De cold case van Samira van de Wal - Heerlen - 11-07-2003
Op vrijdag 11 juli 2003 werd de 20-jarige Samira van de Wal opgegeven als vermist. Ze had niets meer laten horen aan haar vader, die zorg droeg voor haar dochtertje. Samira was verslaafd aan harddrugs, en om haar verslaving te bekostigen tippelde ze op het station van Heerlen. Het was tevens de plek waar ze voor het laatst was gezien.
Er werden diverse grote zoekacties gehouden om de jongedame te vinden, waarbij o.a. een moerasgebied op de Brunssummerheide werd gedregd. Daarbij werden ook duikers ingezet. De politie arresteerde in november 2004 een 43-jarige man, maar moest hem ook al snel weer op vrije voeten stellen.
De langdurige vermissing kwam bijna twee jaar later, op 6 mei 2005 tot een einde toen haar lichaamsdelen werden teruggevonden in het natuurgebied Prickenis Terworm in de gemeente Heerlen. Het was meteen duidelijk dat Samira het slachtoffer was geworden van een misdrijf.
Politieonderzoek
Op 6 mei 2005 vond een natuurliefhebber delen van een menselijk lichaam in het bosgebied van Prickenis. Na deskundig onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NF) bleek het te gaan om Samira van de Wal. Het stoffelijk overschot was in verre staat van ontbinding en dus niet compleet. Er werd geprobeerd helderheid te krijgen over hoe het 20-jarige meisje om het leven was gebracht, maar specialisten konden het antwoord na hun sectieonderzoek niet geven.
Nadat er al was gezocht met speurhonden, ging een vijfentwintigkoppig team sterk team van de politie een week na de gruwelijke vondst opnieuw terug naar de vindplek van de overblijfselen. Daar werd door hen gezocht naar eventuele (dader) sporen, aanwijzingen en ook de vermiste lichaamsdelen van Samira. Omdat de vindplek aan het water lag werd het team versterkt met duikers. Een dag intensief zoeken leverde niets op.
Het politieteam moest meteen hebben beseft dat het een lastige zaak zou gaan worden. Een lichaam dat al zo lang in de natuur had gelegen, op een plek waar geen sporen werden aangetroffen zorgde waarschijnlijk voor veel hoofdpijn bij het rechercheteam.
Zoveelste prostitutiemoord
De gruwelijke moord op Samira van de Wal was sinds 1992 de vijfde op een straatprostitué uit de omgeving Heerlen. De politie moest zich terecht afvragen of dit het werk was van een psychopathische serie-moordenaar. De misdrijven leken namelijk in vele opzichten op elkaar.
Ieder slachtoffer bleek te zijn verwurgd en verminkt, en van alle vrouwen was door de dader kleding, sieraden of andere zaken meegenomen. Vermoedelijk diende deze spullen als een soort van aandenken voor diegene.
Verdachte gearresteerd
In augustus 2007 werd er een officiële verdachte aangehouden die werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op Samira, maar ook op die van vier andere tippelaarsters uit omgeving Heerlen. Het was Peter C. uit Heerlen, die op dat moment al een celstraf van acht jaar uitzat wegens mishandeling en poging tot moord op een prostitué. Hij ontkende stellig iets met de vijf moorden te maken te hebben. En hoewel de bewijslast mager was, was de verdenking tamelijk groot.
De Limburger was in 2004 door de mand gevallen na een reeks overvallen die hij had gepleegd op een aantal vrouwen kapsalons.
Nadat hij daarvoor was opgepakt bleek zijn DNA overeen te komen met het DNA-profiel dat was aangetroffen bij een poging tot moord op een verslaafde straatprostitué. C. had de vrouw in 1992 met een veter om de hals geprobeerd te wurgen. Daarvoor had hij haar volgens haarzelf verkracht, en een vol bierflesje tegen haar hoofd kapot geslagen. Tijdens de moordpoging zou Peter C. de hulpeloze vrouw hebben gezegd dat ''veel meisjes onschuldig sterven'' en ''ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren als met die meisjes. Ik ga jou vermoorden''. De vrouw legde een ijzingwekkende getuigenis over haar belager af, met nog veel meer gruwelijke details. Zo zou C. een altaar in huis hebben gehad waar hij heroine hoertjes misbruikte, en droeg hij bij de aanrandingen een rozenkrans. Meerdere tippelaarsters beaamden dit en nog veel meer schokkende details.
In haar belastende verklaringen over C. beschreef de vrouw ook een opmerkelijke foto te hebben opgemerkt in de woning van C.. Daarop stond de vermoorde Ilona Quadflieg met wijd opengesperde ogen. Het leek erop alsof ze daar al dood was. De politie richtte mede door deze verklaringen het vizier op Peter C. Toen bleek dat de verdachte tenminste drie van de vijf vermoorde hoertjes kende, kwam er een serieus onderzoek naar zijn betrokkenheid, en werd hij in augustus 2007 dus aangehouden in zijn cel.
Tijdens het onderzoek werd de verdachte vele malen stevig door de politie verhoord. Hij bleef zijn betrokkenheid altijd ontkennen.
Vrijspraak
Justitie sprak Peter C op 22 augustus 2008 vrij van vijf Limburgse prostitutiemoorden. Er werd ondanks intensief onderzoek niet genoeg bewijs gevonden om hem te linken aan de misdrijven. Inmiddels heeft C. zijn 8-jarige gevangenisstraf uitgezeten.
Opnieuw aandacht voor de moord
In september 2022 werd er door het cold case team van de Limburgse politie opnieuw aandacht gevraagd voor de gruwelijke moord op Samira van de Wal. Er werd mensen opgeroepen zich te melden wanneer zij meer wisten over de onopgeloste zaak.
De oproep bevatte de vraag met wie Samira na 11 juli 2003 samen was geweest. Ook vroeg de politie het publiek wie verantwoor-delijk kon zijn geweest voor haar dood. Tot op heden blijven die vragen onbeantwoord. De paar jaar eerdere publicatie op de coldcasekalender van de politie had ook al niets opgeleverd.
Informatie en tips
De moord op Samira van de Wal is dus nog steeds niet opgelost. Ook de moorden op prostitués Marina Denzler, Simone Riedel, Nadia Mehallaoui en Ilona Quadflieg zijn tot op de dag van vandaag onopgeloste coldcasezaken. Toch denkt de politie dat er mensen zijn die meer weten over deze moorden. Weet u iets over de moord op Samira, of over één van de andere? Laat het dan alstublieft nu weten. Twijfel niet en kom naar voren.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Dank u wel
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.