De cold case van Studente Ellen - Diemen - 23-08-1989
Op zaterdag 26 augustus kwam er een verontrustend telefoontje binnen bij de politie in Diemen. Vrienden van een studente uitten in hun gesprek hun zorgen over haar omdat zij de 22-jarige al dagenlang niet hadden gezien. De politie ging naar haar flatwoning aan de Rode Kruislaan, waar ze op de tiende verdieping woonde. Eenmaal binnen deden agenten een gruwelijke ontdekking.
In huis werd de bewoonster dood aangetroffen en het was duidelijk dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen. Uit sectie op het lichaam zou later blijken dat ze met een zwaar voorwerp op het hoofd moest zijn geslagen met de dood tot gevolg. De politie begon direct een groot onderzoek naar de moord.
Het slachtoffer werd in de kranten initieel genoemd als D.C.G., en later werd de naam Ellen gebruikt. Haar achternaam (bekend bij onze redactie) werd nooit publiekelijk bekend gemaakt (wegens het politiewerk van haar vader). De geheimzinnigheid omtrent haar naam maakte de moord op de 22-jarige studente daardoor een nog groter mysterie. Ellen had volgens kennissen veel sociale contacten en werkte naast haar studie in de studentensociëteit Het Trefpunt.
Politieonderzoek
De politie zette vijfentwintig rechercheurs op de zaak en kreeg in hun onderzoek hulp van een bijstandsteam. Na de moord ging dit team dus meteen aan de gang en arresteerde diezelfde dag nog een verdachte. Even leek de moord al snel te worden opgelost, maar toen de man een waterdicht alibi bleek te hebben werd die hoop de grond ingeboord. De recherche probeerde via haar kennissenkring meer te weten te komen over Ellen en hoopte vooral ook op nieuwe aanknopingspunten. Een vriendin van haar, die in dezelfde studentenflat woonde, bleek haar als laatste in levende lijve gezien te hebben op 23 augustus 1989 rond de klok van 22:00 uur. Ellen stond op dat moment in de deuropening van haar eigen woning. Daarna had niemand meer iets van haar gehoord.
Hoe de dader de woning van Ellen was binnengekomen was onduidelijk. De kans bestond dat hij via de stijgers het gebouw was binnengekomen, aangezien bijna het volledige flatgebouw in de stijgers stond ten tijde van de moord. De politie kon het motief van de moord niet achterhalen en had geen idee wie het misdrijf op zijn geweten had. De aanknopingspunten raakten op, en de zaak ging onopgelost de plank op. Het werd een cold case.
Cold case
Omdat de identiteit van de vrouw half onbekend bleef besteedde de media in de jaren na het misdrijf vermoedelijk relatief weinig aandacht aan de zaak. Zo nu en dan publiceerde een krant of blad een artikel waarin eigenlijk altijd hetzelfde stond, met daarbij een oproep aan mensen om tips te delen. De politie bracht de zaak in 2017 uit in hun coldcasekalender. Deze werd verspreidt in gevangenissen en tbs-klinieken. Het leverde in dit geval geen interessante nieuwe informatie op.
Informatie en tips
Haar familieleden moeten nog altijd veel verdriet ondervinden van het grote verlies van Ellen. Zij zullen, net als het cold case team van de politie hopen dat er mensen zijn die meer weten. Bent u daar één van en weet u iets over de moord? Laat het Stichting Coldcasezaken dan nu weten. U kunt via onderstaand tipformulier uw informatie aan ons kwijt, eventueel geheel anoniem. Wij gaan discreet om met uw tip en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. Anoniem is bij ons overigens écht anoniem. Twijfel niet en laat het ons dus weten.
Help mee en deel deze zaak met uw volgers
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.