander deed de familie een oproep aan inwoners om in hun schuurtjes te kijken. Tijdens een emotionele uitzending van Omroep Gelderland richtten dochter Henny en schoonzoon Ge zich tot mogelijke tipgevers, maar ook rechtstreeks tot Neli: "Mam, je bent welkom thuis." 

De aandacht in de media leverde talloze tips op. Mensen meldden dat ze dachten Neli ergens te hebben gezien. Rechercheurs gingen al deze meldingen zorgvuldig na, in de hoop dat één ervan hen dichter bij de vermiste vrouw zou brengen.


Zat Neli op begraafplaats?
Een van de vele tips die de politie ontving, was die van een persoon die zei Neli zeker te hebben gezien op een bankje op de begraafplaats Van der Molenallee in Doorwerth. Volgens de tipgever zou ze daar wel veertig minuten hebben gezeten, maar tot verbazing van de politie had de melder haar in die tijd niet aangesproken. De recherche besloot de begraafplaats grondig af te zetten en met man en macht te zoeken naar Neli, op de plek die normaal gesproken zo rustig is. Bij deze zoekactie waren niet alleen de politie en rechercheurs aanwezig, maar ook de familie van Neli en andere vrijwilligers, die zich hadden aangesloten bij de zoektocht. Tegelijkertijd gingen andere vrijwilligers diezelfde dag op zoek op de Ginkelse Heide, de Westerbouwing in Oosterbeek, bij Parenco en in de Betuwe. Het was een zware dag, niet alleen voor de politie, maar ook voor de familie en andere vrijwilligers, waarvan sommigen letterlijk in wanhoop in elkaar zakten. Helaas bracht de tip, en de daaropvolgende zoekacties, niets op. Neli bleef onvindbaar.

Aanslaande honden 
Op 24 december 2011 werd er met speurhonden van Stichting Signi Zoekhonden, die als de beste van Europa worden beschouwd, naar Neli gezocht langs de rivier de Rijn en in de uiterwaarden. Het zoekteam doorzocht ook vijvers en de begraafplaats in Doorwerth, maar keerde meerdere keren terug naar specifieke plekken langs de Rijn, waar de honden een spoor hadden aangegeven. Ondanks de kou werd er met sonarapparatuur gewerkt en gingen duikers het water in om te zoeken naar een mogelijk stoffelijk overschot van Neli, of andere aanwijzingen. Het duikteam werd hierbij ondersteund door Krobo Maritime en Technodiving, maar helaas bleek de zoektocht zonder resultaat. 

Onderzoek gesloten - Cold case
Hoewel de politie, familie, vrijwilligers en andere organisaties alles uit de kast hadden gehaald om Neli veilig thuis te brengen werd het actieve onderzoek naar de vermissing in 2013 gesloten. Er waren simpelweg geen aanknopingspunten meer en een nieuw onderzoek werd geheel afhankelijk van nieuwe tips en informatie. De zaak werd vanaf dat moment gezien als een cold case. 

Interessante tip
Ondanks de stilte in het dossier kreeg de politie in december 2017 een interessante tip binnen welke zelfs kon leiden tot een doorbraak. De tipgever wees de politie op een tv uitzending van het programma Wakker, waarin op beelden een vrouw in de achtergrond was te zien die ongelofelijk veel op Neli leek. Deze tip werd erg serieus genomen, want na het bekijken van een schermafdruk uit het programma was de politie er zelf ook van overtuigd: dit moet haar zijn! Het tegendeel bleek echter snel waar, toen duidelijk werd dat de dame in kwestie iemand anders was. 

Hernieuwde aandacht en opnieuw een tip
Hoewel de familie van Neli nooit stopte met zoeken naar antwoorden werd het voor de buitenwereld opnieuw jarenlang stil in de zaak. De vermissing kwam eind 2021 pas weer onder grote belangstelling te staan toen DPG Media een driedelige podcast uitbracht over Neeltje van der Schouw. Hierin
 werd uitgebreid gesproken met familieleden van Neli, evenals met vrienden en leden van de kerkgemeenschap. Het schetste een warm en persoonlijk beeld van Neli als zorgzame moeder en oma, terwijl tegelijkertijd het grote verdriet van de familie werd benadrukt, die nog altijd in onzekerheid verkeerde over haar verdwijning. In het eerste deel van de serie, getiteld "De mysterieuze verdwijning van oma Neli", werd een tip besproken die de familie had ontvangen van een anonieme melder. Deze tipgever had gewezen op een vrouw uit het Friese dorp Kollum, die opvallend veel leek op de vermiste Neeltje.

De familie had in de jaren na haar verdwijning al vele waarnemingen nagegaan, door heel Nederland gereisd, en besloot nu ook Kollum te bezoeken. Schoonzoon Ge sprak daar met de vrouw die in de tip genoemd werd, maar moest helaas vaststellen dat het opnieuw een andere persoon was. De vrouw bleek al dertig jaar in het dorp te wonen, wat de zoektocht opnieuw geen antwoorden bracht.


Tips en Informatie
De jaren vliegen voorbij, maar Neli blijft tot op de dag van vandaag vermist. Door het gebrek aan concrete aanknopingspunten is de politie nog steeds niet in staat een scenario aan te wijzen dat het meest waarschijnlijk is. Ze houdt rekening met alle vier: zelfmoord, een ongeluk, een zelfgekozen verdwijning of een misdrijf. Voor de familie van Neli staat echter vast dat zij haar kinderen en kleinkinderen nooit zou achterlaten, wat een zelfgekozen verdwijning voor hen onwaarschijnlijk maakt. Wat er ook gebeurd is, de achterblijvers leven al jaren in onzekerheid en verdienen antwoorden.

Daarom hoopt Stichting Coldcasezaken dat er mensen zijn die iets weten over de verdwijning van Neeltje van der Schouw. Heeft u iets gezien of gehoord, of weet u wat er met Neli is gebeurd? Laat het ons dan nu weten via onderstaand contactformulier, dan zorgen wij dat het door u ingestuurde bericht op de juiste plek terecht komt. U kunt eventueel geheel anoniem reageren, twijfel dus niet en kom nu in contact.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. Gelderlander, Panorama, Ed, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.