De cold case van Riet Poot - Maassluis - 09-11-1999
[Maassluis] Op 9 november 1999 zijn een aantal bezorgde kennissen een kijkje gaan nemen bij de flatwoning aan de Peter van Anrooylaan 72 van Riet Poot. De vrouw reageerde al een aantal dagen niet op diverse telefoontjes en deed de deur niet open terwijl ze wel thuis zou zijn. Er leek iets mis te zijn, en de politie werd voor de zekerheid gebeld. In de woning ontdekten agenten het levenloze lichaam van de 62-jarige Riet.
Zelfmoord of toch niet?
Toen agenten na de melding aankwamen in de Peter van Anrooylaan, kregen ze een nogal sinistere indruk van de plek. Het flatgebouw werd gerenoveerd, en het stond daardoor compleet in de steigers. Ook was het die novemberdag erg koud, en waaide het hard. De overgang was groot toen de agenten binnenkwamen in de woning van Riet. Hoewel het de politie meteen duidelijk was dat Riet was overleden, brandden er overal waxinelichtjes in de slaapkamer. Het gaf een ontspannen, kalme sfeer in de slaapkamer waar ze haar laatste adem had uitgeblazen. Agenten concludeerden voorzichtig dat de vrouw haarzelf waarschijnlijk van het leven had beroofd.
De zaak was eigenlijk zo goed als afgesloten, tot er uit het sectierapport bleek dat Riet Poot geen zelfmoord had gepleegd, maar in plaats daarvan was gewurgd. Een moorzaak dus. Er werd meteen een rechercheteam op de zaak gezet. Zij kwamen al snel met de constatering dat de moordenaar van Rietje waarschijnlijk door haarzelf is binnengelaten. Er waren geen braaksporen in de woning.
Verschillende mensen in de buurt vertelden de politie dat er in Maassluis het verhaal de ronde deed dat Riet een groot geldbedrag in huis zou hebben. Iemand had dit verhaal misschien opgevangen, en dacht wellicht even snel geld te kunnen 'verdienen' met een inbraak of roofoverval op Riet. Toen de politie de financiën van de 62-jarige vrouw onderzocht, bleek ze van een sociale uitkering te leven. Er was geen indicatie dat ze over een groot geldbedrag beschikt had.
Hoewel de recherche erg zijn best deed, kwam het onderzoek langzaam tot stilstand. Een uitgeloofde beloning van 11.000 euro zorgde ook niet voor de gouden tip. Omdat de aanknopingspunten op waren, dreigde de zaak langzaam op de plank terecht te komen... Maar ineens was er toch nog een doorbraak.
'Dader meldt zich'
Anderhalf jaar na de moord op Riet, hield de politie een verdachte aan. Ene René van W. had zichzelf aangegeven bij de politie. De 31-jarige man zei dat hij degene was die Rietje had vermoord, omdat hij die opdracht kreeg van stemmen in zijn hoofd. De recherche kwam echter al snel tot de conclusie dat René onschuldig was. De man bleek geen daderkennis te hebben, en werd weer op vrije voeten gesteld. Een tegenvaller.
Recentere foto van het flatgebouw waar Riet Poot gewoond heeft. - Beeld: Googlemaps
Nog steeds niet opgelost
Na 23 jaar is de moord op Riet Poot nog altijd onopgelost. De recherche zou de zaak dolgraag willen oplossen, maar heeft geen aanknopingspunten meer over. Zij en de nabestaanden van Riet hopen, dat er iemand is die meer weet over het misdrijf. Iemand moet meer weten, is de overtuiging. Bent u diegene? Weet u iets, ook al lijkt het nog zo'n klein detail, meld u dan alstublieft.
U zou de familie er ontzettend mee helpen.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.