De cold case van Onke de Boer - Leeuwarden - 24-06-2013

Op maandagavond 24 juni 2013 kwam er een verontrustende melding binnen bij de politie Leeuwarden. Een man in de dak- en thuislozenopvang De Terp zou geen hartslag meer hebben. Zorg van hulpdiensten mocht niet meer baten. 

Het bleek te gaan om de 58-jarige Onke de Boer. Hij was een bewoner van de opvang. Omdat de politie de omstandigheden rond de plek waar het slachtoffer was aangetroffen verdacht vond, liet zij sectie op het lichaam doen. De autopsie bevestigde dat de man door geweld om het leven was gekomen. Om strategische redenen werd niet openbaargemaakt hoe het slachtoffer om het leven was gekomen. Het ging in elk geval om een misdrijf.

Over Onke de Boer
Onke was een bebaarde man die geen vaste woon of verblijfplaats had. Hij woonde al drie jaar in de thuislozenopvang De Terp aan de Goudenregenstraat in Leeuwarden. Onke sleet zijn dagen veelal in het bushokje naast de opvang en had vaak een petje op zijn hoofd. Hij besteedde ook veel tijd met één van zijn zoons, die eveneens thuisloos was. 

 

Politieonderzoek
Nadat duidelijk was geworden dat het om een misdrijf ging werd er meteen een grootschalig onderzoek gestart, waarbij er twintig politiemensen op de zaak werden gezet. Agenten hielden zich allereerst bezig met het verhoren van bewoners van de thuislozen-opvang. Daarnaast verspreidde de recherche in de omgeving flyers met een getuigenoproep. Mensen die iets verdachts hadden gezien of gehoord dienden zich te melden.

Tijdens het onderzoek werden er diverse kamers van bewoners van De Terp door de politie doorzocht in de hoop aanwijzingen te vinden voor de moord op Onke. 

Arrestaties
Op 4 juli 2013 werden er twee verdachten aangehouden. Het betroffen 46-jarige mannen die ook in de instelling woonden. Zij werden verdacht van betrokkenheid bij het misdrijf. De politie liet het duo echter al snel weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. 

Drie weken na de moord op Onke werd er een derde verdachte in de zaak gearresteerd. Dit keer ging het om een 49-jarige man die net als de twee eerdere verdachten ook in de zorginstelling woonde. Hoewel ook hij ervan verdacht werd betrokken te zijn bij de moord, werd hij binnen korte tijd vrijgelaten. 

Een week later, op 23 juli arresteerde de politie een vierde verdachte. Het was een 63-jarige man uit Leeuwarden die ook in de thuislozenopvang De Terp woonde. Net als de eerdere drie verdachten werd de Leeuwardenaar ervan verdacht betrokken te zijn bij de moord op de 58-jarige De Boer. Ook deze verdachte werd echter op vrije voeten gesteld nadat er moest worden vastgesteld dat er te weinig bewijs was voor zijn betrokkenheid.

Onderzoek gesloten
Het Openbaar Ministerie liet op 14 januari 2014 weten het onderzoek naar de moord op Onke de Boer te hebben gesloten. Het OM meldde dat er te weinig bewijs was om iemand van de moord te kunnen beschuldigen, en dat de eerdere vier verdachten niet meer als verdachten werden gezien.

Informatie en tips
De moord op Onke de Boer is tot op heden niet opgelost. De moordenaar van de thuisloze vijftiger loopt dus nog altijd vrij rond.
Zijn nabestaanden hopen nog altijd op antwoorden en gerechtigheid. Er moet iemand zijn die meer weet over het misdrijf. 
Weet u meer over deze zaak? Zelfs een klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Laat het alstublieft nu weten.
Belangrijk: U bent niet strafbaar als u na jaren pas met informatie komt. Twijfel dus niet en kom in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.