De cold case van Onbekende Man - Oud-Zuilen - 20-12-2015
Op zondagmiddag 20 december 2015 deed een voorbijganger een schokkende ontdekking toen diegene een menselijk lichaam zag drijven in de Utrechtse Vecht, in Oud-Zuilen. Het dreef ter hoogte van de Dorpsstraat, in de buurt van de kerk.
De landelijke eenheid van de politie voer na het krijgen van de melding met een boot naar het lichaam om deze uit het water te halen, om het vervolgens naar een mortuarium te vervoeren voor onderzoek. Het was meteen duidelijk dat het stoffelijk overschot van de onbekende man al geruime tijd in het water had gelegen, waardoor het vaststellen van een doodsoorzaak en het tijdstip van overlijden vermoedelijk lastig zou gaan worden. De politie hoopte de identiteit van het slachtoffer zo snel mogelijk te achterhalen en hield rekening met verschillende scenario's.
Politieonderzoek
De plek waar het onbekende slachtoffer was aangetroffen werd door forensische en tactische rechercheurs onderzocht op eventuele sporen en aanwijzingen. Er werd zo ver bekend niets aangetroffen dat van belang kon zijn voor het onderzoek of dat kon helpen bij het vinden van de identiteit van de man. De doodsoorzaak en het tijdstip van overlijden bleken zoals gevreesd niet meer te kunnen worden vastgesteld. Daarvoor had het slachtoffer te lang in het water gelegen.
In de hoop achter zijn identiteit te komen struinde de politie de registers voor vermiste personen af, ook die in het buitenland, maar dat leverde niets op. Een zoektocht in de DNA-databank gaf evenmin resultaat. Om toch aanwijzingen te krijgen bracht men daarna de tamelijk schokkende foto's van het dode lichaam in de media, in de verwachting dat iemand de man misschien zou herkennen. Er kwamen tien magere tips binnen, maar niemand herkende de man. Diverse tipgevers spraken hun vermoeden uit dat de man mogelijk van Chinese afkomst zou zijn. Daarmee was ook alles gezegd.
De Schotse University van Dundee werd erbij gehaald. Deze universiteit stond bekend om het nauwkeurig reconstrueren van gezichten van mensen aan de hand van de schedel. Met de hulp van de Schotten kreeg het slachtoffer ineens een levensecht gezicht (zie foto boven aan). Na het bemachtigen van deze foto werd getracht aanwijzingen te krijgen via de media. Tv programma Opsporing Verzocht besteedde o.a. aandacht aan de zaak, en toonde de foto aan de kijkers thuis. De politie deed in die aflevering een oproep aan mensen om contact op te nemen als zij de man dachten te herkennen. De gouden tip bleef echter uit.
Het uitblijven van goede tips zorgde bij de politie voor het vermoeden dat de man illegaal in Nederland verbleef, en dat mensen om die reden niets over hem durfden te zeggen.
Wat weten ze wel?
Het slachtoffer was tussen de 20 en 30 jaar oud, 1,75 meter lang en had zwart haar en bruine ogen. Hij had een slank tot normaal postuur en zou ongeveer 75 kilo hebben gewogen. De man had geen lichaamsversieringen in de vorm van tatoeages. Hij had een Aziatisch uiterlijk en een opvallend gebit vanwege zijn dubbele hoektanden. Boven zijn normale hoektand zat een extra tand aan weerzijden.
Tips en Informatie
Er zijn inmiddels jaren voorbij, en de dode man die al drijvend in de Vecht werd aangetroffen is nog altijd ongeïdentificeerd. Hij werd op een begraafplaats in Leusden in een naamloos graf begraven. Omdat wij net als de politie hopen dat er mensen zijn die hem herkennen, vragen wij u om onderstaand contactformulier in te vullen als de man u bekend voor komt. Als we de man zijn naam terug kunnen geven zou dat geweldig zijn, en kan ook zijn familie worden ingelicht.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze pagina. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.