De cold case vermissing van Rebecca Groenendijk - Zwijndrecht - 01-02-2014

Rebecca Groenendijk verdween op 1 februari 2014 spoorloos vanuit haar woning aan de Lindeweg in Heerjansdam, een dorpje in de gemeente Zwijndrecht. Haar partner Johan was die ochtend zoals gewoonlijk naar zijn werk gegaan, maar kreeg daar al snel een vreemd voorgevoel, dat zo sterk aanwezig was dat hij besloot om eerder naar huis te gaan. De 33-jarige Rebecca zat in een periode waarin ze nogal verward leek te zijn, en vermoedelijk last had van een burn-out. Toen Johan thuis kwam bleek zijn gevoel het bij het rechte eind te hebben gehad. Zijn echtgenote was namelijk nergens te bekennen. Hij zocht overal maar had geen idee waar Rebecca was. Toen familieleden daar ook geen antwoord op bleken te hebben schakelde Johan de politie in en deed hij aangifte van vermissing.

En in tegenstelling tot de gewoonte kwam de politie meteen in actie. Er werd een grote zoekactie op touw gezet waarbij ook vrienden en familie van Rebecca massaal kwamen helpen. De hele omgeving werd daarbij uitgekamd en de politie zette o.a. een helicopter in om de Heerjansdamse terug te vinden. Het mocht echter niet baten. Rebecca leek van de aardbodem te zijn verdwenen.

Over Rebecca Groenendijk
Rebecca werd op 12 mei 1980 in Zwijndrecht geboren als dochter van Henk Groenendijk en Anneke van Andel. Ze groeide met hen en haar twee zussen op in een woonwagenkamp in Heerjansdam, een dorpje dat ten noorden ligt van rivier De Oude Maas. ''Becky'' had als kind een moeilijke jeugd. Haar oudere zus overleed op driejarige leeftijd, en Rebecca zelf werd op jonge leeftijd slachtoffer van seksueel misbruik. Als gevolg van deze traumatische gebeurtenis kreeg ze last van psychische problemen die haar nooit hebben losgelaten. Na de scheiding van haar ouders ontmoette haar moeder een nieuwe man met wie zij in het huwelijksbootje stapte. Rebecca bouwde een sterke band op met haar stiefvader Jan, die ze overigens gewoon papa noemde, en kreeg er dankzij het huwelijk ook twee stiefzusjes en een stiefbroer bij. 

Het leven van Rebecca had al vroeg in het teken gestaan van dieren. Ze was altijd al dol geweest op alle soorten, maar was vooral gek op paarden. Zo ging ze in haar vrije tijd vaak naar de manege, waar ze al snel bekend kwam te staan als iemand die ieder paard aan kon. Rebecca was een geboren paardentrainster en ging geen probleem uit de weg. Nadat ze met Johan trouwde en met hem ging samenwonen in een boerderij in Heerjansdam liet ze een paardenbak op hun terrein aanleggen om les te kunnen geven aan mensen die graag wilden leren paardrijden. Ze zette zich ook in voor kinderen met beperking, die ze met het geduld van een engel de kunst van het rijden aanleerde.

Volgens haar familie was Rebecca iemand die altijd klaar stond om iedereen te helpen, en voor wie niets te gek was. Ze was altijd wel ergens mee bezig en kon maar moeilijk stilzitten. Naast van paarden was ze ook wild van motoren, en wist ze haar eigen motor zonder moeite te repareren als er iets aan aan mankeerde. Ze was niet alleen technisch maar wist ook hoe je bijvoorbeeld een paddock in elkaar moest zetten. Rebecca was in dat opzicht van alle markten thuis. Haar moeder omschrijft haar als iemand die ontzettend lief was, maar tegelijkertijd ook heel direct kon zijn. ,,Ze zei altijd meteen waar het op stond''. Rebecca volgde de studie Waterschap Dijkwacht aan de tuinbouwschool en was op het moment van haar vermissing werkzaam als onderhoudsspecialist bij Thermen Barendrecht. 

Tekst gaat door onder de foto

Politieonderzoek
De vermissing van Rebecca werd zoals eerder vermeld meteen door de politie opgepakt. Agenten doorzochten o.a. de woning van het echtpaar en regelde direct een politiehelikopter om vanuit de lucht mee te helpen zoeken. Er werd gesproken met familie, kennissen, echtgenoot Johan en buurtbewoners in de hoop op enige aanknopingspunten. Johan liet weten dat zijn vrouw vermoedelijk verward van huis was weg gegaan. Familieleden spraken over de burn-out die ze naar alle waarschijnlijkheid had. De politie probeerde met alle verklaringen de touwtjes aan elkaar vast te knopen om een beeld te schetsen van Rebecca Groenendijk.

In de dagen na de vermissing zocht de politie verder, waarbij opnieuw gebruik werd gemaakt van een helicopter. Staatsbosbeheer zocht samen met vrijwilligers de bossen en dijken af, terwijl het KNRM de rietkagen met een boot afzocht langs De Oude Maas. De politie berichtte over de zaak in de media waarbij getuigenoproepen werden geplaatst, in de hoop dat iemand Rebecca had gezien. Dit resulteerde in o.a. diverse tips waarin mensen de vrouw gezien zeiden te hebben. Na controle, waarbij ook bewakingscamerabeelden werden bekeken, bleek dat echter in geen enkel geval zo te zijn geweest.

De zoektocht van de politie, speurhonden, vrijwilligers, Staatsbosbeheer en het KNRM leverde helaas niets bruikbaars op. Het onderzoek kwam daardoor uiteindelijk vast te staan. Hoewel er nog diverse malen door de politie werd gezocht, waar onder voor een tweede maal in de woning aan de Lindeweg, werd het raadsel niet opgelost. Alles bij elkaar opgeteld achtte de politie de kans het meest waarschijnlijk dat Rebecca -ondanks dat er geen lichaam was gevonden- haarzelf van het leven had beroofd. Ze had immers haar ID-kaart en mobiele telefoon thuisgelaten, geen schone kleding meegenomen, haar sleutels laten liggen en de auto aan huis laten staan. De vraag waarom ze dan wél een bedrag van tweeduizend euro had meegenomen bleef onbeantwoord. 

Moeder Anneke en zus Claudia geloofden vanaf het begin af aan niet in de zelfmoord-theorie. Rebecca had haar moeder onlangs nog beloofd zoiets nooit te doen, en zou haar paarden nooit op die manier hebben achtergelaten. Zolang er geen lichaam was gevonden zou de familie de zoektocht nimmer opgeven en ervan overtuigd blijven dat hun Rebecca érgens moest rondlopen. 

Familieonderzoek
De familie van Rebecca was vanaf het begin af aan zeer actief in de zoektocht. Samen met vrienden, collega's en vrijwilligers verspreidden en deelden zij duizenden flyers uit met daarop een foto en het signalement van hun geliefde dochter, zus en vriendin. Dankzij die grote inzet kreeg de zaak al snel aandacht van tv programma's als TROS Vermist. Daarin werd o.a. een oproep gedaan, waarbij ook een flinke beloning door het programma werd uitgeloofd voor de gouden tip. Andere organisaties en instanties werden ook om hulp gevraagd en hielpen de familie belangeloos mee. Zo werd er bijvoorbeeld in 2015 naar het eventuele stoffelijk overschot van Rebecca gezocht met Stichting Signi Zoekhonden. Helaas zonder resultaat. 

Tekst gaat door onder afbeelding

Oprichting van stichting
Omdat voor de politie de aanknopingspunten op waren kon de achtergebleven familie niet verwachten dat de instanties nog veel in actie zouden komen zonder dat er baanbrekende ontwikkelingen hadden plaatsgevonden. Toch kreeg o.a. moeder Anneke nog vele tips binnen waar zij en haar naasten zich mee bezig bleven houden. Het onderzoeken van die tips kostte echter, naast veel tijd en energie, ook een hoop geld. Om die reden richtten zij op 11 april 2016 met behulp van vrienden Stichting Rebecca Groenendijk Vermist op. 

Iedere betrokkene van de stichting zette zich onuitputtelijk in om geld bij elkaar te krijgen zodat er een privé detective kon worden ingehuurd. Samen met deze particulier onderzoeker werden talloze tips tot de bodem uitgezocht. Het bracht de familie overal in Nederland en daarbuiten. Zo zijn ze door de jaren heen afgereisd naar o.a. België, Parijs, Italië en Polen. Helaas keerden ze elke keer terug zonder hun geliefde Rebecca. 

Facebookpagina
Omdat de familie van Rebecca ervan overtuigd bleef dat ze nog in leven was begon Anneke ook een speciale Facebookpagina voor haar dochter, die in korte tijd door bijzonder veel trouwe volgers werd gevolgd. De onvermoeibare moeder plaatste jarenlang minimaal eens per week een update, waarin ze zich vooral richtte aan 'Becky'. Zo schreef ze al vaak over familiegebeurtenissen of haalde mooie, soms grappige of juist emotionele herinneringen aan haar op. Het verdrietige overlijden van (stief)vader Jan kwam ook aan bod. Anneke plaatst nog altijd op diezelfde pagina, en de trouwe volgers doen vaak een duit in het zakje door niet alleen met de familie mee te leven maar de berichten ook massaal te delen. U kunt de pagina vinden als u zoekt naar: "Rebecca Groenendijk Vermist". 

Korte doorbraak
Voor de familieleden en vrienden is de vermissing van Rebecca voortdurend een achtbaan van emoties geweest. In het begin schoot de hoop omhoog als iemand Rebecca dacht gezien te hebben. De teleurstelling was daarna altijd groot als het dan bleek te gaan om iemand anders die alleen maar op Becky leek. In februari 2022 moest die teleurstelling groter zijn dan ooit, toen er eventjes werd gedacht dat Rebecca terecht was. Via een bericht op sociale media werd Anneke benaderd door iemand die claimde haar dochter te zijn. Het nieuws kwam al snel naar buiten en werd door kranten massaal gedeeld. Ook het cold case team van de politie kwam in actie. Anneke liet weten dat ze Rebecca kort had gesproken en dat die graag met rust gelaten wilde worden. Ze riep op om de zoektocht naar haar dochter te stoppen. De moeder, die de hoop al die jaren nooit had opgegeven, wist niet hoe ze zich moest voelen na het gesprek met haar dochter. Aan de ene kant blij, maar aan de andere kant verdrietig dat ze geen contact meer zei te willen hebben. Enkele weken na deze doorbraak werd door de politie en familie naar buiten gebracht dat Rebecca toch niet terecht was, en dat iemand anders zich had voorgedaan als de vermiste. Anneke was zo aangedaan dat ze wekenlang niets kon zeggen over de situatie. Uiteindelijk verzamelde ze haar krachten bij elkaar en liet ze haar volgers op Facebook weten de zoektocht naar haar dochter voort te zetten. 

Rechtszaak buurman
In mei 2020 werd ene Michiel R. in de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot tbs nadat hij een valse bommelding had gedaan aan het adres van het politiebureau in Dordrecht. De reden daarvoor was volgens R. omdat de politie zijn aangifte weigerde op te nemen waarin hij de betrokkenheid van Johan en diens nieuwe vriendin Ester suggereerde bij de vermissing van Rebecca. De 47-jarige man had Johan en Esther een jaar lang gestalkt en beticht van moord. In zijn beschuldigingen was hij zo ver gegaan dat hij contact op had genomen met de werkgever van Johan. Ook schreef hij erover aan o.a. diverse manege's, de gemeenteraad van Zwijndrecht en zelfs aan misdaadjournalist Peter R. de Vries. De emoties aan beiden kanten liepen op een dag zo hoog op dat R. en Johan elkaar in de haren vlogen. Na zijn arrestatie gaf Michiel direct toe veel te ver te zijn gegaan en beloofde te stoppen met zijn vergaande acties. Hij zei ook te geloven in de onschuld van het stel. Frappant detail in deze zaak was dat Esther vóór haar relatie met Johan getrouwd was met Michiel R. Ze had kort na de verdwijning van Rebecca een relatie gekregen met Johan en scheidde van R. Sommige mensen hadden hun bedenkingen bij het nieuwe liefdesgeluk, waaronder ook de familie van Rebecca.

Informatie en Tips
De verdwijning van Rebecca Groenendijk is na meer dan tien jaar nog steeds niet opgehelderd. Is ze uit eigen beweging een nieuw leven begonnen? Heeft ze haarzelf van het leven beroofd, of is ze slachtoffer geworden van een misdrijf? Dit zijn vragen waar de familie nog altijd antwoord op hoopt te krijgen. Zij zijn nog altijd dag en nacht bezig met de zaak en hebben nog steeds onbeschrijfelijk veel verdriet om het gemis van hun Rebecca. 

Zij hopen dan ook dat er mensen zijn die meer weten. Weet u iets over de verblijfplaats van Rebecca of over de vermissing? Ieder detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Twijfel niet en laat het ons nu weten via onderstaand tipformulier. U kunt deze eventueel geheel anoniem invullen. Wij zorgen dan dat uw geschreven informatie op de juiste plek terecht komt bij de politie, en zullen de familie op de hoogte stellen dat er een tip is binnengekomen.


Help mee en deel deze pagina met uw volgers. Vergeet ons niet te volgen

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.