De cold case van een Onbekende man - Nijkerk - 14-04-1999
14 april 1999 leek een normale dag te zijn voor de dienstdoende sluiswachter van de Arkersluis in Nijkerk, die iets na 18:00 uur de sluizen opende om het zoveelste schip door te laten. Toen de betreffende schipper zijn vaartuig door de sluispoorten loodste hoorde hij plotseling een harde klap tegen zijn scheepswand, waarna hij de schroef uitzette om te zien wat er aan de hand was. Tot grote schrik van de schipper en de sluiswachter kwam er een lichaam bovendrijven.
Kort na de ontdekking kwam de gewaarschuwde brandweer ter plaatse om het stoffelijk overschot naar de kant te halen. Eenmaal op het droge werd meteen duidelijk dat het ging om een mannelijk slachtoffer van een misdrijf. Het lichaam was verminkt en had ijzeren kettingen met een hangslot om de nek en middel. Een dag later viste een genie-duiker nog zo'n ketting op, samen met een metalen verzwaring.
Een patholoog-anatoom stelde na onderzoek op het lichaam vast dat het al weken in het water moest hebben gelegen. Een specifieke doodsoorzaak was niet meer vast te stellen, maar het was dus duidelijk dat de man met geweld om het leven was gebracht. De politie hield er rekening mee dat hij op een andere plek was vermoord en dat het lichaam (elders) in het water was achtergelaten, en vervolgens met de stroming mee naar de sluizen was gevoerd.
Omdat het slachtoffer geen identiteitspapieren bij zich droeg moest de politie er op een andere manier achter zien te komen wie de man was. In een oproep werd het volgende signalement van het slachtoffer vrijgegeven: Het ging om een vermoedelijk Chinese man tussen 25-48 jaar oud, van 1.74m lang, met zwart haar, schoenmaat 39-40 en een goed verzorgd gebit. Het slachtoffer had een opvallend grote tatoeage op zijn rug van een meerkleurige draak (30x30cm). Hij was gekleed in een blauwgrijze trui van het merk Nino Cerruti, een zwart T-shirt van het merk Eminence (L) en een bruinbeige broek van Matinique. Zijn onderbroek was net als zijn trui van het italiaanse merk Nino Cerruti.
In de hoop op meer aanknopingspunten deed de politie in mei 1999 een uitgebreide oproep in het tv programma Opsporing Verzocht, dat destijds werd gepresenteerd door Nelleke van der Krogt en Dirk Kuin. In de uitzending werd uitgebreid aandacht besteed aan het signalement van de man, waarbij er -voor eventuele Chinese kennissen van het slachtoffer- werd ondertiteld in het Chinees. Er was ook een Chinese tolk aanwezig die de redactie kon bij staan in gesprekken met mensen van Chinese afkomst. De aandacht zorgde bij elkaar voor dertig tips die de politie zorgvuldig naliep. Er bleek echter geen relevante informatie bij te zitten, waardoor het onderzoek naar de moord in juli 1999 vastliep.
Heropening onderzoek
In het jaar 2000 werd het onderzoek naar de mysterieuze moord heropend. De politie had mogelijke nieuwe aanknopingspunten gevonden tijdens haar onderzoek naar een andere zaak in Nijkerk. Er werden zes rechercheurs ingezet om zich opnieuw te storten op het dossier. Wat de eventuele aanknopingspunten waren werd niet bekendgemaakt door de politie. Wel lieten de rechercheurs los dat ze -zonder daarvoor een reden te noemen- een sterk vermoeden hadden dat de dader uit de omgeving van Nijkerk kwam. Het nieuwe onderzoek werd uiteindelijk zonder resultaat gestaakt.
Coldcasekalender
In een poging de zaak alsnog op te lossen plaatste de politie deze in 2018 op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd van 2017 tot en met 2020 uitgebracht in gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe informatie. De publicatie en aandacht in de media leidde echter in deze zaak niet tot relevante nieuwe informatie.
Tips en Informatie
De moord op de vermoedelijk Chinese man is nog steeds onopgelost, en de identiteit van het slachtoffer is na al die jaren ook nog altijd onbekend. De politie hoopt dat er mensen zijn die kunnen helpen bij het identificeren van de man, of weten wat er met hem is gebeurd.
Heeft u een idee wie hij was? Denkt u de diverse tekens in de tatoeage te herkennen, of weet u wie er verantwoordelijk is voor het misdrijf? Laat het ons dan alstublieft nu weten. U kunt anoniem reageren via onderstaand tipformulier. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Ieder detail kan belangrijk zijn. Twijfel dus niet, en kom in contact.
Help mee en deel deze zaak met uw volgers
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.