De cold case van Peternella Hanegraaff - Den Haag - 17-03-1996

17 maart 1996 ging een bezorgde bewoner van de Ahornstraat in Den Haag bij haar buurvrouw Peternella Hanegraaff langs. Hij had al dagen niks van haar gehoord, en dat was niks voor de praatgrage Peternella. Hij kreeg de schrik van zijn leven toen hij de 75 jarige vrouw levenloos op de grond in haar woning zag liggen. De politie bevestigde even later dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen, en dat ze een aantal dagen dood op de grond heeft gelegen. Ze bleek door de dader te zijn gewurgd en gestoken met een aardappelschilmesje uit haar eigen keukenlade. Er was waarschijnlijk uit blinde woede gehandeld, bleek uit sporenonderzoek.

Wie was Peternella Hanegraaff?
Mevrouw Hanegraaff 'Nel' stond bekend als een zeer praatgraag type. Ze woonde met veel plezier in haar portiekwoning op de eerste verdieping. Ze had een goede relatie met de andere bewoners. Peternella had zelf geen tuin, maar zorgde graag voor het kleine tuintje voor het portiek. Het was ook een nieuwsgierige vrouw, en ze hield de straat goed in de gaten. Als ze iets zag wat haar niet beviel, zei ze dat gewoon tegen diegene. Het ging dan om bijvoorbeeld een misplaatste fiets, of een propje papier die iemand op straat gooide. Het ging nooit echt om serieuze problemen. 

Mevrouw Hanegraaff had geen kinderen en was een aantal jaren voor haar dood gescheiden van haar man. Ze was zeer gelovig, en praatte graag over de Bijbel. Hoewel het een dame was die dus graag een praatje maakte, leidde ze een relatief teruggetrokken bestaan. Voor een gezellige dansavond ging ze wél graag de deur uit. Ook bezocht ze regelmatig haar broers en zussen.

Omdat Peternella langzamerhand steeds slechthorender werd, ging het volume van haar televisie met de week meer en meer omhoog. Het zorgde voor geluidsoverlast en de bewoners van het portiek hebben zelfs een keer een briefje bij haar in de bus gedaan met de vraag of het geluid iets zachter mocht. Daar gaf de 75-jarige wel 'gehoor' aan, maar na een aantal dagen ging het volume dan toch door automatisme weer stukje bij beetje omhoog.

Vanwege de moord op Peternella, hoorden de buurtbewoners dagenlang geen tv-geluid uit haar woning komen. Dat viel zo op, dat de ongeruste buren uiteindelijk besloten te gaan kijken of het wel goed met haar ging. Toen bleek dus dat er iets vreselijks was gebeurd.

Het onderzoek
De politie onderzocht de woning van Peternella en kon vaststellen dat er geen braaksporen waren. Ze had de dader zeer waar-schijnlijk zelf binnengelaten. Het viel de politie verder op dat de woning erg netjes was. Er stond een glaasje Amaretto op tafel, en in de keuken stond een leeg kopje op het aanrecht. Mogelijk had daar ook likeur of koffie in gezeten. Hierdoor leek het erop alsof de 75-jarige vrouw iemand op bezoek had gehad. Dat scenario leek te kloppen toen de politie ook nog een muntje vond op de grond in het toilet. Het ging om een Duitse Mark. Dat was vreemd, omdat mevrouw Hanegraaff zelf geen Duits geld had.
Mogelijk was het uit de broekzak van de dader gevallen toen hij naar de wc was geweest. Wat ook opviel was de rode zakdoek onder de voet van het slachtoffer. De recherche vroeg zich af of deze van haar was geweest, of van de moordenaar.

De politie concludeerde dat het niet om een roofmoord ging. Peternella stond niet bekend als een vermogende dame, en er was ook geen geld gestolen. In haar testament had ze al haar bezittingen aan liefdadigheid nagelaten, dus daar lag ook geen motief.

Wel miste er een gouden parelhanger en een gouden tientje. Ook kwam de recherche er achter dat Peternella tien dagen voordat ze dood werd gevonden zeven flessen Amaretto had gekocht. In de woning vonden de agenten slechts drie van de flessen terug. Had ze de andere 4 flessen aan iemand weggegeven of had de dader deze meegenomen? Niemand wist het.

De moordenaar had volgens de politie veel geweld gebruikt bij het misdrijf. Dat in gedachten hebbende hoopte het rechercheteam dat de dader voorafgaand aan de moord wellicht met iemand had gesproken over zijn woede of ergernis, of dat hij daarna met iemand sprak over zijn frustraties jegens mevrouw Hanegraaff. In dat geval zou een getuige het onderzoek kunnen helpen door met deze informatie naar voren te komen. 

Links: De rode zakdoek onder de voet van mevrouw Hanegraaff -- Rechts: Het kopje Amaretto op tafel in de woonkamer

Tips en aanwijzingen
Ondanks grootschalig onderzoek en meerdere uitzendingen op tv van het programma Opsporing Verzocht, werd deze ernstige zaak tot op heden niet opgelost. De recherche en vooral ook de nabestaanden van mevrouw Hanegraaff hopen nog steeds dat er iemand is die meer weet over de moord. Bent u dat? Neemt u dan alstublieft contact op. Zelfs een klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.