De cold case van Reinder Lulofs - Twijzelerheide - 30-09-1996
Op 30 september 1996 kwam er een melding bij de brandweer binnen over een brand die woedde in een boerderij aan de Popels 58 in Twijzelerheide. Nadat het vuur geblust was gingen politieagenten de woning binnen, en troffen zij op de benedenverdieping het levenloze lichaam in bed aan van de 87-jarige bewoner, Reinder Lulofs. De bejaarde man was door het inademen van de rook gestikt.
Over Reinder Lulofs
De 87-jarige Reinder, die ook wel ’t Ikeboerke genoemd werd, was op 24 mei 1909 geboren in het Friese dorpje Twijzel. Hij was de zoon van Gerrit Lulofs en Janke Postma en kwam uit een gezin met zeven kinderen. Het jongste broertje van Reinder overleed vlak na zijn geboorte en werd maar 7 dagen oud. Reinder leefde een eenvoudig bestaan in zijn kleine boerderij in Twijzelerheide. Zo was de woning niet aangesloten op gas, water of licht. Hij woonde eerder nog met zijn broer, maar nadat die in 1990 was overleden bleef Reinder als enige bewoner over. Ondanks zijn hoge leeftijd kon hij zichzelf prima redden met wat hulp uit zijn omgeving.
Politieonderzoek
Hoewel de boerderij in brand had gestaan was het nog wel mogelijk om er een sporenonderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de brand door iemand moest zijn aangestoken. De politie concludeerde uit het onderzoek bovendien dat er was ingebroken in de woning van meneer Lulofs, en dat er een aantal spullen waren verdwenen. Er mistten diverse zakhorloges en een aantal antieke koperen en zilveren doosjes.
Ondanks de gevonden sporen in de boerderij kon de politie geen dader linken aan het misdrijf. De aanknopingspunten raakten uiteindelijk op, en het onderzoek sloot hetzelfde jaar nog. Eind 1997 werd er toch opnieuw onderzoek gedaan, maar het leidde opnieuw niet tot het vinden van een dader. De zaak belandde daardoor opnieuw op de plank.
Doorbraak in de zaak
Er gingen jaren voorbij zonder beweging in de zaak, tot begin februari 2007. Justitie heropende de zaak opnieuw vanwege nieuwe veelbelovende aanwijzingen. Een 43-jarige verdachte uit het Friese Achtkarspelen werd aangehouden voor de moord op meneer Lulofs. Bij zijn aanhouding werd als bijvangst ook nog een kleine hennepkwekerij ontdekt.
De opleving was echter maar van korte duur. Na twee maanden in hechtenis te hebben gezeten werd de man in april van dat jaar weer op vrije voeten gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie in Leeuwarden had het onderzoek naar de verdachte te weinig feiten opgeleverd die het zouden rechtvaardigen om de hem nog langer vast te houden. Hij bleef echter nog wel verdachte. Maar in februari 2008 liet het OM weten de man niet te vervolgen en de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs.
Coldcasekalender
Tien jaar later (2018) publiceerde de politie de moord op Reinder Lulofs op hun jaarlijks uitgebrachte coldcasekalender. Deze werd van 2017 tot en met 2020 uitgebracht en verdeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. In sommige gevallen leidde dit tot tips, maar in deze zaak zorgde het niet voor nieuwe feiten.
Informatie en tips
De moord op Reinder Lulofs is daarmee nog altijd onopgelost, en dat is onverteerbaar voor nabestaanden en de politie. Zij hopen dat er toch iemand rondloopt die meer weet over de zaak. Weet u iets? Zelfs het kleinste detail kan net dat puzzelstukje zijn dat alles op de goede plek legt. Twijfel niet en kom in contact.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.