De cold case van Piet Mergelsberg - Roermond - 22-07-2003

De 75-jarige Piet Mergelsberg stond op 22 juli 2003 bij het graf van zijn overleden vrouw te bidden, toen hij ineens met een hard voorwerp op zijn hoofd werd geslagen. Nadat de dader het hoofd van Piet vier keer had geraakt is hij er vandoor gegaan met de portemonnee van het slachtoffer. Piet Mergelsberg overleed drie dagen na de laffe overval aan zijn verwondingen in het UMC in Maastricht. De moord kwam bekend te staan als 'de kerkhofmoord'.

Wie was Piet Mergelenberg?
Piet werd geboren en getogen in Roermond. Na de tweede wereldoorlog trouwde hij met zijn Tiny. Het echtpaar was stapelgek op elkaar en ze waren onafscheidelijk. De twee kregen drie kinderen, één zoon en twee dochters.  Annie, zijn dochter omschreef haar ouders als echte gezelligheidsmensen. In het tv programma Opsporing Verzocht, dat het misdrijf in hun uitzending behandelde, zei ze dat ze altijd bij haar vader terecht kon. Piet had vele jaren keihard gewerkt in de bouw, en zelfs een tijd in de mijnen. Het was zwaar lichamelijk werk geweest. Dochter Annie omschreef haar vader verder als een ontzettend lieve man, die het heel zwaar heeft gehad nadat zijn vrouw Tiny was overleden.

Piet had door haar dood zó veel verdriet dat hij meestal twee keer, maar soms ook wel drie maal per dag naar het graf van Tiny ging. Als hij daar een etmaal niet was geweest vond Piet dat zijn dag niet compleet was geweest.

In 2003 verhuisde Piet naar zijn oude buurt. Daardoor kwam hij dicht bij zijn dochter en schoonzoon te wonen en at hij daar bijna iedere avond gezellig mee. Hij begon weer helemaal op te leven na de verhuizing en kon eindelijk weer lachen. Soms danste hij ineens in de woonkamer, herinnerde zijn dochter. Piet bracht ook vaak een bezoekje aan ‘het bankje’. Daar reed hij dan met de snorfiets naar toe, die hij overigens nog van zijn vrouw had gekregen. Hij ontmoette daar vaak een aantal andere mannen op leeftijd, en kletste dan gezellig over van alles en nog wat. Meestal ging hij daarna naar het kerkhof om te bidden bij het graf van zijn vrouw.

Politieonderzoek
De technische recherche vond een aantal bloedsporen op de plaats delict. Vlak voor het graf van Tiny werd een bloedvlek van tien bij tien centimeter gevonden, en ook op diverse grafstenen zaten bloedspetters. De begroeiing rond het graf leek te zijn vertrapt.

Omdat Piet pas een aantal dagen na de overval overleed, kon hij de politie een beschrijving geven van de dader. Ook wist hij zich nog te herinneren dat hij iemand had zien zitten op een bankje op zo’n honderd meter afstand van het graf van zijn vrouw. Het zou een belangrijke getuige kunnen zijn geweest en de politie hoopte de identiteit dan ook te achterhalen. Dat lukte echter niet.

Arrestatie
Er werd destijds een verdachte aangehouden, ene M.O. Het betrof een man van 54 jaar oud zonder vaste woon of verblijf-plaats. Hoewel het Openbaar Ministerie 9 jaar cel eiste, besliste de rechtbank in 2004 dat er onvoldoende bewijs was om de verdachte te veroordelen. Inmiddels is de man overleden.

Nieuwe getuigenoproep
In 2019 kwam de politie met een nieuwe getuigenoproep, in o.a. het tv programma Opsporing Verzocht. Daarbij werd vermeld dat de begraafplaats in die tijd ook veel werd bezocht door mensen van buiten Roermond, en dat er signalen binnen waren gekomen dat er zich soms zaken afspeelden die het daglicht niet konden verdragen. Wat voor zaken dat precies waren wist de politie niet, en vroeg daarom het publiek om hulp. 

Omdat het een mooie dag was op die bewuste dag, vermoedde de politie dat er relatief veel mensen door het kerkhof zijn gelopen.
Soms bezochten mensen de plek ook omdat het er gewoon erg rustgevend was, waar je de gedachten even op nul kon zetten.
Ook deze mensen wilde de politie graag spreken. 

Informatie en tips
Bent u ten tijde van de moord op de begraafplaats geweest, en kunt u zich nog iets daarvan herinneren? Neemt u dan alstublieft contact op. Ook als u weet wat voor duistere zaken zich afspeelden op het kerkhof. Laat het a.u.b. weten als u ook maar iets weet, zodat de laffe moordenaar van Piet alsnog kan worden berecht. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.