De cold case van Simone Riedel - Heerlen - 06-01-1997
Op maandag 6 oktober 1997 vond een voorbijgaande scholier het lichaam van een vrouw in een bietenveld naast de verharde weg in het natuurgebied Prickenis Terworm bij Heerlen. Na politieonderzoek werd haar identiteit vastgesteld. Het bleek te gaan om de 20-jarige Duitse Simone Riedel. De jonge vrouw was door een onbekende dader met veel geweld om het leven gebracht. Ze was doodgestoken.
Simone werd een dag voor de vondst van haar lichaam voor het laatst gezien in Heerlen. Ze was verslaafd aan harddrugs en bekostigde haar gebruik door zich aan te bieden als prostitué. Haar werkgebied was Heerlen.
Onderzoek
De politie kreeg door haar onderzoek meerdere verdachten in het vizier. Desondanks gingen er jaren overheen zonder veel beweging in de zaak. Het was duidelijk dat een oplossing niet snel gevonden zou worden, en er werd gevreesd dat de dader ermee weg was gekomen.
Onderzoek heropend
In 2004 liep ene Peter C. uit Heerlen tegen de lamp toen hij zijn DNA afstond na zijn arrestatie wegens een aantal overvallen op vrouwenkappers. Zijn erfelijk materiaal werd gematched aan een misdaad uit het verleden. Namelijk een poging tot moord op een verslaafde prostitué in begin jaren 90. Hoewel de Limburger in alle toonaarden ontkende werd hij in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij werd daarna verdacht een seriemoordenaar te zijn, en tenminste vijf prostituees te hebben vermoord.
De politie onderzocht zijn rol in de moord op Simone en nog vier andere vrouwen. Het OM zag verschillende overeenkomsten bij deze misdrijven. Alle slachtoffers bleken bijvoorbeeld op een specifieke wijze te zijn verminkt en gewurgd. C. heeft zijn betrokkenheid altijd stellig ontkent en werd in augustus 2008 niet verder vervolgd. Justitie oordeelde dat er niet genoeg bewijs op tafel lag.
En zo was de politie weer terug bij af. Met de handen in de haren zette de politie de zaak van Simone op de coldcasekalender van 2019. Deze kalender werd ieder jaar in een hernieuwde uitgave uitgedeeld in gevangenissen en Tbs-klinieken. In sommige gevallen kwamen daar een aantal interessante tips uit, maar in de zaak van Simone Riedel bleef het stil.
Informatie en tips
De politie hoopt dat er nog altijd iemand rondloopt die weet wat er is gebeurd, of die een vermoeden heeft over hoe Simone aan haar einde is gekomen. Simone was weliswaar een problematische jonge vrouw, het was ook een dochter, een vriendin, een mens die recht had op een leven. Hoewel de meesten mensen tweede kansen in het leven krijgen, kreeg Simone dat niet. Zij werd op gruwelijke wijze vermoord. Weet u meer over deze zaak? Laat het dan alstublieft weten.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.