De cold case vermissing van Ringo Deman - Oostende - 24-02-2001 

27 februari 2001 kwam er bij de Belgische politie een melding binnen van een moeder. Zij gaf daarbij haar 25-jarige zoon Ringo Deman op als vermist, en maakte zich ernstig zorgen over hem. Ringo had last van mentale problemen en in het verleden zelfs een aantal zelfmoordpogingen ondernomen. Hij was voor het laatst gezien op 24 februari.

Wat gebeurde er die dag?
Ringo was buschauffeur bij 'De Lijn' en had die dag gewerkt. Toen zijn dienst erop zat was hij nog wat gaan drinken met zijn vriend David en diens nieuwe vriendin. David merkte op dat Ringo niet zo vrolijk was, en het viel hem op dat hij meerdere keren aan de vriendin vroeg of zij ook een leuke meid voor hem wist. Rond 17:00 kwam Ringo thuis in zijn appartement aan het Professor Mac Leodplein in Oostende. Omdat hij moe was ging hij even uitrusten op bed, verklaarde zijn huisgenoot. Een uurtje later, stond een andere vriend voor de deur genaamd Davy. Hij werd beschouwen als zijn beste vriend. Davy had ook net een nieuwe relatie met een meisje, maar omdat Ringo nogal bezitterig was ten opzichte van zijn vrienden, vond hij de nieuwe relatie van zijn beste vriend maar niks. De twee vrienden zijn in de auto van Davy gestapt en naar zijn huis gereden, zo'n vijf minuten verderop. Daar kregen ze ruzie over de nieuwe vriendin, en Ringo heeft boos de deur dichtgegooid en is lopend weggegaan met de zorgwekkende mededeling dat hij zichzelf iets aan zou doen. Dit was het laatste spoor van Ringo. Er is een paar uur later nog wel een signaal van zijn mobieltje ontvangen door een telefoonmast.

Over Ringo
Vrienden beschrijven Ringo als een opgewekte, enthousiaste jonge man. Het was volgens hen iemand waar je altijd van op aan kon, en de gangmaker op feestjes. Ringo nam soms ook de taak op zich als dj, en draaide dan de muziek op die avond. Hij had een hele sterke band met zijn moeder, die terminaal ziek was. Hij bracht haar in de laatste maanden voor zijn verdwijning vaak naar het ziekenhuis voor behandelingen. Zijn vader verloor Ringo toen hij 13 jaar oud was, en hij had geen broers of zussen. Hoewel Ringo vaak opgewekt was, had hij ook perioden waarin hij depressief was. Hij heeft in deze fases weleens geprobeerd zichzelf iets aan te doen. Zo stond Ringo een keer op het dak van zijn huis met de bedoeling om er van af te springen.

Toch voelde hij zich in de periode voorafgaand aan zijn vermissing juist goed. Ringo was blij met zijn baan als buschauffeur. Hij deed dat werk al een jaar, voor het bedrijf De Lijn. Vrienden van hem verklaarden dat Ringo zó trots was op zijn werk, dat hij er bijna dagelijks over sprak. Nadat Ringo bij zijn moeder en stiefvader had gewoond in Bredene, verhuisde hij naar de 3e etage van een appartementencomplex in Oostende. Dit appartement deelde hij met een vriendin van hem. 

Politieonderzoek
Vanwege de psychische problemen waarmee Ringo worstelde, ging de politie er min of meer meteen vanuit dat de 25-jarige buschauffeur zelfmoord had gepleegd. Hij had immers al eerder zelfmoordpogingen ondernomen. Wat echter de wenkbrauwen deed fronsen was dat zijn mobieltje enkele uren na zijn verdwijning een telefoonmast had aangestraald in Loppem, op zo'n 24 kilometer afstand. Dit, terwijl hij lopend was, zijn fiets en auto stonden thuis.

Een ander scenario waar men destijds aan dacht, was dat Ringo er wellicht voor had gekozen om ergens een ander leven te beginnen. Er was immers geen lichaam aangetroffen. Met een misdrijf werd feitelijk geen rekening gehouden. Zijn moeder was ziek en overleed kort na de vermissing, waardoor er geen familie was om het voor Ringo op te nemen. De zaak raakte uiteindelijk vast te zitten, en het dossier werd op de plank gelegd met de conclusie dat het waarschijnlijk zelfmoord was.

De zaak werd heropend
In 2019 besloot het cold case team van de politie het onderzoek opnieuw te openen. Zij twijfelden aan het eerdere scenario dat Ringo zelfmoord zou hebben gepleegd. Vrienden van hem verklaarden dat het zeer onwaarschijnlijk was. Zijn moeder was immers ernstig ziek, zij had zijn hulp écht nodig. Ook zat Ringo in een goede fase van zijn leven, hij was enorm blij met zijn werk als buschauffeur. De dreigementen van Ringo om zelfmoord te plegen waren volgens de kennissenkring van hem hoogstwaarschijnlijk een roep om aandacht.

Alle details werden opnieuw onder de loepgenomen, en er werd opnieuw met oude getuigen gesproken. Ook deed de politie een getuigenoproep, en deed het onderzoek op de locatie waar Ringo voor het laatst werd gezien, aan de Roerdompstraat. Er werd onder meer een septische put en een waterput leeggepompt. Er werd niks gevonden.

In juni van 2022 leidde nieuwe informatie naar een zoekactie in en rond de woning van Ringo aan het Mac Leodplein. Er werd door een speciaal team gezocht naar sporen. De kelder werd helemaal leeggehaald en er waren honden aanwezig die getraind waren op het signaleren van dode lichamen. Er werd opnieuw niks gevonden.

Informatie en tips
De politie en nabestaanden van Ringo hopen nog altijd dat er iemand rondloopt die meer weet over de mysterieuze verdwijning.
Wellicht kon of durfde diegene eerder niet praten, maar is de situatie nu, na al die jaren veranderd. Weet u iets over het lot van Ringo Deman? Meld het dan alstublieft.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.