De cold case van Sumbat Dawood Boghos - Almelo - 19-12-2014
Op 19 december 2014 deed mevrouw Boghos een gruwelijke ontdekking. Toen ze na een kort bezoek aan de dagbesteding thuiskwam aan het Muiderslot in de wijk Schelfhorst in Almelo, trof ze haar echtgenoot, de 74-jarige Sumbat, levenloos aan op de grond. Hij lag in een grote plas bloed, en het was direct duidelijk dat er iets vreselijks was gebeurd. De politie kwam snel ter plaatse en stelde vast dat de bejaarde man op gruwelijke wijze om het leven was gebracht: zijn keel was doorgesneden. Het misdrijf bracht onbeschrijflijk veel verdriet teweeg bij zijn familie en veroorzaakte een schokgolf onder de buurtbewoners.
Over Sumbat
Sumbat bracht het grootste deel van zijn leven door in Irak, waar hij en zijn gezin deel uitmaakten van de Armeense christelijke minderheid. Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen leidde hij jarenlang een succesvol leven. Hij was mede-eigenaar van een vijfsterrenrestaurant in Bagdad, wat hem aanzien én financiële welvaart bracht. Ondanks dit succes bleef het leven in Irak moeilijk, zeker voor een christelijke familie in een overwegend islamitisch land. De onveilige situatie noopte de familie Boghos uiteindelijk tot vluchten. Rond zijn 65ste besloot Sumbat, samen met zijn gezin, Irak te verlaten.
Na een jaar van omzwervingen door Europa arriveerden ze in 2009 in Almelo, waar ze hoopten op een veiliger bestaan. Het leven in Nederland bleek echter ook niet zonder uitdagingen. Sumbat kampte met ernstige gezondheidsproblemen en raakte gedeeltelijk verlamd door drie hersenbloedingen. Desondanks bleef hij optimistisch en keek hij altijd vooruit, aldus zijn zoon. Hij werd omschreven als een aardige en eerlijke man die ondanks zijn lichamelijke beperkingen positief in het leven stond. Zijn scootmobiel gaf hem bijvoorbeeld veel vreugde en vrijheid. In Almelo vonden Sumbat en zijn vrouw aansluiting bij de Armeense gemeenschap. Ze bouwden nieuwe vriendschappen op, vooral via het activiteitencentrum van de dagbesteding, waar ze regelmatig contact hadden met anderen uit hun gemeenschap.
Politieonderzoek
Het politieonderzoek begon, zoals gebruikelijk, in de woning van het slachtoffer. Forensisch experts zochten naar aanwijzingen die konden leiden naar de identiteit van de dader. Omdat er geen inbraaksporen werden gevonden, ging de recherche ervan uit dat Sumbat zijn moordenaar mogelijk zelf had binnengelaten. Wat opviel, was dat de dader na de moord vermoedelijk door het huis had gesnuffeld, maar niets waardevols had meegenomen. Volgens de politie ging het dus niet om een roofmoord.
Rond de woning werd intensief gezocht naar het moordwapen. Hoewel het niet werd gevonden, vermoedde men dat de dader gebruik had gemaakt van een scherp voorwerp, waarschijnlijk een mes. Tijdens het onderzoek stelde de politie wel een mysterieuze zwarte wollen muts veilig. De muts had een witte verfvlek, was merkloos en werd door mevrouw Boghos niet herkend. Mogelijk had de moordenaar het achtergelaten. Het NFI onderzocht de muts uitgebreid, maar tot teleurstelling van de politie leverde dit geen bruikbare aanknopingspunten op.
Buurtonderzoek
Hoewel de woning enigszins verscholen lag als hoekwoning, hoopte de politie dat buurtbewoners toch iets hadden gezien of gehoord. Een buurvrouw verklaarde dat ze rond 10:45 een harde bons had gehoord, waarna het stil was gebleven. Dit tijdstip kwam overeen met de vermoedelijke tijd van de moord, die door de politie werd geschat tussen 10:00 en 11:15. Op dat moment was Sumbat alleen thuis; zijn echtgenote was om 10:00 uur vertrokken naar de dagbesteding. Tijdens het buurtonderzoek kwam ook een jongeman naar voren die in de buurt aan het collecteren was voor Serious Request. De politie wilde hem graag spreken in de hoop dat hij iets bijzonders had opgemerkt. Na een oproep meldde hij zich, maar het is niet bekend of zijn verklaring iets opleverde.
Daarnaast meldden getuigen dat zij rond 10:30 een vrouw hadden gezien bij de parkeerplaats in de buurt van de woning. Ze had haar kleine, lichtkleurige auto geparkeerd en was daarna richting de woonwijk of school gelopen. De politie wilde haar spreken als mogelijke getuige, maar slaagde er niet in haar te vinden.
Moordwapen gevonden
Het onderzoek ging ook in het nieuwe jaar door. Begin januari 2015 zocht een team van 24 agenten opnieuw in de wijk rond de woning van de familie Boghos. Tijdens deze zoekactie vonden zij in een heg bij een nabijgelegen school, ongeveer een kilometer verderop, een mes. Het NFI concludeerde later dat dit zeer waarschijnlijk het moordwapen was waarmee Sumbat was gedood.
Hoewel de vondst van het mes aanvankelijk hoopvol was, leidde het uiteindelijk tot geen doorbraak in het onderzoek. Er waren geen aanwijzingen die naar een verdachte konden worden herleid.
Geen antwoorden
Ondanks aandacht in de media, onder andere via Opsporing Verzocht en regionale zenders zoals RTV Oost, kwam het onderzoek niet verder. Het team werd afgeschaald en de politie moest erkennen geen idee te hebben wie de kwetsbare, 74-jarige man zo gruwelijk om het leven had gebracht. - Er werden geen aanwijzingen gevonden die wezen op vijandigheid vanuit Irak, noch op conflicten in Sumbats kennissenkring in Nederland. Het motief achter de moord blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.
In 2021 liet zoon Anastas een schilderij maken van zijn vader. Het kunstwerk, geschilderd door Zippora Meijer, was opvallend kleurrijk en straalde de positieve en hoopvolle aard van Sumbat uit. In een gesprek met In de Buurt gaf Anastas aan nog altijd graag te willen weten waarom zijn vader vermoord werd.
Informatie en tips
De gruwelijke moord op Sumbat Dawood Boghos is, ondanks het verstrijken van meer dan tien jaar, nog altijd niet opgelost. De dader heeft deze onschuldige man op koelbloedige wijze omgebracht en is tot nu toe niet gepakt. Dit is onacceptabel, en onze stichting hoopt voor de familie Boghos dat er nog mensen zijn die meer weten. Bent u daar één van? Als u ook maar iets weet, aarzel dan niet om dit nu met ons te delen via het (anonieme) tipformulier. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terechtkomt en nemen het serieus in onderzoek. Twijfel niet, kom nu in contact en help ons verder in deze zaak.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. oost.nl, tubantia.nl, indebuurt.nl, Opsporing Verzocht etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.