De cold case van baby Renée van Utrecht - Utrecht - 30-10-2006
Op maandagochtend 30 oktober 2006 werd er door medewerkers van een groot vuilverwerkingsbedrijf aan de Uraniumweg in Utrecht een gruwelijke vondst gedaan. Zij zagen tijdens het werk aan de sorteerband van het vuilnis ineens iets wat leek op een ruggetje en een armpje. Er werd meteen op de noodknop gedrukt. Het bleek om een dood babylijkje te gaan. De hulpdiensten werden gelijk op de hoogte gesteld.
Onderzoek van instanties
Het werd snel duidelijk dat de baby nog maar pas geboren was. De navelstreng zat nog aan haar zwaar gehavende lichaampje vast. Na sectie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat de longetjes nog dicht waren. Dat kon betekenen dat de baby doodgeboren was, maar dat hoefde niet zo te zijn. Er kon dan ook geen doodsoorzaak worden vastgesteld. Het kleine meisje was blank of licht getint en 50 centimeter groot. Dat hield in dat het om een voldragen baby ging. Het meisje kreeg de naam Renée van Utrecht. Ze had een aantal uur tot hooguit drie dagen tussen het vuilnis gelegen voordat het gevonden werd.
De politie bracht het nieuws over de dood gevonden baby al snel na de vondst naar buiten. Ook zette zij de omgeving van het vuilverwerkingsbedrijf af om sporenonderzoek te doen. Dat bleek echter bijzonder ingewikkeld. Het vuilnis dat terecht kwam bij het verwerkingsbedrijf kwam uit een groot gebied, namelijk Friesland, Utrecht, Noord Holland, Den Haag en Gelderland en het werd bij aankomst helemaal door elkaar gehusseld en gesorteerd. Het onderzoeksteam kon niet meer achterhalen met welke vuilnisvrachtwagen Renée binnen was gekomen. Daarmee bleef het onbekend waar het baby'tje precies was neergelegd alvorens ze met het vuilnis mee werd genomen.
Als Renée kleertjes aan had gehad, zou de politie wellicht aanwijzingen hebben kunnen vinden door onderzoek te doen naar de kleding. Het baby'tje werd echter naakt gevonden, en dat maakte de zaak nog eens moeilijker.
De moeder zou volgens onderzoek net als haar kindje een blanke of licht getinte huidskleur hebben. De vrouw moest in 2006 zwanger zijn geweest en zou in ongeveer oktober zijn uitgerekend. De politie wilde uiteraard om verschillende redenen graag weten wie de moeder was, en richtte de hoop op tv programma 'Opsporing Verzocht'. Na de uitzending kwamen er tips binnen, maar het leidde niet tot een doorbraak.
DNA en Isotopenonderzoek
Het DNA van de baby is verschillende keren vergeleken met profielen in de DNA databank. Dit leverde echter tot nu toe geen match op. Omdat het om een pasgeboren kindje ging werd er een zogenaamd isotopenonderzoek gedaan. De baby werd tijdens de zwangerschap gevoed door voeding die de moeder zelf ook tot zich nam. Aan de hand van dit onderzoek konden onderzoekers aan bijvoorbeeld de nagels en haren van het babymeisje zien, dat de moeder zich lange tijd bevonden had in West-Europa. Ze konden specifiek aan het water dat door haar was gedronken zien dat die plaats Nederland of west Duitsland was.
De laatste drie / vier maanden van de zwangerschap is de moeder volgens het onderzoek verhuist naar een plek die minimaal 50 kilometer verder was. Dit was zichtbaar dankzij de isotopenanalyse van de botten van de baby, die uiteraard over een langere periode waren gegroeid.
Tips en informatie
De politie hoopt dat er mensen zijn die een vermoeden hebben van wie Renée van Utrecht de baby was. Het moet mensen zijn opgevallen dat een vrouw negen maanden zwanger was, en ineens geen baby'tje had.
Het zou volgens de politie kunnen dat de moeder ten tijde van haar bevalling in de problemen zat, of dat zij gedwongen was tot haar daad. De politie maakt zich dan ook ook zorgen om haar.
Heeft u een idee wie de moeder kan zijn? Ook als u niet zeker bent van uw tip, kan deze leiden tot een doorbraak. Twijfel niet, en neem contact op.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.