De cold case vermissing van Riet de Vries - Geleen - 20-05-1982

Op donderdagmiddag 20 mei 1982 liet de 43-jarige Riet de Vries vanuit het niets aan haar man en een van haar zoons weten dat ze het extra lange Hemelvaartsweekend zou doorbrengen bij haar zus Greet in Nieuwegein, zo’n 150 kilometer van huis. Om 14:00 uur trok ze de deur van de gezinswoning aan de Plutostraat 9 achter zich dicht en begon ze aan haar wandeling naar station Lutterade. Het gebeurde wel vaker dat Riet spontaan besloot om een weekendje weg te gaan. Haar echtgenoot, meneer Smit, en haar twee zonen en dochter Corrie waren er inmiddels redelijk aan gewend. 

Het leek echter wel een erg lang weekend te worden, want op maandag 24 mei was Riet nog steeds niet thuis-gekomen. Haar gezin had verwacht dat ze die dag om 18:00 uur wel weer terug zou zijn. Dochter Corrie besloot voor de zekerheid haar tante, Riets zus, op te bellen om te vragen of haar moeder misschien had besloten langer te blijven. Tot haar schrik hoorde ze dat Riet nooit in Nieuwegein was aangekomen. Sterker nog, er was helemaal geen afspraak geweest om langs te komen. Greet had dan ook geen idee waar haar zus was. Zonder te twijfelen werd de politie door Corrie ingeschakeld en op de hoogte gebracht van de vermissing van haar moeder Riet Smit- de Vries. 

Over Riet de Vries
Riet (Maria), geboren in Soerabaja (28 maart 1939 - Nederlands Indië), verhuisde met haar familie naar Nederland toen zij 7 jaar was. Ze was de dochter van Jan de Vries en Cornelia Peters, en zus van vier broers en een jonger zusje. Hoewel het de bedoeling was om kort na de geboorte van Riet terug naar Nederland te verhuizen, maakte het uitbreken van de tweede wereldoorlog deze plannen onmogelijk. Het gezin verbleef gedurende de oorlog in Indië, waar het een moeilijke tijd doorging. In 1946 kwam de geplande verhuizing alsnog tot stand en woonde de familie na enkele keren verhuist te zijn in Utrecht.

Riet trouwde op haar 19e met meneer Smit. Het echtpaar verhuisde naar het Limburgse Geleen toen Smit een baan vond bij de staatsmijnen. Daar settelde het stel, en brachten zij drie kinderen op de wereld. Twee zonen en een dochter. Riet was volgens haar dochter een nogal onrustige, nerveuze vrouw. En hoewel ze lief was voor haar kinderen, hield zich veel bezig met dingen die weinig met haar gezinsleven te maken hadden. Ze werkte in een restaurant, zowel in de keuken als in de bediening. Omdat Riet - mede door haar rusteloosheid - veel stress ervaarde slikte zij medicijnen die de spanningen in haar hoofd een beetje hielpen te bedwingen. 

Onderzoek vermissing
In de hoop meer te weten te komen over Riets verdwijning en wat er met haar was gebeurd, sprak de politie met zoveel mogelijk mensen op het station. Misschien had iemand haar zien lopen en was hen iets opgevallen. Tijdens het Hemelvaartsweekend was het uitzonderlijk mooi weer, waardoor er extra veel mensen op de been waren. Aan de ene kant kon dit een voordeel zijn; hoe meer mensen, hoe groter de kans dat iemand haar had opgemerkt. Aan de andere kant kon ze juist minder opvallen in de drukte. Het onderzoek op het station leverde uiteindelijk niets op. De politie begon te vermoeden dat Riet daar nooit was geweest. Er werd een internationaal signalement afgegeven in de hoop dat hier een reactie op zou komen, echter was dat niet het geval.

Ondertussen belde haar familie alle ziekenhuizen en verzorgingstehuizen in de regio om te vragen of ze daar misschien was opgenomen. Misschien had ze een ongeluk gehad, of was ze zo verward geraakt dat ze van straat was gehaald. Maar ook deze zoektocht liep op niets uit. Geen enkele instelling had Riet opgenomen of gezien.

De politie stond voor een raadsel. Riet zou ervoor kunnen hebben gekozen een nieuw leven te beginnen, maar dat leek onlogisch. Ze had namelijk geen geld opgenomen en haar paspoort lag thuis. Als ze had gekozen om haar leven te beëindigen, zou haar lichaam hoogstwaarschijnlijk al zijn gevonden, aangezien je je eigen lichaam naderhand niet kunt verstoppen. Zelfs als iemand in het water verdrinkt, komt het lichaam in de meeste gevallen uiteindelijk weer bovendrijven. In het geval van een ongeluk zou haar familie vroeg of laat worden ingelicht, maar ook dat gebeurde niet. Het enige scenario dat overbleef, was een misdrijf, en de politie begon daar steeds meer rekening mee te houden. Maar wie zou haar dan hebben willen vermoorden, en met welk motief? Deze vragen bleven onbeantwoord, en het vermissingsdossier van Riet de Vries kwam uiteindelijk als onopgelost op 'de plank' terecht.

Onder de radar
Er gingen vele jaren voorbij zonder dat er aandacht werd besteed aan de verdwenen Riet. De media berichtten volop over andere (vermissing)zaken, maar die over Riet uit Geleen bleef onder het stof liggen, tot frustratie van haar achterblijvende familie. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde uiteindelijk wel aandacht aan de zaak, nadat hij een anonieme brief had ontvangen over de verdwijning. De briefschrijver liet weten het onbegrijpelijk te vinden dat niemand sprak over Riet, die hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven was gekomen. 

In de halve uitzending die Peter aan de zaak wijdde, kwam dochter Corrie aan het woord. Volgens haar had de politie het destijds niet nodig gevonden om veel publiciteit rond de zaak te genereren. Naderhand besefte de familie dat dit waarschijnlijk had bijgedragen aan het feit dat de vermissing nog moeilijker was geworden om ooit op te lossen. Juist de eerste dagen zijn enorm belangrijk om bewijs te vergaren, en omdat er al vier dagen verstreken waren door het veronderstelde weekendje bij haar zus, was de tijd vanaf het moment dat de verdwijning bekend werd, al dringend. 

In de uitzending liet Corrie weten dat zij op 16 mei voor het laatst met haar moeder sprak. Die middag vertelde Riet dat de eigenaar van het restaurant waar ze werkte interesse in haar had getoond, maar dat zij daar geen belangstelling voor had. Ze zei dat de afwijzing leidde tot dreigementen en dat ze hierdoor op haar hoede was. Of de politie dit destijds heeft onderzocht, is niet bekend. 

Ter afsluiting van de aflevering zei Corrie dat ze hoopte dat haar moeder ergens een nieuw leven was begonnen en dat ze nu gelukkig was. Als het echter een misdrijf was, wilde ze dat ook weten, zodat ze verder kon proberen te gaan met haar leven. - Of de uitzending tips opleverde is niet bekend. De zaak bleef onopgelost. 

Opnieuw aandacht en mogelijke affaire
Eind 2021 vroeg de politie nog maar eens aandacht voor de zaak. Mensen die iets weten werden gevraagd met hun informatie naar voren te komen. Tevens kwam de recherche met een interessant verhaal in de krant HLN (Het Laatste Nieuws). Namelijk dat Riet de Vries een affaire had met een getrouwde Limburger die in het Belgische Genk woonde. Deze man, die na de verdwijning naar Hasselt verhuisde, zou bedreigingen hebben geuit naar Riet, als zij het in haar hoofd haalde om bij hem weg te gaan, dan zou hij haar namelijk iets aan doen. Volgens de recherche was de kans groot dat Riet met deze Limburger mee is gegaan naar Genk, waar hij haar om het leven bracht. Het onderzoek naar de man en hun affaire leidde voor zo ver bekend niet tot een arrestatie. 

Tips en Informatie
De verdwijning van Riet is inmiddels meer dan veertig jaar geleden, en als ze nog in leven zou zijn, was ze nu een overgrootoma van boven de 85 geweest. De kans dat ze nog leeft, wordt door velen echter als nihil beschouwd. Stichting Coldcasezaken leeft mee met de familie van Riet en hoopt dat er ergens iemand is die weet wat er met haar is gebeurd.

Hoewel de zaak verjaard is en een dader niet meer kan worden veroordeeld, is het voor de familie van groot belang om zoveel mogelijk antwoorden te krijgen en de zaak, voor zover mogelijk, af te sluiten. Heeft u iets gezien, gehoord, of heeft u een sterk vermoeden over wat er met Riet de Vries is gebeurd? Laat het ons dan alstublieft weten. Wij zorgen ervoor dat de door u ingestuurde informatie op de juiste plaats bij de politie terecht komt, en zullen zo nodig ook zelf onafhankelijk onderzoek doen. U kunt desgewenst anoniem reageren. Twijfel dus niet, en kom nu in contact. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. hln.be, pen.nl, Peter R. de Vries, etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.