De cold case van Peter van Dongen - Helvoirt - 20-05-2022

Op vrijdag 20 mei 2022 trof een wandelaar op een bospad in Helvoirt, een klein dorpje in Brabant (gemeente Vucht), een roerloze man aan op de grond naast een auto. Op het eerste gezicht leek het erop dat hij onwel was geworden, echter werd het al snel duidelijk dat de man in plaats daarvan was neergeschoten. Hij had een schotwond in zijn hoofd. Het slachtoffer bleek de 68-jarige Peter van Dongen uit Breda.

Met spoed werd de man naar het ziekenhuis gebracht in de hoop dat zijn leven kon worden gered. Zijn verwondingen waren echter dermate ernstig dat Peter een week later alsnog overleed. De politie startte een groot onderzoek naar de moord op de Bredanaar, over wiens persoon overigens weinig bekend is. 

In de weken en maanden na het misdrijf zocht de politie naar sporen en aanwijzingen die konden leiden tot het vinden van de dader(s). Ook werd er gehoopt op tips van mensen die meer wisten over de moord die veel weg had van een pure liquidatie. Een anonieme briefschrijver trok o.a. veel aandacht van het rechercheteam. De tipper leek belangrijke details te kennen over de zaak. Ondanks verwoede pogingen contact te krijgen met deze briefschrijver lukte het de politie niet om diegene te traceren. 

Arrestaties en vrijlatingen
Op 6 september 2022 kwam een arrestatieteam al vroeg in de ochtend in actie om drie verdachten te arresteren. Een 37-jarige man uit Waspik en twee mannen uit Waalwijk van 20 en 24 jaar oud werden die dag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peter van Dongen. De drie waren in het vizier van de recherche gekomen nadat zij op camerabeelden bleken te zijn vastgelegd. Op die beelden was te zien dat de verdachten op de plaats delict aanwezig waren geweest zonder enige hulp in te schakelen. Ook werd door videobeelden duidelijk dat de verdachten achter de auto van het slachtoffer waren aangereden. In navolging van de arrestaties deed de politie huiszoekingen in Waalwijk, Waspik en Tilburg en onderzocht ook een loods. Wat en of er iets werd gevonden bleef onbekend. 

De 37-jarige man uit Waspik kwam al gauw weer op vrije voeten, terwijl de twee uit Waalwijk nog vast bleven zitten. Zij kwamen echter op 9 december ook vrij nadat het Openbaar Ministerie de rechter om hun vrijlating vroeg. Dit werd gedaan om de verdachten 'perspectief' te geven. De rechtbank ging mee in het verzoek. Wel werd er benadrukt dat de mannen verdachten zouden blijven in de zaak. De twee werden verboden af te reizen naar het buitenland.

Langdurig onderzoek
Het onderzoek werd eind november 2022 opgeschaald toen de politie samen met experts van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen in het afwaterings-kanaal aan de Valkenvoortweg in Waalwijk de zoektocht opende naar sporen en spullen die met het misdrijf te maken konden hebben. De politie deed ook een oproep aan mensen die meer over de zaak wisten om zich te melden en liet blijken onverminderd door te gaan met het zoeken naar antwoorden over de brute moord.

Opnieuw arrestatie
Er ging bijna een jaar voorbij zonder noemenswaardige bewegingen in de zaak tot er eind september 2023 opeens opnieuw een aanhouding werd verricht. De politie pakte daarbij groots uit en verscheen o.a. met arrestatieteam en twee politiehelikopters ter plaatse bij een woning aan de Hoge Schijf in Drunen. Een 18-jarige jongen werd opgepakt waarna zijn woning door de politie werd doorzocht, en waarbij er spullen in beslag werden genomen. De verdachte werd meegenomen voor verhoor. 

Kort na de arrestatie, diezelfde dag nog, zocht de politie op en bij het water van de Roeivijver in Drunen en in het nabijgelegen afwateringskanaal dat langs de Hoge Schijf stroomt. Een paar dagen later stapten agenten en forensisch specialisten opnieuw in een boot om in en rondom het kanaal bij de Margriet te Helvoirt te zoeken naar sporen. Deze locatie lag vlakbij de plek waar Peter van Dongen werd aangetroffen. In de zoektocht werd o.a. gebruikgemaakt van een metaaldetector en magneten waarmee werd gedregd. Ook zochten agenten met prikstokken in de buurt van de toenmalige plaats delict. De politie wilde niets vertellen over hun uitgebreide zoekactie. Vermoedelijk zocht men naar sporen en het moordwapen, dat nog altijd spoorloos is.

Hoewel er op 23 oktober nog werd gemeld dat de verdachte, die overigens ten tijde van de moord op Peter van Dongen minderjarig was, nog twee weken langer vast zou blijven zitten werd er na die periode niets meer geschreven over hoe het verder zou gaan. Na de verlenging van zijn gevangenschap zijn er geen ontwikkelingen meer gemeld, waardoor het op dit moment onduidelijk is of hij vastzit of inmiddels op vrije voeten is gekomen.

Motief
Er moet worden geconcludeerd dat de moord op Peter van Dongen nog steeds niet is opgelost, ondanks de arrestatie van vier verdachten. Ook het motief voor het misdrijf is tot op heden niet duidelijk geworden. Mogelijk had het iets te maken met het feit dat de plaats delict zich bevond op een homo-ontmoetingsplaats. Echter zal de politie waarschijnlijk alle scenario's openhouden.

Contact
De nabestaanden van Peter zullen maar al te graag willen dat de zaak alsnog wordt opgelost. Volgens de politie moeten er mensen zijn die meer weten over de moord. Bent u daar één van? Als u meer weet, ook al zijn het zelfs maar luttele details of geruchten, twijfel dan niet en laat het ons nu weten via het contactformulier onderaan deze pagina. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plek terecht komt bij de politie. Als u wilt kunt u gebruik maken van anonimiteit, vult u dan de contactvelden niet in. Wees a.u.b. zo duidelijk mogelijk in uw bericht, dan zorgen wij voor de rest. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.